Atom Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Advertisements

KOVY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Částicové složení látek - atom a prvek
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Elektrolýza Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Vodík Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
BUŇKY A TKÁNĚ V LIDSKÉM TĚLE
DÝCHACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
AnotaceStavba atomu, složení a stroktura atomu AutorMgr. Květuše Horáková Jazykčeština Očekávaný výstup Žák si osvojí dle PSP složení a strukturu atomu,
B, Si, Ge, As, Sb, Se, Te, At (radioaktivní)
ELEKTRONOVÝ OBAL.
BUŇKA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Halogeny Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Stavba atomu ATOM Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Kyselost a zásaditost vodných roztoků. pH
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
5.1 Částicové složení látek, prvky, PSP.
ENERGIE 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Kyslík Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
PRVKY ALKALICKÝCH ZEMIN
Atom Molekula Iont RZ
TŘÍDĚNÍ PŘÍRODNIN 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
UHLIČITANY SÍRANY FOSFOREČNANY
VÝROBA SKLA, PAPÍRU, PLASTU
POLÁRNÍ PÁS 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.02 Název pro školu:EU CH 02 Název materiálu:Atom Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací oborChemie Anotace:
MAGNETICKÁ SÍLA A GRAVITAČNÍ SÍLA
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
NERVOVÁ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Částicové složení látek
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
MINERÁLY 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Zásady Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_128_Atom AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
Částice látek Chemie Autor: Ing. Šárka Psíková
Periodická soustava chemických prvků, Periodický zákon
MODEL ATOMU Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
DÝCHACÍ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
TROPICKÝ PÁS Tropický deštný les
ATOM (NUCLEUS) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
SMYSLOVÁ SOUSTAVA Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 8. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_346
CHEMIE ATOM.
Stavba atomového jádra
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
S V A L Y 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Stavba látek.
Základní pojmy ? Co je to ATOM ? ? Ze kterých částí se skládá atom? ? Co je to elektroneutrální atom ? Atomy jsou základní stavební částice všech látek.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu a procvičení učiva o atomu. Zabývá se složením.
Složení atomů a „PSP“ ??? Bohrův model Rutherfordův model
ATOM (NUCLEUS) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
1. Obsah a význam fyziky, struktura látek
Částicové složení látek
Částicové složení látek
Chemie – 8.ročník Atomy a molekuly VY_32_INOVACE_
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Elektron, neutron a proton elektrické vlastnosti částic
Stavba atomu.
Základní pojmy fyziky atomu
Elektrické vlastnosti látek
Stavba atomu ATOM Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
CHEMICKÉ PRVKY.
4.2 Které látky jsou chemické prvky?
VY_32_INOVACE_19 19 atomy, molekuly,ionty autor: Mgr. Helena Žovincová
Transkript prezentace:

Atom Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Doplňte chybějící údaje: Úloha: Doplňte chybějící údaje: Atom je částice chemické látky, která se skládá z ______ a ______ . Obal atomu je složen z _________ , které mají __________ náboj. Jádro atomu je složeno z __________ , které mají __________náboj, a z __________ , které jsou bez náboje. Protony a neutrony se nazývají ____________ . Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Doplňte chybějící údaje: Úloha: Doplňte chybějící údaje: Atom je částice chemické látky, která se skládá z jádra a obalu. Obal atomu je složen z elektronů, které mají záporný náboj. Jádro atomu je složeno z protonů, které mají kladný náboj, a z neutronů, které jsou bez náboje. Protony a neutrony se nazývají nukleony. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Atom je elektroneutrální částice (bez náboje). Obsahuje stejný počet protonů a elektronů. Hliník má 13 protonů v jádře a 13 elektronů v obalu. Obr.č.1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Protonové číslo (Z) – udává počet protonů v jádře atomu. Zároveň udává počet elektronů v obalu atomu. Nukleonové číslo (A) - udává počet protonů a neutronů v jádře atomu. Obr.č.2 A = Z + N Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Každý atom je charakterizován protonovým a nukleonovým číslem. Např.: - počet protonů 12 Z = 12 A = 25 - počet neutronů 13 N = 13 - počet elektronů 12 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Struktura elektronového obalu: Elektrony jsou v obalu umístěny ve vrstvách. V kolikáté periodě (řádce) v Periodické soustavě prvků prvek je, tolik bude mít elektronový obal vrstev. Vrstva má tolik elektronů, kolik je prvků v periodě (na řádce). Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Má protonové číslo 13  má 13 protonů a 13 elektronů Příklad: Hliník Al Má protonové číslo 13  má 13 protonů a 13 elektronů Je ve 3. periodě  obal bude mít 3 vrstvy 1.vrstva 2 elektrony - v 1.vrstvě PSP jsou 2 prvky 2. vrstva 8 elektrony - ve 2.vrstvě PSP je 8 prvků 3. vrstva 3 elektrony - ve 3.vrstvě PSP jsou ke hliníku (včetně Al) 3 prvky Obr.č.3 Celkem: 2 + 8 + 3 = 13 elektronů Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Atom vodíku 1H je nejjednodušším atomem: Obr.č.4 p+ = 1 no = 0 e- = 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Načrtni a popiš stavbu atomu Úloha: Načrtni a popiš stavbu atomu a) sodíku 11Na b) chloru 17Cl c) hořčíku 12Mg d) lithia 3Li Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

a) Obr.č.5 sodík 11Na Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

chlor 17Cl Obr.č.6 b) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Obr.č.7 hořčík 12Mg c) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

lithium 3Li Obr.č.8 d) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Použité obrázky: Obr.č.1 - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Electron_shell_013_Aluminium.svg Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 UK: England & Wales license, autor - Pumbaa Obr.č.2 – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Atomo_nucleo_orbitali.jpg GNU Free Documentation License, Version 1.2 Obr.č.3 - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Atomo_di_alluminio.svg Volně šiřitelné Obr.č.4 - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Atomo_hidrogeno.gif Creative Commons Attribution 3.0 Unported license, autor – Xaquito Obr.č.5 - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Electron_shell_011_Sodium.svg Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 UK: England & Wales license Obr.č.6 - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Electron_shell_017_Chlorine.svg Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 UK: England & Wales license. Obr.č.7- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Electron_shell_012_Magnesium.svg Obr.č.8 - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Electron_shell_003_Lithium.svg Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.