Zvláštnosti XV. a XVI. století

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nacítání ˇ Pro více navštivte Filip-Boril.wz.cz
Advertisements

ANGLIE U ZNÁMÝCH Veronika Staňková studentka sekundy.
Den D.
POROVNÁNÍ Otec jedné velmi bohaté rodiny vzal jednou svého syna na venkov, aby mu ukázal v jaké bídě někteří lidé žijí.
Jednou, až budou moje děti dost velké na to, aby pochopili, co motivuje jejich rodiče, řeknu jim: „Milovala jsem tě tolik, že jsem se tě vždy ptala kam.
O psech a lidech….
Svatba.
Jeden z těch dní... Dnes jsem se vzbudil dříve nežli obvykle...
Několikanásobné větné členy
Dějepis Speciální část Mgr. Milan Šimek
Stolování ve středověku
Sinice jsou : Autotrofní organizmy, nejstarší organizmy s fotosyntézou rostlinného typu. Některé produkují toxiny, které způsobují alergie, ekzémy. Často.
DINGO (Canis lupus dingo) KLÍČOVÉ ÚDAJE Země původu: Austrálie
Mgr. Michal Oblouk SOUVĚTÍ SOUŘADNÉ.
Národnostní menšiny v Evropě Znáš své sousedy? To je název projektu, který zpracovává třída 2.C pod vedením profesorek H. Syslové a L. Cihelkové. Dva.
Na pozvání Ani č ky a Stanislava jsme p ř ijali pozvání na kávu. Já jsem to trochu cht ě l, protože jsem se tam nedávno krátce zastavil a vid ě l tu nádhernou.
Neandrtálci (Homo neanderthalensis)
Křivice Téma: Štefková Kristýna 2.HB.
Všichni jistě víte, že jsem měl nedávno zdravotní problémy. Můj lékař mi po řadě vyšetření teprve nedávno stanovil diagnózu: DPPVV.
V jejich těle probíhá fotosyntéza V jejich těle probíhá fotosyntéza Existovali již před 3,5 miliardami let Existovali již před 3,5 miliardami let Obsahují.
ČLOVĚK – VNITŘNÍ ORGÁNY, KOSTRA A SVALY
Klíčová otázka č. 5 Jakou roli by měli hrát různí aktéři (zejm. veřejná správa na všech úrovních, poskytovatelé služeb, volení představitelé, sdělovací.
Středověká řemesla.
Zpracovaly:Veronika Jandová,Dominika Bolomová
Spojky.
Jen tak, pro radost, Ti posílám jednu malou vločku
Nad tichou vískou vyzváněl- zvony y 2.i.
Nikola se před několika dny přestěhovala do nového města nikdo ji tu však nebere vážně a nikdo se s ní nekamarádí… Proto se jen učí ale stejně jí to moc.
STROMY V SUCHÉM DOLE 2008.
Jakou událost si Židé o Velikonocích připomínají?
Počítání, vývoj matematiky,... Asi milion let uplynulo od doby, kdy se na naší planetě objevil člověk. Během této doby se naučil poznávat tvary a směry,
Můj domov.
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Inovace výuky v PrŠ Horní Česká Šablona - název/číslo: III/2 Inovace.
Orientační spotřeba vody při splachování Lucie Drábková, P07233
CIRKUS PŘEČTĚTE SI POZORNĚ POVÍDKU. Ráno na zelené louce za městem ještě nic nebylo. Rostla tam jen tráva, kterou nikdo nesekal. Když ale šel Jirka.
Bukovina Pyžamový den.
Knóssos Předmět Autor: Mgr. Jana Formánková
AC Slavkov u Brna, Spolu s Bohem...nejsi sám AC Slavkov u Brna,
Den vody je 22. března!! Voda Tereza Štemberková.
Zlatá ulička (Zlatá ulička u Daliborky)
VÝZNAM VODY PRO ČLOVĚKA…
Voda-její využití při hygieně člověka Voda-její využití při hygieně člověka.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193, Tel.: , Tel.řed./fax: ,
 Aztécká říše byla významným státním útvarem z dob předkolumbovské Ameriky. Aztécká říše se rozkládala zhruba na území dnešního Mexika. Během vlády této.
MÝMA OČIMA ADÉLA ŠÍPKOVÁ STUDENTKA PRVNÍHO ROČNÍKU ANGLIE- 2002/ ŠKOLNÍ ZÁJEZD.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 9. ročník III
Velká Británie Tereza Pavličková. Warwick castle  Hrad Warwick je památkově chráněný středověký hrad ve Warwicku  Hrad byl velmi krásný ale krajina.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_32_INOVACE_12_LITERATURA PRO DĚTI_BAJKA ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
VÁNOCE - RUSKO.
VÁNOCE- FRANCIE.  Vánoční čas nastává ve Francie během adventu. Jedná se o 4 neděle, které předcházejí Vánocům. Jak praví tradice, každou neděli se na.
Zvláštnosti XV. a XVI. století
ZODPOVĚDNÝ EVROPAN Markéta Válková 9.B 2015/2016.
Svatební šaty Petra Hejduková 8.A. 2007/2008.
Spánek Vypracoval: Michael Hajný Obor: Technické Lyceum
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
DUCHOVÉ PŘIPRAV SE NA UVĚŘITELNÉ!!! Jsou všude kolem nás... Nevěříš???
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Rozvoj řeči u dítěte z hlediska lexikálně-sémantické roviny
Náš byt I. VY_32_INOVACE_3A_19 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
DUCHOVÉ PŘIPRAV SE NA UVĚŘITELNÉ!!! Jsou všude kolem nás... Nevěříš???
POROVNÁNÍ Otec jedné velmi bohaté rodiny vzal jednou svého syna na venkov, aby mu ukázal v jaké bídě někteří lidé žijí.
Dějepis Speciální část Mgr. Milan Šimek
Jak začínají hádky ? středa, 2. ledna :27
Vyrůstal jsi v 50-tých, 60-tých nebo 70-tých letech...???
T-report Vyšetření genetického materiálu pacientů s vrozenými změnami chromosomů Anna Vichrová v Brně 2018.
Lidská přitažlivost.
Vyrůstal jsi v 50-tých, 60-tých nebo 70-tých letech...???
O psech a lidech….
Vyrůstal jsi v 50-tých, 60-tých nebo 70-tých letech...???
Vyrůstal jsi v 50-tých, 60-tých nebo 70-tých letech...???
Transkript prezentace:

Zvláštnosti XV. a XVI. století

Navštívíme-li Versailles, vězme, že v paláci, ač je nejvýznamnější ve Francii, nejsou koupelny.

Ve středověku neexistovaly kartáčky na zuby, parfémy, desodoranty ani hygienický papír. Exkrementy byly vylévány z oken paláce.

Vějíře se neužívaly z důvodu horka, ale kvůli zápachu, který vydávalo lidské tělo pod oblečením.

Proto bylo oblečení zhotovováno z těžkých materiálů, aby nepropouštělo zápach intimních částí, které se nemyly skoro nikdy.

Lidé se též nekoupali, nebyla tekoucí voda a v místnostech byla zima. Koupele se konaly v obrovských vanách plných studené vody. Hlava rodiny-otec se koupala první, potom ostatní mužští členové rodiny od nejstaršího, pak ženy, rovněž podle věku. Pak děti a nakonec kojenci. Když na ně došlo, dítě se mohlo ztratit ve vodě, tak byla špinavá.

Původ svatebních kytic… Ve středověku se většina svateb odehrávala na jaře.   Důvod byl jednoduchý: první koupel roku se konala v květnu, ještě v červnu byl zápach lidských těl snesitelný. Nevěsty nosily kytice květů, aby umírnily zápach. Byly jimi v kočárech obloženy. Tak vznikla tradice svatebních kytic..

Ve Versailles nás okouzlují zahrady, obrovské a nádherné. Avšak ve své době byly spíš používány jako záchod než na obdiv. Nebyly toalety, při oslavách svolávaných královským dvorem se sešlo veliké množství lidí..

“It’s raining cats and dogs” Toto anglické přísloví přeložíme doslova „prší psi a kočky“. Jak vznikla tato obdoba českého „padají trakaře“? Střechy domů neměly podkroví. V trámech krovů přežívala zvířata: kočky, psi, krysy a jiní tvorové. Když začalo pršet, prosakující kapky nutily zvířata slézat dolů. Tam je původ tohoto přísloví užívaného hojně v anglosaských zemích..

V tom je původ dnešní čestné stráže, která se drží u nebožtíka. Nejbohatší lidé používali cínové nádobí. Některé potraviny reagovaly s materiálem nádobí, což spolu s nedostatkem hygieny v té době způsobovalo, že velmi často lidé umírali na otravu. Rajčata, která obsahují kyselinu, vyvolávala též tento efekt a byla proto dlouhou dobu považována za toxická. V pohárech docházelo k stejnému jevu. Kontakt cínu s whisky nebo s pivem způsoboval, že lidé se dostávali do narkoleptického stavu způsobeného jak alkoholem, tak cínem.  Často považovali člověka v tomto stavu za mrtvého a již připravovali jeho pohřeb. Tělo umístili na stůl v kuchyni na několik dní a obyčejně kolem něj jedli a pili a čekali, zda přijde k sobě, či ne. V tom je původ dnešní čestné stráže, která se drží u nebožtíka.  

“Poslední zvonění” Místa kam bylo možno pohřbít nebožtíka byla malá a nebylo vždy dost místa pro všechny. Rakve se po čase otevíraly a po odstranění kostí se do nich uložila další mrtvola. Kosti se ukládaly do kostnice. Někdy se při otevření rakve zjistilo, že nebožtík byl pohřben za živa a snažil se vyhrabat ven. Tak vznikla myšlenka přivázat na zápěstí nebožtíka provázek, protáhnout jej otvorem ve víku rakve a přivázat ke zvonečku nad zemí. Kdyby někdo byl pohřben živý, mohl zatáhat za provázek. Tak zazvonil zvoneček a pohřbená osoba mohla být rychle vykopána. V případě pochybností se totiž někkolik dní u zvonečku hlídkovalo. Z této praktiky vzniklo rčení „poslední zvonění“, což v dnešní době mnoho lidí dává do souvislostí se školou, nebo dokonce s boxerským zápasem.