Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Spánek Vypracoval: Michael Hajný Obor: Technické Lyceum

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Spánek Vypracoval: Michael Hajný Obor: Technické Lyceum"— Transkript prezentace:

1 Spánek Vypracoval: Michael Hajný Obor: Technické Lyceum
Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Třída: 1.L Školní rok: 2016/17 Datum vypracování:

2 GABA Neurotransmiter. Vznik v nervové soustavě .
Co dělá ? … Říká tělu že se musí soustředit a být v klidu.(INHIBIČNÍ ÚČINKY) Látka v těle nemá jen jednu funkci. Je zodpovědná za to, že když spíme naše svaly jsou paralyzované.  Co by se stalo kdyby naše svaly paralyzované nebyly? Jsou dvojího typu – GABAA  a GABAB (A) Rychlí inhibiční účinek ! (B) Přesný opak.

3 REM spánek Zkratka – rapid eye movement. Mozek si myslí že se kouká.
A proto když spíme se nám pod očními víčky   rychle pohybují oči. Během této fáze spánku - Má člověk většinou sny. Dějí se různé procesy jako třeba vyplavování určitých neurotransmiterů.

4 NON REM spánek a Náměsíčnost
Je v několika cyklech za noc . Takzvaně hluboký spánek. Většinou se projevuje náměsíčnost právě v NON REM spánku.  Pokud je v těle nedostatek transmiteru GABA – pak se muže stát že se člověk pohybuje jelikož nemá dostatečně paralyzované svaly.  Nejčastěji se stává u dětí - nemají totiž tak dobře rozvinutý systém pro vytváření GABA.  Může být také způsobená stresem , depresí a jinými poruchami spánku.

5 Spánková paralýza Zažije ji asi 40% lidské populace.
Je způsobena tím když se člověk probudí z REM spánku a tělo dále produkuje velké množství neurotransmiteru GABA - tělo tak ví  a vnímá co se kolem něj děje ale paralýza svalů  nám nedovolí se jakkoli pohybovat. Veškeré svaly jsou v danou chvíli - PARALYZOVANÉ. Častým příznakem jsou halucinace. Pocit úzkosti.  Stav mezi spánkem a bděním.

6 Hypnagogické záškuby Příklad zakopnutí ve snu. Fáze před spánkem.
Člověk v tu chvíli ani pořádně nespí. Tělo teprve usíná a ještě zcela neusnulo. Opět se na tomto jevu podílí neurotransmiter GABA. Protože tento neurotransmiter způsobí paralýzu ještě před tím než si tělo vlastně uvědomí že ještě usíná.  Je to vlastně jaká si obrana před pádem - Když tělo cítí že padá (ve fázi usínání) reaguje tak že zatne všechny svaly - HYPNAGOGICKÉ ZÁŠKUBY. Stává se to zhruba 80% lidské populace.  ČASTO JSOU VYVOLÁNY NEDOSTATKEM SPÁNKU ČI STRESEM.

7 Ranní Erekce Děje se v REM spánku.
Hraje tu velkou roli neurotransmiter NORADRENALIN. Tento neurotransmiter se stará aby se nám topořivá tělíska v penisu neztopořila. Ve chvíli kdy nadledvinky přestanou vyplavovat NORADRENALIN děje seto, že tělo přestává  udržovat penis v ,,netopořivém,, režimu. V tu chvíli se nám penis ztopoří. Děje se několikrát za noc - Protože REM spánek přichází v cyklech.

8 Proč se tomu tak děje. Kvůli čemu se s tím probouzíme...? - Protože se tělo probouzí po REM spánku. Po REM spánku má naše tělo nízkou hladinou ,,NORADRENALINU,, - který ,,drží náš penis na uzdě,,. Průměrně zažijeme za noc 3-5 erekcí které mohou trvat až 20 min. Také v době spánku se nám prokrvuje tělo víc než normálně kvůli regeneraci vláken a v této době se nám prokrvuji i intimní partie a to má také za následek ztopoření penisu .

9 Děkuji za POZORNOST.

10 ZDROJE: https://www.youtube.com/watch?v=E2HmZm8xnTU
aspx  Bylo jich víc ale zapomenul jsem které stránky jsem vlastně navštívil.


Stáhnout ppt "Spánek Vypracoval: Michael Hajný Obor: Technické Lyceum"

Podobné prezentace


Reklamy Google