Hudba Rakousko-Uherska Autor: Květa Stejskalová. Rakousko-Uhersko byl státní útvar, který existoval v letech 1867 – 1918. Rakousko-Uhersko byl státní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fryderic Chopin.
Advertisements

Společenské TANCE Občanská výchova 7. ročník
R a k o u s k o MELK s klášterem I automatický posun !!
Renesanční hudba (15. – 16. st.)
Tento vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu EU – peníze školám Název projektu : Objevujeme svět kolem nás Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Romantismus v hudbě skladatelů z českých zemí
Barokní hudba v Evropě VY_32_INOVACE_06_Barokní hudba v Evropě.
Romantismus v hudbě německých skladatelů
Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA
Autor: Květa Stejskalová
E X H I B I C E PLESOVÁ SEZONA ROKU 2008 Pořádáte maturitní nebo firemní ples? Máte již zamluvený termín a chybí Vám v programu předtančení standardního.
ČESKÝ HUDEBNÍ ROMANTISMUS
Prezentace pro ESPG Daniela Černá
Tento vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu EU – peníze školám Název projektu : Objevujeme svět kolem nás Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Latinsko-americké tance
Tematická oblast: Dějiny hudebního umění
Česká kultura 19. století.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_347_Tanec, balet AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
Český hudební romantismus
Veronika Hochmanová,tercie
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
-co je to fuga? : polyfonní instrum. skladba/varhanní/
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj
Tematická oblast:Dějiny hudebního umění
Maturitní předmět: Dějepis
BEDŘICH SMETANA.
BEDŘICH SMETANA úvod. BEDŘICH SMETANA úvod Narodil se 2. března 1824 v Litomyšli.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr.Petra Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_1_28_Bedřich Smetana Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ČESKÁ KULTURA A SPOLEČNOST V 2. POLOVINĚ 19. STOLETÍ Vypracoval: Jakub Kuchta.
Gymnastika I. – Společenské tance Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Bedřich Smetana 19.století – ROMANTIZMUS Český národní skladatel.
Speciální základní škola a mateřská škola Litomyšl, 9. května 1181, Litomyšl Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název: Hudební slovník 10. část.
Tance Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_14_TANCE Téma: HUDEBNÍ NAUKA Číslo projektu:
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_HUDEBNÍ VÝCHOVA_HUDEBNÍ NÁSTROJE (KŘÍŽOVKA) Název:
Čeští hudební skladatelé Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_10_ČEŠTÍ HUDEBNÍ SKLADATELÉ.
Gymnastika I. Univerzita Karlova Praha Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Strouhalová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného.
Základní škola Kostelec u Křížků, okres Praha – východ K ostelec u Křížků 48, Kamenice, tel.: , IČO: Moderní škola Anotace.
Mgr. Jana Doubková VY_32_INOVACE_5B_20_ANTONÍN_DVOŘÁK_TEST Dějiny hudby listopadu 2012 A. Dvořák– život, dílo, zajímavosti o osobnosti skladatele.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Lenka Šilhánková NÁZEV: VY_32_INOVACE_72_LEOŠ JANÁČEK TEMA: HUDEBNÍ VÝCHOVA.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_HUDEBNÍ VÝCHOVA_Z ČEHO SE SKLÁDÁ HUDBA? Název: Z.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Leon Hahn NÁZEV:VY_32_INOVACE_10:Hudební výchova 9.ročník TÉMA: Český hudební romantismus.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV:VY_32_INOVACE_05_Opera, Bedřich Smetana.
Test k ověření znalostí z HV
OPAKOVÁNÍ(KŘÍŽOVKA), MUZIKÁL
Swing Rebeka vitová.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
ZŠ Hladké Životice okres Nový Jičín, příspěvková organizace
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Mgr. Jana Doubková Dějiny hudby listopadu 2012
HUDEBNÍ VÝCHOVA HUDBA NA JEVIŠTI
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Zuzana Klementová, Jaroslav Svoboda, Milan Šipl, Rostislav Valíček
VY_32_INOVACE_59_romantismus Autor projektu: Mgr. Renata Holanová
Hudba na jevišti Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_12_HUDBA NA JEVIŠTI Téma: HUDEBNÍ.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic     EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení.
Opakování učiva (průřez)
ZŠ T. G. Masaryka Blatná, okres Strakonice
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 11/13 
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Tanec.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Dějiny hudby a její osobnosti
JAZZ ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
Baroko 17. a 18. století.
VY 32 INOVACE 541.
Transkript prezentace:

Hudba Rakousko-Uherska Autor: Květa Stejskalová

Rakousko-Uhersko byl státní útvar, který existoval v letech 1867 – Rakousko-Uhersko byl státní útvar, který existoval v letech 1867 – Toto období bylo na hudbu velice bohaté a různorodé. Toto období bylo na hudbu velice bohaté a různorodé. Dále se rozvíjí tvorba oper, symfonických skladeb, je oblíbená hudba taneční (valčík, polka). Dále se rozvíjí tvorba oper, symfonických skladeb, je oblíbená hudba taneční (valčík, polka).

Valčík Je standardní společenský tanec, který vznikl již koncem 18. století. Je standardní společenský tanec, který vznikl již koncem 18. století. Je to tanec párový, je prvním tancem, který se směl tancovat v těsném uzavřeném držení (tělo na tělo). Je to tanec párový, je prvním tancem, který se směl tancovat v těsném uzavřeném držení (tělo na tělo). Byl to tanec, který nesměl chybět na žádné zábavě vyšší společnosti. Byl to tanec, který nesměl chybět na žádné zábavě vyšší společnosti. Mezi nejvýznamnější skladatele valčíků patří Johann Strauß. Mezi nejvýznamnější skladatele valčíků patří Johann Strauß.

Polka Je tanec původně pocházející z naší země, o jeho původě koluje mnoho legend. Je tanec původně pocházející z naší země, o jeho původě koluje mnoho legend. Je to tanec, párový, rytmický, patří mezi tzv. kolové tance (pár se otáčí kolem jedné osy). Je to tanec, párový, rytmický, patří mezi tzv. kolové tance (pár se otáčí kolem jedné osy). Byla oblíbená zejména u prostého lidu. Byla oblíbená zejména u prostého lidu. Mezi skladatele uchvácené polkou patřil především B. Smetana. Mezi skladatele uchvácené polkou patřil především B. Smetana.

Hudební ukázky: Valčík Valčík Valčík J. Strauß: Na krásném modrém Dunaji J. Strauß: Na krásném modrém Dunaji J. Strauß: Na krásném modrém Dunaji J. Strauß: Na krásném modrém Dunaji B. Smetana: Prodaná nevěsta(polka) B. Smetana: Prodaná nevěsta(polka)Prodaná nevěstaProdaná nevěsta