Grammar – Past simple Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Čechová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Grammar – Verb „to do“ Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Čechová.
Advertisements

Grammar – Verb „to be“ Střední odborná škola Otrokovice
Sloveso BÝT – minulý čas
PAST SIMPLE (MINULÝ ČAS PROSTÝ) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Michaela Kuklová. Dostupné z Metodického portálu
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Past simple & past continuous
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Libuše Kocourková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_426_Minulý čas průběhový AUTOR: Ing. Magdalena Nemeškalová.
Used to/ would, be/ get used to Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektu CZ.107/1.500/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Exponenciální rovnice řešené pomocí logaritmů
Základní škola, Ostrava-Poruba, I. Sekaniny 1804, příspěvková organizace Název projektu ◦ Zkvalitnění vzdělávání na ZŠ I.Sekaniny - Škola pro 21. století.
Reported speech – nepřímá řeč Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu
to BE  was (1. a 3. osoba jednot.čísla) were (všechny ostatní osoby) I waswe were you wereyou were he she wasthey were it.
Past Perfect Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: 3 Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ANJ_VL_3_14.
Téma:Předpřítomný čas – cvičení
DHM – degresivní odpisy
Předmět a očekávaný výstup
Posloupnosti – základní pojmy Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
MINULÝ ČAS PROSTÝ PAST SIMPLE VY_32_INOVACE_ICT 185
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět:Anglický jazyk Ročník:6.
Hotels – accommodation Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila.
Souvislý příklad na zásoby
DHM – lineární odpisy Střední odborná škola Otrokovice
Minulý čas průběhový (8.ročník) Učebnice Project 3 Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt.
Okna zdvojená Střední odborná škola Otrokovice
Střední odborná škola Otrokovice Prague – culture and sport facilities Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Bricklayer Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Renata Vondráková Dostupné.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 33 Číslo.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_44.
Travelling Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Kameníková.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_428_Minulý čas slovesa TO BE AUTOR: Ing. Magdalena Nemeškalová.
Nepravidelná slovesa v přítomném a minulém čase Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Mgr. M. Hašková Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu.
Conversation – What´s the time Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing.
Lineární nerovnice Střední odborná škola Otrokovice
Geometrická posloupnost – základní pojmy
QUESTION TAGS? (VĚTNÉ DOVĚTKY)
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Past Continuous – tvar a použití
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Věra Tománková Název DUM: VY_32_Inovace_ Past simple – to be (negative) Název sady: Project 2 Číslo.
Tim´s holiday in Prague práce s textem Základní škola Čelákovice VY_32_INOVACE_094_Tim´s holiday - Práce s textem Dostupné z Metodického portálu
(a) little, (a) few málo, trochu vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Anglický jazyk Autor: Marcela Vojtíšková What did you do yesterday?
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Mgr. Hana Kletečková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ K 20 – Past simple 7. tř. TEMA: Anglický.
Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín Mgr. Pavla Šrubařová AUTOR: Mgr. Pavla Šrubařová VY_22_INOVACE_AKON_07_Past_simple.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Petr Punčochář NÁZEV: VY_22_INOVACE_01_15.
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
VY_32_Inovace_ Present simple - question
Present perfect nebo past simple
Anglický jazyk – Cvičení na podporu konverzace
GE - Vyšší kvalita výuky
Hlušice Název školy: Základní škola a mateřská škola,
Jméno autora: Mgr. Jiří Kala Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období):
PAST SIMPLE (MINULÝ ČAS PROSTÝ)
VY_32_INOVACE_222_Časy sloves
Past Simple – tvar a použití
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Jazyk a jazyková komunikace, Anglický jazyk, Minulý čas průběhový Autor:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Past simple – minulý čas prostý
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název: Past simple – regular and irregular verbs
Transkript prezentace:

Grammar – Past simple Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Čechová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Charakteristika DUM Název školy a adresaStřední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ /2 AutorIng. Alena Čechová Označení DUMVY_32_INOVACE_SOSOTR-Ze-AJ/2-AJ-2/9 Název DUMGrammar – Past simple Stupeň a typ vzděláváníStředoškolské vzdělávání Kód oboru RVP36-67-H/01 Obor vzděláváníZedník Vyučovací předmětAngličtina Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák, 17 – 18 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce minulého času prostého učitelem; náplň: Minulý čas slovesa „to be“, minulý čas prostý pravidelných a nepravidelných sloves, otázka, zápor a zkrácená odpověď s praktickými příklady a cvičeními Vybavení, pomůckyDataprojektor Klíčová slovaMinulý čas prostý, pravidelná a nepravidelná slovesa, modální slovesa Datum

Grammar – Past simple Contents 1. Minulý čas slovesa „to be“ Příklady použití a cvičení 2. Minulý čas prostý pravidelných sloves Příklady použití a cvičení 3. Minulý čas prostý nepravidelných sloves Příklady použití a cvičení 4. Otázka, zápor a zkrácená odpověď Příklady použití a cvičení

Minulý čas slovesa „to be “ [1] Minulý čas prostý vyjadřuje děj, který začal v minulosti a v minulosti také skončil. Sloveso „to be“ má v minulém čase dva tvary: was – 1. a 3. osoba jednotného čísla were – ve všech ostatních osobách Užití je obdobné jako v případě tvarů pro čas přítomný. Oznamovací věta: It was a great summer.Bylo to skvělé léto. Zápor tvoříme přidáním částice „not“ ke slovesu: It wasn´t very good.Nebylo to moc dobré. Otázku tvoříme změnou slovosledu: Were you at home?Byl jsi doma? Zkrácená odpověď: Was she there? Yes, she was. No, she wasn´t.

Minulý čas slovesa „to be“ Přeložte: 1.It was a long journey. 2.He was happy. 3.Last week we were in the mountains. 4.People were polite to us. 5.They weren´t at school. Doplňte wasn´t nebo weren´t: [2] On Saturday Peter and I went to Zlín for a romantic dinner. Well, it …………… very romantic. First, the menu …………. very interesting. There ………………. any chips, so Peter ……………….. happy about that! My chicken …………….. very good, and Peter´s fish ……………… fresh. The mushrooms ……………. too bad, and there was only really good thing – the coffee. The worst thing was the music. Peter told the waitress, and after that she ……………… very polite.

Minulý čas prostý pravidelných sloves Minulý čas prostý pravidelných sloves se tvoří přidáním koncovky „-ed“ k infinitivnímu tvaru slovesa. They looked serious.Vypadali vážně. We started in Prague.Začali jsme v Praze. Přidáním koncovky „-ed“ jsou spojeny i některé změny v pravopisu: study – studied, stop – stopped, travell – travelled… Přeložte:They worked in the garden. They opened the door. They liked to going to the theatre. Jane arrived in the Czech Republic. Jane and Eva looked at many sorts of shoes. Peter posted her the letter. She needed a new shoes. We celebrated my colleague´s birthday.

Minulý čas prostý nepravidelných sloves [2] Řada anglických sloves je nepravidelných. To znamená, že netvoří minulý čas koncovkou „-ed“, ale mají zvláštní tvar: buyboughthavehad speakspokecomecame knowknewspendspent dodidreadread taketookdrinkdrank saysaidtelltold eatateseesaw thinkthoughtgivegave sendsentunderstandunderstood gowentsitsat writewrotedodid buyboughtfindfound getgotmeetmet

Minulý čas prostý nepravidelných sloves Use the pictures and complete this story about Jane yesterday: Yesterday Jane (1) …………….. up at She (2) ……………. an apple and she (3) ………… a cup of hot chocolate. Then she got in her car and (4) …………. to work. At lunch-time she (5) ……… in the park for half and hour. In the evening she (6) ………… the office at six o´clock and (7) …………… some friends. They (8) ………….. to a restaurant together. After a busy day Jane (9) ……….. very well

Otázka, zápor a zkrácená odpověď [2] U pravidelných i nepravidelných sloves (s výjimkou „to be“ a modálních sloves – can, may, must) tvoříme otázku, zápor a zkrácenou odpověď užitím pomocného slovesa „did“ (minulý čas od „do“), které má stejný tvar pro všechny osoby. Tvar minulého času má pouze toto pomocné sloveso, zatímco sloveso významové je ve tvaru základním: Did you go on holiday?Jel jsi na dovolenou? What did you do?Co jsi dělal? He didn´t help me.Nepomohl mi. They didn´t speak to me.Nemluvili se mnou. Did you know that?Věděl jsi to? Yes, I did. No, I didn´t.Ano, ne (zkrácená odpověď). Přeložte:Where did you go? It didn´t matter. Did you have a good time? I didn´t eat out today.

Questions Zvolte správný tvar slovesa: 1. Jo and Eva ………………………. at many sorts of shoes. (looks/looked) 2. Eva didn´t ………………. the shoes in the window. (like/liked) 3. She ………………… ones with medium heels. (choose/chose) 4. ………………….. they in a sale? (was/were) 5. Did Jo ……………….. her choose the right sort? (help/helped) Přeložte do angličtiny: 1.Jana mi ukázala své fotky. 2.My jsme na procházku nešli. 3.Zeptali se tě? 4.Kde jste si dali oběd? 5.Nemluvil jsi tam anglicky? 6.Nevypil jsem to.

Seznam obrázků: Obr. 1: wmf, [vid: ], klipart Microsoft Office Obr. 2: jpg, [vid: ], klipart Microsoft Office Obr. 3: png, [vid: ], klipart Microsoft Office Obr. 4: png, [vid: ], klipart Microsoft Office Obr. 5: jpg, [vid: ], klipart Microsoft Office Obr. 6: jpg, [vid: ], klipart Microsoft Office Obr. 7: png, [vid: ], klipart Microsoft Office Obr. 8: wmf, [vid: ], klipart Microsoft Office Obr. 9: png, [vid: ], klipart Microsoft Office Obr. 10: wmf, [vid: ], klipart Microsoft Office Obr. 11: wmf, [vid: ], klipart Microsoft Office Obr. 12: jpg, [vid: ], klipart Microsoft Office Obr. 13: wmf, [vid: ], klipart Microsoft Office Obr. 14: wmf, [vid: ], klipart Microsoft Office Obr. 15: png, [vid: ], klipart Microsoft Office Obr. 16: png, [vid: ], klipart Microsoft Office

Seznam použité literatury: [1] Kolektiv, STEP BY STEP 1, nakladatelství Fraus, 2007 [2] Sarah Peters, Tomáš Gráf, TIME TO TALK 1, nakladatelství Polyglot, 2001

Děkuji za pozornost