Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zuzana Klementová, Jaroslav Svoboda, Milan Šipl, Rostislav Valíček

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zuzana Klementová, Jaroslav Svoboda, Milan Šipl, Rostislav Valíček"— Transkript prezentace:

1 Zuzana Klementová, Jaroslav Svoboda, Milan Šipl, Rostislav Valíček
LIDOVÉ TANCE Zuzana Klementová, Jaroslav Svoboda, Milan Šipl, Rostislav Valíček

2 Lidový tanec je umělecký, realistický odraz ze života lidu
Lidový tanec je umělecký, realistický odraz ze života lidu. Lidé skrze něj zábavnou formou vyjadřovali a vyjadřují zcela nenásilně a přirozeně své životní situace, národní povahu a tradice. Dochází zde zároveň k vyváženému spojení umělecké složky hudební, pohybové i výtvarné (kroje).

3 Historie 1. Nejstarší vrstva Doba pohanských Slovanů
Tance nejčastěji ve formě chůze ruku v ruce za doprovodu jednoduché hudby nebo zpěvu Patří sem svatební a pohřební tance, vynášení moreny, tance kolem svatojanských ohňů. Mužské sólové tance zvané skoky. Typickými zástupci jsou odzemky, které se vytvářely v souvislosti se stavěním salaší, verbuňky s tématikou verbování na vojnu a mnoho dalších jako cigán, marš, vovčácká atd. Tance cechovní často prováděné s nástroji typickými pro dané cechovní povolání.

4 Odzemek http://www.youtube.com/watch?v=KlDxMDSkeuw
Verbuňk

5 2. Druhá vrstva období 16. a 17. století. Točivé tance s charakteristickým otáčením na místě a to v páru i jednotlivě (především děvčata). Patří sem tance jako sedlácká, vrtěná, danaj, čardáš, gulaná, ovněžok a další

6 Čardáš http://www.youtube.com/watch?v=L_Z80a4GwFM
Vrtěná

7 3. Nejmladší vrstva Doba tanců figurálních, při kterých se v průběhu jedné písně obměňuje ustálená řada krokových variací. A) mladší (17. a18. století) tance manžestr a tance se střídavým taktem nazývané mateníky B) starší (konec 18. a 19. století) kdy se figurální tance v časech národního obrození staly velice rozšířené a oblíbené. Patří sem polonéza, valčík, mazurka, kvapík a polka.

8 Mateníky http://www.youtube.com/watch?v=U-v8fK8NFpM (od 2 min)
Mazurka Kvapík

9 Na území České republiky rozdělujeme tance z pohledu místního.
A) západní Čechách, západní a střední Morava (Haná, Horácko, většina Podhorácka) instrumentální typ folklóru B) východní  východní Morava (Lašsko, Valašsko a Slovácko) vokálním typem folklóru

10

11 Děkujeme za pozornost

12 Zdroje


Stáhnout ppt "Zuzana Klementová, Jaroslav Svoboda, Milan Šipl, Rostislav Valíček"

Podobné prezentace


Reklamy Google