Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dějiny hudby a její osobnosti

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dějiny hudby a její osobnosti"— Transkript prezentace:

1 Dějiny hudby a její osobnosti
1. OBLAST Dějiny hudby a její osobnosti

2 BAROKO Název školy: Základní škola Francova Lhota
Autor: Mgr. Lada Martinková Název: VY_12_INOVACE_05_Baroko Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Žák bude seznámen s barokní hudbou. Žák bude obeznámen s nejznámějšími hudebními formami období baroka. Očekávaný výstup: Žák bude schopen vyjmenovat všechny hudební formy a hudební skladatele barokní hudby. Zvládne jmenovat alespoň některé znaky barokní hudby. Druh učebního materiálu: Pracovní prezentace.

3 Jedná se o zvláštní, velice nezvyklý umělecký sloh
BAROKO Pojmenování BAROKO pochází ze slova barocco, které je z portugalštiny a znamená nepravidelnou perlu. Jedná se o zvláštní, velice nezvyklý umělecký sloh 17. až poloviny 18. století. Vedoucí zemí baroka byla zpočátku Itálie. Poté se sloh přenesl až na území Německa, Rakouska, Čech, Nizozemí, Anglie a Španělska.

4 BAROKO Základem všeho je v baroku HMOTNOST, TĚLESNOST a SMYSLOVOST. Zatímco renesance kladla důraz na rozum, v baroku opět přišly na řadu city, vznešenost a náboženské nadšení. Důležité je, že toto umění mělo člověka překvapit, ohromit a vzbudit jakousi pokoru. Na obrazech bylo například detailně znázorněné utrpení Krista i krása nebes. Kostely byly velmi zdobné a měly světlo umístěné hodně vysoko, aby světlo vycházelo jakoby z nebe.

5 BAROKO Co se týká barokní hudby, neobjevují se pouze vícehlasé skladby, ale velmi časté jsou skladby pro jeden hlas (zpěváka, nebo hráče na hudební nástroj) s doprovodem. V době baroka se rozvinuly nové hudební druhy a formy. Z těch nejdůležitějších můžeme jmenovat operu, kantátu a oratorium, suitu, koncert a fugu. Jedinečný rozkvět pak v baroku zažívala hudba nástrojová. Mnoho hudebních nástrojů bylo zdokonaleno, rozvinula se technika hraní. Vznikaly už i první velké orchestry (měly 13 – 16 hráčů).

6 BAROKO 1. Opera Vznikla kolem roku Jedná se buď o hudební dílo, nebo je to název pro hudebně-dramatický útvar, jenže je provozován na jevišti. 2. Kantáta (cantare = zpívat) Je to větší lyrická skladba pro zpěv bez doprovodu. 3. Oratorium Je to velká hudební forma pro sbor, sóla a orchestr. 4. Suita Suita je orchestrální nebo sólová skladba, ve které je seřazeno několik starých tanců. 5. Koncert Dílo pro sólistu a doprovodný orchestr. Koncertem můžeme však označit i společenskou událost, při níž se provozuje hudba. 6. Fuga Fuga je hudební forma vycházející z vícehlasu. Vícehlas je ovšem už důkladně propracován.

7 BAROKO Vůbec nejvýznamnějším druhem hudby byla opera. První díla vznikala ve Florencii v Itálii, a to ve společenství šlechticů a umělců, které se nazývalo florentská camerata [kamerata]. První operu napsal Jacopo Peri a jmenovala se Dafné (1597). Celá se však dochovala až Euridice (1600). (Dafné) (Euridice)

8 BAROKO Mezi nejznámější skladatele barokní hudby patří:
Johann Sebastian Bach Georg Friedrich Händel Claudio Monteverdi Christoph Willibald Gluck

9 BAROKO Videa: Dostupná na Youtube na www:
< <


Stáhnout ppt "Dějiny hudby a její osobnosti"

Podobné prezentace


Reklamy Google