OP Přeshraniční spolupráce ČR-Rakousko 2007-2013  přímo navazuje na program INTERREG IIIA 2004-2006;  nově zavádí princip tzv. Vedoucího partnera (Lead.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Ministerstvo zemědělství Odbor Řídící orgán OP.
Advertisements

Operační program Životní prostředí 2007 – 2013 Prioritní osa 6 Michal Slezák Odbor ochrany přírody, odpadů a EV Úsek řízení projektů SFŽP ČR.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Závěrečná konference IS INTERREG IIIA ČR – Polsko , Olomouc, Hotel Flora Maršálkovský úřad Dolnoslezského vojvodství Seminář je spolufinancován.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
ˇ  Součást Operačního programu „Evropská územní spolupráce Rakousko – Česká republika  Slouží zejména k financování projektů neinvestičního.
Právní základ 4 nařízení –Všeobecné (1083/2006) –ERDF (1080/2006) –ESÚS (1082/2006) –Prováděcí nařízení(1828/2006)
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
NNO a fondy EU Plzeň 23. a Operační programy přeshraniční spolupráce Cíle 3 – Evropská územní spolupráce období Ing. Vladimír Šourek.
1 Regionální rozvojová agentura jižní Moravy OP přeshraniční spolupráce Rakousko – Česká republika Vladimír Gašpar, ředitel RRA.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Základní informace k aktuálnímu stavu finančních prostředků Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004.
Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Zpracovala: Bc. Jana Bartošková Datum: 25. října 2010.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech Ing. Zdeněk Vašák RP MMR NUTS.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Evropská územní spolupráce Rakousko – Česká republika 2007 – 2013.
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
Opatření 2.2. Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech.
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách (Mgr. Jakub Benda) 2)Změny ve 4. Výzvě (Mgr. Jakub Benda) 3)Informace o Prioritě 1 (Ing. Johana.
OPPS ČR-PR Operační program přeshraniční spolupráce Česká republika-Polská republika Seminář pro žadatele Zpracovala: Jana Bartošková.
ÚVOD. ZMĚNY OPROTI INTERREG IIIA samostatný cíl strukturálních fondů = posílení významu, zvýšení objemu finančních prostředků pro českou stranu, zvýšení.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Aktuální informace o programu přeshraniční spolupráce Slovenská republika – Česká republika Cíle 3 období Krajský úřad Moravskoslezského kraje.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Regionální konference Zlínského kraje Univerzita Tomáše Bati, Zlín, Příprava operačního programu přeshraniční spolupráce Cíle 3 – Evropská.
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Jihočeský kraj – Krajský úřad Tento seminář je spolufinancován Evropskou unií z prostředků Evropského fondu pro regionální.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
VYHLÁŠENÍ 1. VÝZVY POPRVÉ V ČESKÉ REPUBLICE Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013 Tisková konference – Zlín
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Národní rozvojový plán květen 2003 Ing. Drahomíra Vrbská ředitelka odboru integrace a strukturálních fondů, MMR.
Fond mikroprojektů v Euroregionu Glacensis v období v rámci Programu Interreg V-A Česká republika - Polsko.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE OP Česká republika – Bavorsko OP Česká republika – Rakousko Jihočeský kraj – Krajský úřad 29. června 2009 Tento seminář je spolufinancován.
2014 –  programové území  tematické zaměření programu  alokace programu  základní parametry programu  harmonogram přípravy.
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Informační schůzka k 1.výzvě pro předkládání projektů pro roční program 2012 Evropského uprchlického fondu Praha 11. října 2012 Evropský uprchlický fond.
Fond mikroprojektů Euroregionu Praděd Porovnání podmínek Fondu v rámci programu OPPS a nového programu Interreg V-A
Společná strategie - projektové aktivity JMK a TTSK Seminář pro žadatele z JMK , Hodonín.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
OPPS ČR-PR Rozdíly v programech přeshraniční spolupráce v rámci Cíle 3 realizovaných v MSK a časté chyby Zpracovala: Ing. Markéta Hluchníková.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
OP přeshraniční spolupráce Slovensko – Česká republika 6. mezivládní Česko-slovenská komise pro přeshraniční spolupráci 14. prosince 2006 Modrá,
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Interreg V – A Česká republika - Polsko
Burza partnerů v rámci OP EÚS Rakousko – Česká republika
Seminář pro žadatele k Výzvě IROP (2017) – Bezpečnost dopravy a cyklostezky v regionu MAS Moravská cesta 21. Března 2017, Příkazy.
Prioritní osa 2 Interreg V-A Česká republika – Polsko Společný sekretariát, Hálkova 2, Olomouc
Cestovní ruch v přeshraniční spolupráci
OP Meziregionální spolupráce
Dotace obcím na zpracování územních plánů pro rok 2017
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Závěrečná konference projektu
Prioritní osa 4 Spolupráce institucí a komunit
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Možnosti spolufinancování vědecké a výzkumné činnosti ČHMÚ
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Transkript prezentace:

OP Přeshraniční spolupráce ČR-Rakousko  přímo navazuje na program INTERREG IIIA ;  nově zavádí princip tzv. Vedoucího partnera (Lead Partner Princip);  větší význam z pohledu EU (zvýšený objem finančních prostředků);  požadavek EU na lepší a intenzivnější spolupráci mezi přeshraničními partnery projektu a prokazatelný přeshraniční dopad projektu.

Aktuální stav implementace OP  byl OP Přeshraniční spolupráce ČR- Rakousko schválen EK;  se koná ustavující jednání Monitorovacího výboru v St. Pölten;  oficiální vyhlášení programu a výzva k předkládání projektových žádostí, první schválené projekty přibližně září 2008;  v průběhu roku 2008 kontinuální výzva.

Subjekty implementace programu  Řídící orgán – Úřad spolkové vlády Dolního Rakouska se sídlem v St. Pölten, odpovědnost za celý program, uzavírání smluv s příjemci dotace (vedoucím partnerem);  Národní orgán – Ministerstvo pro místní rozvoj, Odbor regionální přeshraniční spolupráce, podpora Řídícího orgánu, zajištění publicity programu, účast na MV, atd.;  Regionální subjekty – krajské úřady (Vysočina, Jihomoravský a Jihočeský), konzultace se žadateli, příjem projektových žádostí, hodnocení projektu, spolupráce se Společným technickým sekretariátem (JTS);

Subjekty implementace programu  Společný technický sekretariát – podporuje Řídící orgán, zabezpečuje organizaci Monitorovacích výborů, registrace projektových žádostí, jejich hodnocení, publicita programu, podíl na přípravě smluv mezi příjemcem (vedoucím partnerem) a ŘO. Česká část JTS – sídlo v Brně;  Kontrolní subjekt – členský stát je dle nařízení EK odpovědný za ověření legality a řádnosti výdajů vykázaných příjemcem. Tato funkce svěřena stejně jako v období Centru pro regionální rozvoj ČR.

Základní principy vedoucího partnera (lead partner)  partneři projektu (český a rakouský) si zvolí jednoho vedoucího partnera projektu, který odpovídá za realizaci celého projektu včetně povinností vyplývajících z uzavřené smlouvy mezi vedoucím partnerem a Řídícím orgánem;  vedoucí partner je jediný žadatel o dotaci a příjemce dotace;  všichni partneři mají rovná práva a povinnosti podílet se na projektu (partnerů z obou států může být více);  cílem je zvýšení stupně přeshraniční spolupráce partnerů projektu.

Základní podmínky získání dotace  dopad projektu do území kraje Vysočina, nebo Jihomoravského, a nebo Jihočeského;  vhodný partner/žadatel (viz další bod prezentace);  na realizaci projektu se podílí min. 1 partner z každé země;  partneři projektu musí splnit min. 2 ze 4 podmínek: –společná příprava projektu a/nebo –společná realizace projektu a/nebo –společný personál projektu a/nebo –společné financování projektu

Prioritní osy a oblasti podpory Prioritní osa 1 – socioekonomický rozvoj, cestovní ruch a transfer know-how Prioritní osa 2 – regionální dostupnost a udržitelný rozvoj Oblasti podpory: OP1 – Infrastruktura a služby spojené s podnikáním a inovacemi OP 2 – Cestovní ruch, kultura a ekonomika volného času OP 3 – Rozvoj lidských zdrojů, trh práce, vzdělávání a kvalifikace OP 4 – Prevence zdravotních a sociálních rizik, sociální integrace Oblasti podpory: OP 5 – Doprava a regionální dostupnost OP 6 – Životní prostředí a prevence rizik OP 7 – Udržitelné sítě a struktury institucionální spolupráce a prostorové plánování Prioritní osa 3 – Technická pomoc

Finanční prostředky programu na období Prioritní osyČeská republika (v €) Rakousko (v €) Celkem (€) Prioritní osa Prioritní osa Priorita Technická pomoc Celkem

Forma a způsob financování projektů  85 % příspěvek ze strukturálních fondů (ERDF);  5 % příspěvek ze státního rozpočtu (možnost);  10 % - 15 % prostředky žadatele (příjemce dotace);  min. výše dotace ze SF je € (menší projekty mohou být realizovány v rámci Dispozičního fondu);  max. výše dotace není omezena;  průběžné financování (bude stanovena výše způsobilých výdajů, ke kterým může příjemce předložit žádost o platbu,).

Příprava projektu – vhodní žadatelé Právnické osoby, a to:  veřejnoprávní nebo  ovládané veřejnoprávními právnickými osobami nebo  založené nikoliv k dosažení zisku Příklady: obce, kraje, občanská sdružení, hospodářské komory, příspěvkové organizace obce, kraje, o.p.s. veřejné výzkumné instituce, veřejné a státní vysoké školy, školské právnické osoby, církve, veřejné neziskové zdravotní zařízení, organizační složky státu, atd.).

Příprava projektu – způsobilé výdaje  pravidla vychází z Metodické příručky způsobilých výdajů na programové období (určeno pro všechny operační programy);  MMR (odbor regionální přeshraniční spolupráce) jako Řídící/Národní orgán programů přeshraniční spolupráce rozhodl v některých případech o zpřísnění pravidel způsobilosti. Tato pravidla budou součástí Příručky pro žadatele.

Příprava projektu – způsobilé výdaje  Časová způsobilost výdajů –výdaje vzniklé před registrací projektu – max. 5 % způsobilých výdajů (výdaje spojené s přípravou projektové žádosti); –výdaje vzniklé po registraci projektu do informačního systému (registrace nastává po kontrole formálních náležitostí a přijatelnosti projektu); –konečný termín způsobilosti výdajů daného projektu je dán termínem ukončení realizace a termínem předložení závěrečné žádosti o platbu.

Příprava projektu – veřejná podpora, veřejné zakázky  veřejná podpora – budou uděleny blokové výjimky na dané aktivity (opatření), v případě, že aktivity projektu zakládají veřejnou podporu – snížená sazba dotace dle regionální mapy; vždy nutná konzultace s regionálními subjekty, JTS, MMR;  veřejné zakázky – dle národní legislativy příslušného partnera, zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, zakázky malého rozsahu (podlimitní) – metodika stanovená MMR.

Příprava projektu – projektová žádost  žádost předkládá vedoucí partner, pokud je vedoucí partner z ČR, předkládá na příslušný krajský úřad (Vysočina, Jihomoravský, Jihočeský);  v rámci přípravy projektové žádosti je možné využít konzultace na příslušném KÚ;  projektová žádost bude dvojjazyčná-formát word (excel);  termíny pro předkládání žádostí budou zveřejněny na příslušných internetových stránkách;  příručka pro žadatele dosud není zpracována, předpokládá se společná s rakouskou stranou.

Projektová žádost - přílohy  partnerská smlouva – jedna partnerská smlouva uzavřená mezi vedoucím partnerem a ostatními partnery (vzor bude součástí Příručky pro žadatele);  příslušná čestná prohlášení (např. projekt není financován z jiného OP, bezdlužnost žadatele, veřejný účel projektu, neziskovost, atd.);  podrobný rozpočet projektu;  přehled všech nutných příloh bude uveden z PPŽ.

Hodnocení projektové žádosti  kontrola formálních náležitostí  kontrola přijatelnosti  hodnocení technické a finanční kvality projektu  hodnocení kvality přeshraniční spolupráce (splnění min. 2 ze 4 kritérií): –společná příprava – zapojení partnerů do celého procesu přípravy projektové žádosti –společná realizace – partneři provádí aktivity projektu společně dle podrobného časového harmonogramu –společný personál – např. spolupráce projektových manažerů všech partnerů –společné financování – partneři se podílejí na krytí rozpočtu společného projektu

Typy projektů  OP 1 – služby pro podnikatelskou sféru (informační a poradenská centra, centra pro rozvoj podnikání,vzdělávací aktivity, spolupráce univerzit a vědeckých institucí, pořízení strojů a zařízení, inovační centra);  OP 2 – infrastruktura pro cestovní ruch, zvýšení kvality cestovního ruchu, výroba propagačních a marketingových strategií, výstavy, nové produkty cestovního ruchu;  OP 3 – rozvoj lidských zdrojů a příhraničního trhu práce, spolupráce škol a vzdělávacích institucí, integrace znevýhodněných skupin lidí na trhu práce, spolupráce různých svazů v oblasti vzdělávání;  OP 4 – prevence sociálních rizik a sociální infrastruktury, nabídka sociálních služeb pro znevýhodněné skupiny, snižování sociálních rozdílů

Typy projektů  OP 5 – výstavba a modernizace dopravní infrastruktury (komunikace, cyklostezky, rekonstrukce pěších hraničních přechodů), studie v oblasti alternativních dopravních prostředků, realizace integrovaného dopravního systému;  OP 6 – ochrana životního prostředí, nakládání s odpady, využívání přírodních zdrojů, vzdělávání a školení v oblasti ŽP;  OP 7 – přeshraniční koncepce územního plánování, spolupráce měst podobné velikosti (kultura, mládež), posílení vztahů mezi euroregiony, dispoziční fond.

Dispoziční fond (Fond malých projektů)  stejné principy jako v období ;  v rámci malých projektů není uplatňován princip vedoucího partnera;  administrátor – Regionální rozvojová agentura Vysočina  správce – Sdružení obcí Vysočiny;  podstatné navýšení alokace – pro území kraje Vysočina € (v období alokace cca. 197 tis. €);  min. hranice €, max. hranice € z ERDF, celkové způsobilé výdaje €;  možnost financovat i menší investiční projekty.

Děkuji za pozornost Lucie Křapová Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor regionální přeshraniční spolupráce Staroměstské nám Praha 1 Tel ,