Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner"— Transkript prezentace:

1 Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner Název VY_32_INOVACE_28_České hudební baroko Téma Baroko v Čechách Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/

2 Barokní období v Čechách a vznik zámeckých kapel
České hudební baroko Barokní období v Čechách a vznik zámeckých kapel

3 Anotace Prezentace je určena žákům 7. a 8. ročníku, kteří si upevňují znalosti v oblasti barokního období. Je zde návaznost na světové baroko, které ovlivnilo baroko české. Prezentace též zaznamenává zámecké kapely, které v této době vznikaly.

4 České barokní období České baroko se rozvíjí pod mohutným tlakem baroka světového. Díky Bělohorské katastrofě zde zůstal válkou ožebračený lid, který dostal nové pány a ti jej vykořisťovali. K rozvoji hudebního barokního období dochází v českých zemích až v 2 ½ 17. století.

5 Rozvoj zámeckých českých kapel
V Čechách i na Moravě vznikají v barokním období zámecké kapely, které si pořizovali různí králové, hrabata, ale i církevní hodnostáři. Činnost těchto kapel byla velice oblíbená a každý z majitelů se snažil o to, aby měl ve své kapele známého skladatele.

6 Kapely v Čechách Kapela hraběte Sporcka z Kuksu
- byl typem osvíceného šlechtice, zakládal nemocnice, tiskárnu. V roce 1681 přivezl do Čech lesní roh. Na jeho panství působil též přední sochař Matyáš Braun. Na jeho sídle v Praze se uváděli Vivaldiho opery.  Dále to byly kapely: v Českém Krumlově – Schwarzenberkové, Dolní Lukavice u Plzně – Morzinové (zde působil Joseph Hayden), Roudnice nad Labem – Lobkovicové.

7 Kapely na Moravě Kapely na Moravě byly spíše pod patronem jednotlivých moravských biskupů. Málo bylo kapel, které by patřily šlechticům. Jaroměřice nad Rokytnou – kapela hraběte Jana Adama Questenberka (loutnista), jeho kapela provozovala zejména opery, jako kapelník zde působil František Václav Míča (autor opery „O původu Jaroměřic na Moravě“). Kroměříž – zde jsou kapely jednotlivých biskupů – nejznámější – Karel Leichtenstein-Kastelhorn.

8 Seznam použité literatury a internetové odkazy
CMÍRAL, Adolf. Heslo hudba v době barokní. In: Základní pojmy hudební. Praha: Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění str. 259 – 260. MIHULE, Jaroslav. KOVAŘÍK, Vladimír. Heslo: Barokní suita. In: Hudební výchova II., Hudba a její svět. Praha: Státní pedagogické nakladatelství str. 64.


Stáhnout ppt "Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner"

Podobné prezentace


Reklamy Google