Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zlatá ulička (Zlatá ulička u Daliborky)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zlatá ulička (Zlatá ulička u Daliborky)"— Transkript prezentace:

1 Zlatá ulička (Zlatá ulička u Daliborky)

2 Kde? mezi zdí severního opevnění Pražského hradu a starým purkrabstvím (renesanční budova). Kdy? na konci 16.století byly domky vestavěny do výklenků hradby a obývány až do 2.světové války.

3 Kdo? V 16. století tu bydleli zlatníci, proto její nejstarší název byla Zlatnická. Potom tu bydleli zaměstnanci hradu: vrátní, hlídači , zvoníci apod. Později se domky pronajímaly. V domě číslo 12 se scházeli spisovatelé a básníci např. František Halas , Jaroslav Seifert a Vítězslav Nezval Dokonce i Franz Kafka tu napsal většinu svých povídek.

4 Nádherně prázdná Zlatá ulička před otevřením návštěvníkům

5 Zlatá ulička plná zvědavých turistů,
které láká nádherný pohádkový vzhled uličky. Líbí se jim: pastelové barvy fasád domečků, malá okénka, nízké dveře a hlavně veliké množství komínů.

6 Ulice má 24 domečků, z toho poslední je úplně nejmenší z celé Prahy
Ulice má 24 domečků, z toho poslední je úplně nejmenší z celé Prahy. Má pouze jednu místnost.  Na celou Zlatou uličku byl jenom jeden záchod. Ulička neměla dlouho zavedený vodovod - až do 40. let 20. století. Celá ulice je dlážděná tzv. kočičími hlavami. Domky připomínají spíše domečky pro panenky. V roce 1953 byla Zlatá ulička vykoupena kanceláří prezidenta republiky. Na úpravě a restaurování se podílel výtvarník a loutkař Jiří Trnka.

7 Zlatou uličku dlouhodobě ohrožovalo sesunutí svahu, na kterém stojí, protože ten byl podmáčen nepříliš funkční kanalizací. Správa Pražského hradu dala tedy tento skvost zavřít a opravit.

8 Zlatá ulička byla slavnostně znovu otevřena po více než ročních opravách v roce 2011 bývalým prezidentem Václavem Klausem.

9 Zde vidíme věž Daliborku, kvůli které se Zlaté uličce říká u Daliborky
Zde vidíme věž Daliborku, kvůli které se Zlaté uličce říká u Daliborky. Nachází se na konci Zlaté uličky. Daliborka byla postavena jako věznice. Pojmenována podle prvního vězně rytíře Dalibora z Kozojed. Ten se z dlouhé chvíle naučil krásně hrát na housle. Lidé chodili k věži, čekali , poslouchali jeho hru, ale jednou se jí už nedočkali.

10

11 V současné době domečky slouží jako galerie , originální krámky a expozice.

12 Dům čp.12

13 Tímto vchodem se vchází a vychází ze Zlaté uličky.

14 Zpracoval: Petr Fulín 6.b


Stáhnout ppt "Zlatá ulička (Zlatá ulička u Daliborky)"

Podobné prezentace


Reklamy Google