Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tance Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_14_TANCE Téma: HUDEBNÍ NAUKA Číslo projektu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tance Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_14_TANCE Téma: HUDEBNÍ NAUKA Číslo projektu:"— Transkript prezentace:

1 Tance Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_14_TANCE Téma: HUDEBNÍ NAUKA Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2131

2 AutorMgr. Renáta Jehličková Vytvořeno dne27. ledna 2012 Odpilotováno dne21. února 2012ve tříděIV.B Vzdělávací oblastUmění a kultura Vzdělávací oborHudební výchova Tematický okruhHudební nauka TémaTance Klíčová slovamenuet, trio, minet, W. A. Mozart, valčík, vídeňský, pařížský, J. Strauss ml., polka, B. Smetana, mateník, furiant

3 Tance Menuet - párový dvorní tanec ve ¾ rytmu (pomalý, ceremoniální) -vznikl pravděpodobně počátkem 17. století ve Francii -v 18. století patřil již mezi nejoblíbenější tance -drobné taneční krůčky s úklony pánů i dam -sametové obleky s krátkými nohavicemi a bílými punčochami u pánů a hedvábné krinolíny u dam -vyvinula se z něho hudební forma (typická je kontrastní střední část nazývaná trio) -doba W. A. Mozarta (př. opera Don Giovanni) -obyčejní lidé vytvořili obdobu menuetu – minet (př. píseň Čtyři koně jdou)

4 Tance Valčík -třídobý tanec rychlejšího tempa (postupový, kolový tanec) -první tanec, který se tančil v poměrně těsném držení -vznikl ve Vídni začátkem 19. století (někdy se však uvádí vznik v Alpách z rakouských lidových tanců na konci 18. století) -objevil se v tvorbě mnoha autorů (především J. Strauss st. i ml.) -z hlediska hudebního – 2 druhy valčíků vídeňský valčík (řetěz několika valčíkových melodií za sebou) pařížský valčík (předehra a trio) -typickým příkladem valčíkové melodie je píseň Pásla ovečky

5 Tance Polka -společenský tanec ve 2/4 rytmu (kolový, s mnoha figurami) -vznikl v roce 1830 v Čechách a rychle se rozšířil i ve světě -za polku se označuje i hudební skladba v jeho rytmu -původně se prý tanec jmenoval maděra, později půlka (podle svého polovičního rytmu) a nakonec vznikl název polka -známým autorem polek byl B. Smetana -světově vynikla polka J. Vejvody Škoda lásky Mateník (furiant) -český lidový tanec psaný ve ¾ taktu, ve kterém se však střídají tři takty dvoučtvrťové (2/4) a dva takty tříčtvrteční (3/4)

6 Tance Odpověz na otázky: Kdy a kde pravděpodobně vznikl menuet? Jaký je to tanec a v jakém rytmu se tančí? Kdo například využíval menuet i ve své tvorbě? Jak se nazývá lidová obdoba menuetu? Kdy a kde vznikl valčík? Jaký je to tanec a v jakém rytmu se tančí? Na jaké druhy se valčík z hudebního hlediska dělí? Kdo je typickým skladatelem valčíků? Kdy a kde vznikla polka? Jaký je to tanec a v jakém rytmu se tančí? Kdo byl známým skladatelem polek? Jaký tanec je mateník a jak se mu také ještě jinak říká?

7 Mgr. Renáta Jehličková 27. ledna 2012 Určeno pro 4.- 6.ročník ANOTACE Výklad -Seznámení s druhy tanců typickými pro naše prostředí (menuet – minet, valčík, polka, mateník – furiant) Praktické činnosti – odpovědi na otázky jako kontrola zapamatování si nových informací z učiva

8 Použité zdroje Texty z vlastních zdrojů. Obrázky a webové stránky z internetu na hypertextových odkazech. Prezentace obsahuje animace.


Stáhnout ppt "Tance Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_14_TANCE Téma: HUDEBNÍ NAUKA Číslo projektu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google