Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner"— Transkript prezentace:

1 Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner Název VY_32_INOVACE_21_Bedřich Smetana – rozbor díla Má vlast I. Téma B. Smetana – rozbor skladeb – rozbor díla Vltava Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/

2 Bedřich Smetana - rozbor skladeb-
Rozbor skladby Vltava – ze symfonické básně „Má vlast“

3 Anotace Prezentace je určena žákům pátých tříd a také žákům, kteří v hodinách hudební výchovy probírají učivo českého romantismu (osmá třída základní školy). Rozbor díla Má vlast je jednoduchým návodem, aby si i žáci dokázali představit monumentálnost a propojení hudby s přírodou tak, jak to Smetana zapsal pomocí hudby.

4 Český romantik Bedřich Smetana
* 1824 Litomyšl +1884 Praha Český romantický skladatel, který začal používat symfonickou báseň jako velkou hudební formu. Snaží se o „češství“ – které se mu v jeho dílech – převážně v operách, ale i v drobných skladbách dokonale povedlo, poté zkomponoval symfonickou báseň „Má vlast“.

5 Rozbor části Vltava  Vltava jako jedna z velkých českých řek, pramení a zároveň končí v České republice. Můžeme se jen domnívat, zda si ji i kvůli tomu Smetana vybral jako symbol české země. Její příběh je již od začátku velice zajímavý, není tvořena jen z jednoho pramene, ale hned ze dvou. Jednotlivé části jsou výstižně popsány Smetanovou hudbou.

6 Jednotlivé části Vltavy
1. První pramen Vltavy 2. Druhý pramen Vltavy 3. Lesní honby 4. Venkovská svatba 5. Luna, rej rusalek 6. Svatojánské proudy 7. Široký tok Vltavy 8. Motiv Vyšehradu 9. Závěr (dva plné akordy dominanta a tónika)

7 Úkol k poslechu: Slož jednotlivé části Vltavy popořádku
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. Svatojánské proudy Závěr První pramen Vltavy Motiv Vyšehradu Luna, rej rusalek Druhý pramen Vltavy Venkovská svatba Lesní honba Široký tok Vltavy

8 Část partitury Smetanovy Vltavy

9 Seznam použité literatury a internetové odkazy
Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, :26 - [cit ]. Dostupné z: PODZEMNÍK. Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, :18 - [cit ]. Dostupné z: CMÍRAL, Adolf. Bedřich Smetana. In: Základní pojmy hudební. Praha: Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění, str. 270 – 272. VOSYKA, Václav. Vltava. In: Posloucháme Smetanovu „Mou vlast“. Praha: Statní nakladatelství v Praze, str. 12 – 17.


Stáhnout ppt "Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner"

Podobné prezentace


Reklamy Google