Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_Inovace_ Present simple - question

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_Inovace_ Present simple - question"— Transkript prezentace:

1 VY_32_Inovace_14.1.19 Present simple - question
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Věra Tománková Název DUM: VY_32_Inovace_ Present simple - question Název sady: Project 1 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Materiál je určen pro žáky 5. ročníku a slouží k seznámení a základnímu procvičení učiva o otázce přítomného času prostého. Prezentace je vhodná pro práci na interaktivní tabuli.

2 Present simple question

3 Present simple - question
Zopakujte si, co již víte o přítomném čase prostém We go to school every day. Peter plays squash on Fridays. They don´t like coffee. Mandy doesn´t live in Prague.

4 Present simple - question
You play football on Mondays. Do you play football on Mondays? Jane goes to the cinema every weekend. Does Jane go to the cinema every weekend? Pozorně si prohlédni věty a pokus se sestavit pravidlo pro tvorbu otázek v přítomném čase prostém.

5 Present simple - question
Otázky v přítomném čase prostém tvoříme pomocí pomocného slovesa nebo a infinitivu významového slovesa Do you go to Italy every summer? DO DOES pomocné sloveso infinitiv významového slovesa

6 Present simple - question
Do používáme pro 1. a 2. osobu čísla jednotného a číslo množné Does používáme ve 3. osobě čísla jednotného (he, she, it). Koncovku „-S“ obsahuje již tvar slovesa does, takže nepřidáváme „-S“ k infinitivu významového slovesa.

7 Present simple - question
Do I play football? Do you play football? Does he play football? Does she play football? Does it play football? Do we play football? Do they play football?

8 Present simple - question
V krátkých odpovědích používáme pouze DO nebo DOES, ale NIKDY infinitiv!!! Do they watch TV? Yes, they do. Does he work in a shop? No, he doesn´t.

9 Present simple - question
Yes, I do. Yes, you do. Yes, he does. Yes, she does. Yes, it does. Yes, we do. Yes, they do. No, I don´t. No, you don´t. No, he doesn´t. No, she doesn´t. No, it doesn´t. No, we don´t. No, they don´t.

10 Make questions Tom likes dogs. We have a football match this week.
My sister lives in London. Jane goes to dance class on Fridays. They get up at half past six. Does Tom like dogs? Do we have a football match this week? Does my sister live in London? Does Jane go to dance class on Fridays? Do they get up at half past six?

11 What does Mandy collect?
Make questions Mandy collects postcards and badges. WHAT What does Mandy collect?

12 Where do they play basketball?
Make questions They play basketball in the playground. WHERE Where do they play basketball?

13 Make questions Peter gets up at nine o´clock. WHEN
When does Peter get up?

14 Where does his brother live?
Make questions His brother lives in New Zealand. WHERE Where does his brother live?

15 Where do his brother and sister live?
Make questions His brother and sister live in Australia. WHERE Where do his brother and sister live?

16  WELL DONE 

17 Použité zdroje HUTCHINSON, Tom. Project 1: Pracovní sešit. Oxford: Oxford University Press. ISBN Zdroj obrázků: galerie Klipart


Stáhnout ppt "VY_32_Inovace_ Present simple - question"

Podobné prezentace


Reklamy Google