Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MAGNETICKÁ SÍLA A GRAVITAČNÍ SÍLA

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MAGNETICKÁ SÍLA A GRAVITAČNÍ SÍLA"— Transkript prezentace:

1 MAGNETICKÁ SÍLA A GRAVITAČNÍ SÍLA
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 MAGNETICKÁ SÍLA sílá, kterou působí magnet na předměty magnet
přitahuje předměty ze železa a oceli vytváří magnetické pole 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

3 MAGNET předmět přibližujeme předmět oddalujeme
velikost magnetické síly se zvětšuje předmět oddalujeme velikost magnetické síly se zmenšuje 2 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

4 MAGNET každý magnet má severní a jižní pól
když se přiblíží severní póly magnety se odpuzují když se přiblíží severní pól a jižní pól magnety se přitahují 4 3 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

5 KOMPAS určuje světové strany střelka kompasu je malý magnet
severní magnetický pól jižní magnetický pól střelka kompasu je malý magnet 5 6 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

6 GRAVITAČNÍ SÍLA síla, kterou se vzájemně přitahují každé dva předměty
Země přitahuje všechna tělesa ke svému středu 7 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

7 GRAVITAČNÍ SÍLA čím větší hmotnost tělesa
 tím větší působení gravitační síly velikost gravitační síly měříme siloměrem jednotkou síly je newton = 1N 10 8 9 Isaac Newton Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

8 GRAVITAČNÍ POLE ZEMĚ gravitační síla působí na všechny předměty na povrchu Země i v jejím okolí okolo Země je gravitační pole těleso dál od Země  přitahováno menší silou 11 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

9 GRAVITAČNÍ POLE ZEMĚ umělé družice
kosmická tělesa pohybující se po kružnici kolem Země 12 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

10 GRAVITAČNÍ POLE ZEMĚ přirozená družice = MĚSÍC
vzdálenost od Země je 384 000 km průměr 3 476 km 13 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

11 MĚSÍC působí svojí gravitací na naší planetu příliv a odliv
16 14 15 Místa na světe kde je příliv větší než 4 metry. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

12 Použité obrázky: obr.č.1- Volně šiřitelné obr.č.2- Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license obr.č.3- obr.č.4- obr.č.5- obr.č.6- obr.č.7- obr.č.8- obr.č.9- Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

13 Použité obrázky: obr.č.10- Volně šiřitelné obr.č.11- Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license obr.č.12- obr.č.13- obr.č.14- obr.č.15- obr.č.16- Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

14 Použitá literatura: HOLOVSKÁ, Helena, RŰKL, Antonín.
Přírodověda pro 5. ročník. ZEMĚ A VESMÍR. Všeň: Nakladatelství ALTER, ISBN 80- s. 3 – 14. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.


Stáhnout ppt "MAGNETICKÁ SÍLA A GRAVITAČNÍ SÍLA"

Podobné prezentace


Reklamy Google