Trvale udržitelný rozvoj  Rozvoj uspokojující potřeby současnosti bez ohrožení možnosti budoucích generací uspokojovat své vlastní potřeby (OSN)  Strategie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Politika zaměstnanosti v Pardubickém kraji
Objektivní faktory.
Bezpečnost, bezpečnostní hrozby a rizika
Cíle vzdělávání Význam zvažování a stanovení cílů vzdělávání
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
VZDĚLÁVÁNÍ A ROZVOJ PRACOVNÍKŮ - 5 Řízení lidských zdrojů.
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Analýza vnitropodnikového trhu práce
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
a jeho využití u klientů po CMP
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
ETICKÉ ASPEKTY OCHRANY PŘÍRODY
Biosférické rezervace Kvarta 2009/2010 Gymnázium Uničov.
Personální management
1 ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ. 2 Lidské ŽP je potřeba chránit: a)protože má globální charakter a jsme za něj zodpovědní b)staráme se většinou až o poškozené ŽP.
SEKTOROVÉ DOHODY význam, příprava, realizace. Co je Sektorová dohoda?  Unikátní nástroj umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů v ČR prostřednictvím.
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Nezaměstnanost.
Segmentace na trhu práce, dlouhodobá nezaměstnanost
Domácí péče Home care.
Horizontální priority = oblasti, které musí zohledňovat každý projekt předkládaný k podpoře ze strukturálních fondů Evasco s.r.o. Rumunská 1 CZ
MARKETINGOVÝ MIX.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako doplňující výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
SLUŽBY ZAMĚSTNANOSTI A PRÁCE S NEZAMĚSTNANÝMI Téma: Programy vzdělávání a pracovního výcviku FSS MU Brno, 2006.
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
Globální problémy.
Nezaměstnanost.
Odpovědnost v právu životního prostředí
Studie dopadů ukončení těžby lomu ČSA zpracovaná pro HSRM v roce 2015.
Specifické potřeby a služby pro dospělé a seniory
Životní prostředí. Rešovské vodopády Životní prostředí Zhoršující se stav životního prostředí přímo souvisí s globálními problémy dnešního světa. Řada.
Vývoj nezaměstnanosti, segmentace pracovního trhu
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
Regulace nezaměstnanosti. Stručný přehled vývoje politiky zaměstnanosti  Keynesiánský přístup  Stimulace agregátní poptávky  Regulace mezd  Měnová.
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph. D
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
1 HR ve věku změn: výzvy trhu práce a Průmysl 4.0 Bohdan Wojnar, člen představenstva ŠKODA AUTO
Definice, základní pojmy
 Z latinského slova „cultura“ – co je pěstováno  Soubor materiálních a duchovních hodnot vytvořených lidmi v průběhu vývoje společnosti  Materiální.
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Ústí nad Labem Současnost a budoucnost dalšího vzdělávání.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 23 AnotaceNástroje.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 2 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
Regionální politika EU v období
Deinstitucionalizace: co naznačuje mezinárodní výzkum?
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
Ekonomika – základní pojmy.
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Problémy a perspektivy středního školství
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
20 TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ
Ekonomické vzdělávání I. – III. r./Kuchař - číšník
Úvod, základní principy a cíle
Trh práce a politika zaměstnanosti
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
Blízká budoucnost Možnosti po ukončení základní školy
Prvky edukačního procesu
Transkript prezentace:

Trvale udržitelný rozvoj  Rozvoj uspokojující potřeby současnosti bez ohrožení možnosti budoucích generací uspokojovat své vlastní potřeby (OSN)  Strategie zaměřená na prosazování harmonie mezi lidskými bytostmi a mezi lidstvem a přírodou (Brundtlandová)

Trvale udržitelný rozvoj  Zlepšování životního standartu příslušné populace bez omezování kapacity ekosystémů udržováním přírodních hodnot a jejich biologické diverzity pro dobro současných a budoucích generací (EU)  Rozvoj který současným i budoucím generacím zachovává možnost uspokojovat jejich základní životní potřeby a přitom nesnižuje rozmanitost přírody a zachovává přirozené funkce ekosystémů (Právní řád ČR)

Společné obsahové prvky  Cílený proces změn v chování  Dosahování nejvyšší udržitelné kvality života  Vnitrogenerační i mezigenerační rovnost v uspokojování potřeb lidí  Podpora harmonie mezi zájmy z hlediska člověka, společnosti i životního prostředí

Společné obsahové prvky  Nevede k dlouhodobému poklesu biodiverzity  Zachovává regenerační kapacity obnovitelných zdrojů  Vyhýbá se znečištění nad míru biosférických kapacit asimilace odpadů  Přechází od neobnovitelných k obnovitelným zdrojům

Původní potřeby člověka (uspokojení materiálních potřeb)  Funkční – podporuje spotřebitele mentálně a fyzicky  Nefunkční (konzum) – oslabuje tvůrčí vývoj člověka –Introjekce –Konzumace „bez potřeby úst“

Druhotně vznikající materiální potřeby  Potřeby kompenzující minulé ztráty (bazény a plovárny v důsledku nedostupnosti přírodních možností ke koupání…)  Potřeby vyvolané nutností náprav napáchaných škod (čistící zařízení, úpravny vody, lapače plynů…)  Potřeby vytvořené minulým rozvojem (vytváření nových pracovních míst pro ty, kteří je ztratili v důsledku automatizace, rostoucí potřeby transportu v důsledku separace funkcí…)

Původní potřeby člověka (úroveň činnosti, sociální kontakt, struktura času a rozmanitost bytí)  Úzce souvisí s potřebou seberealizace  Potřeba získávání a zdokonalování dovedností a schopností  Potřeba sociální příslušnosti  Hodnota volného času a změna prostředí –Dána rytmem zaměstnání –Spočívá v naší kultuře, v útěku a relaxaci od práce, která vyžaduje peníze (ztrátou zaměstnání se hroutí struktura času i jeho obsah)

Původní potřeby člověka (osobní identita)  Spočívá v potřebě vlastního uznání a uznání od ostatních  Konzum zboží poskytuje možnost vyjádřit svou osobní identitu  Být nezaměstnán ve společnosti přikládající zaměstnání životní význam je pokládáno za osobní selhání  Alternativou je prožívání bez viditelných znaků konzumního standartu = skutečná svoboda, plné žití

Zhodnocení základních nástrojů k dosažení potřeb z hlediska člověka  Nástroje ve vztahu k zaměstnání –Plné zaměstnání –„Zkrácené“ zaměstnání –Autonomnost

Zhodnocení základních nástrojů k dosažení potřeb z hlediska člověka  Nástroje ve vztahu k vnitřní svobodě –Moderní vzdělávání –Účast na občanském nebo politickém životě –Samozásobitelství –Charita (veřejné služby)

Změny ve struktuře zaměstnanosti  Zvýšená poptávka po vysoce kvalifikovaných profesích vyžadujících dlouhou přípravu a praxi (pozitivní z hlediska „tvořivé práce“)  Nutnost několikrát za život měnit zaměstnavatele i profese v důsledku technického vývoje a strukturálních změn  Vytvoření skupiny zaměstnání, která nikdo nechce vykonávat ani v době vysoké nezaměstnanosti

Změny ve struktuře zaměstnanosti  Vznik skupiny těžko zaměstnavatelných osob (mladiství, starší pracovníci, ženy, etnické minority, handicapovaní…)  Rozšíření počtu osob, které nechtějí být zaměstnány (za určitých podmínek lze tento jev hodnotit pozitivně – schopnost lidí žít nekonformně)  Většina lidí přikládá zaměstnání prioritu (mimo tvůrčích zaměstnanců jde o jev potřeby práce jako prostředku úniku ke konformitě)