Děti starší 18 let ve školském zařízení – poznatky ochránce Petra Zdražilová, Bystřice nad Pernštejnem, 30.října 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Dítě nad 18 let s prodlouženou ÚV v prostředí ústavní výchovy v návaznosti na zákon 109/2002 Sb., v platném znění Workshop sociální pracovnice Skalský.
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
Zákon o sociálních službách
Úloha Kraje v sociální oblasti Kompetence a odpovědnost Plán rozvoje a financování.
Sanace rodiny Alena Svobodová, vedoucí sociální služby, koordinátorka projektů.
Spolupráce s rodinami dětí s nařízenou ústavní výchovou.
Sociální důvody jako důvod pro umístění dětí do institucí?
Základní informace o projektu Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc
Farní charita Prachatice
Životní podmínky osob s PAS – poznatky ochránce Petra Zdražilová, Praha, 6.listopadu 2014 Petra Zdražilová / 6. listopadu, © Copyright Veřejný ochránce.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost
ohroženým domácím násilím
Individuální výchovný plán
ZD - změny, registrace Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Děti se specifickými potřebami Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. Marie Lukasová.
Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji“ Aktuální stav realizace projektu Ing. Jana Moravcová
Sociální patologie SCPT SCPA
Výchovně léčebná péče Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin
Mgr. Alena Skotáková, Ph.D.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
Dětský domov (tedy nikoli dětský domov se školou) a základní škola pod jednou střechou Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. Ondřej Vala.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY
Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava
Záměrem Moravskoslezského kraje je provést systémovou změnu v poskytování sociálních služeb Závěrečná konference k projektu „Podpora transformace pobytových.
Cílové skupiny sociálního podnikání MPSV, Odbor sociálních služeb, březen Dokument Podpora nástrojů sociální ekonomiky v oblasti začleňování znevýhodněných.
Ústavní a ochranná výchova (ÚV, OV)
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Profesní příprava a možnosti zaměstnávání osob s MP Vyhláška č.13 ze dne o středním vzdělávání a vzdělávání v konzervatoři. Podmínky přijetí.
Dítě se specifickými potřebami Doporučení a zjištění veřejné ochránkyně práv Marie Lukasová, Sepetná 2015 © Copyright Veřejný ochránce práv, 2015.
Evaluační dotazník. Evaluace projektů Vyhodnocení dopadů podpořených projektů na cílovou skupinu (zaměstnaných rodičů s malými dětmi) Smysluplnost podpory.
Ústavní péče o děti. pokud se rodiče neumí, nechtějí či nemohou postarat z důvodů na straně dítěte (postižení, chování) dnes je snaha nechat dítě v rodině,
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Středisko výchovné péče Dobrá Vyhlídka , Vyhlídka 1, Šumperk.
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Sociální služby v ČR Mirka Wildmannová
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Novela zákona o místních poplatcích Mgr. Jantoš, Mgr. Těžký.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
ZÁŠKOLÁCTVÍ.  Záškoláctví je jedním ze závažných problémů, které musí školství řešit.
Gender a (sociální) bydlení Linda Sokačová Platforma pro sociální bydlení Alternativa 50+, o.p.s.
1 Budoucnost péče o ohrožené děti Mgr. Jaroslav Fidrmuc zástupce náměstka ministryně pro vzdělávání Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská.
Datum: Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Transformace – a jak dál? Podpora procesu transformace pobytových sociálních služeb.
Deinstitucionalizace ústavní péče očima ochránce 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora.
Domy na půli cesty. pobytové služby zpravidla pro osoby do 26 let věku, které po dosažení zletilosti opouštějí školská zařízení pro výkon ústavní nebo.
Vybrané náměty z připravované novely školského zákona.
Možnosti a činnost kurátora pro děti a mládež, výchovná opatření TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Andrea Doubková, Janus, z. s.
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Intervence u dětí v riziku PCH, dětí s PCH - ústavní a ochranná výchova (ÚV, OV) Věra Linhartová, jaro 2012.
MANŽELSTVÍ.
Novela zákona o místních poplatcích
Investiční záměr Zlínského kraje Veřejné projednání obec Loučka
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
Úloha kraje v síťování sociálních služeb
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Azylový dům pro rodiny s dětmi
Novinky v předškolním vzdělávání
Sociální práce s rodinou 9
Koncepční záměry MPSV v oblasti náhradní rodinné péče
Podpůrná opatření 1. – 3.stupně
Transkript prezentace:

Děti starší 18 let ve školském zařízení – poznatky ochránce Petra Zdražilová, Bystřice nad Pernštejnem, 30.října 2012

Děti s prodlouženou ústavní výchovou  Platí 109/2002 Sb., 359/1999 Sb. – např. opatření ve výchově, pobyty u třetích osob  Zohledňovat věk dítěte – režim, ubytování, volný čas  Řízení o prodloužení ústavní výchovy - právo dítěte být slyšeno  Důvody : dokončení školy, přetrvávající výchovné problémy (pozdní nařízení ÚV, nenalezena navazující služba)

Děti na dobrovolném pobytu  Nevztahuje se celý z.č. 109/2002 Sb. (např. opatření ve výchově) a 359/1999 Sb. (např. pobyty u třetích osob)  Pravidla, výpovědní lhůty a důvody stanovit ve smlouvě  Smlouvy uzavírat do doby než dítě ukončí vzdělání (závažné porušení ošetřit ve výpovědních důvodech) – analogie sociální služby; jistota pro druhou stranu, že pokud bude dodržovat pravidla, má zajištěno zaopatření do dokončení školy

Dítě opouštějící školské zařízení  ZSS – CHB: zařízení sociálních služeb – služba chráněného bydlení  CHB od 16 let – 11 služeb (z toho 2 od 17 let), jedna pro děti s poruchou PAS, jedna pro děti s duševním onemocněním; celková kapacita – 156 míst  DNPC – Dům na půli cesty  Lepší spolupráce s kurátory pro dospělé (nyní problém s předáváním informací)  Nedaří se nalézt službu – trojková obec dle pobytu dítěte + krajský úřad Děti s MPDěti ostatní Po 16 roce (DDŠ) 11 ZSS- CHBDD nebo VÚ Po 18 roce 132 ZSS - CHB 43 ZSS - DNPC

Kdy a jaké zařízení hledat  Děti s MP v DDŠ (snaha minimalizovat střídaní prostředí) – již po ukončení PŠD  Primární úkol OSPODu  S dostatečným předstihem, řešením není prodloužení ÚV  Zařízení umožňující další rozvoj dítěte (velká zařízení pouze pro muže/ženy) – preferovat chráněná bydlení, příp. transformující se zařízení (většinou stop stav), zjistit kvalitu služeb (inspekce – registr poskytovatelů)  Úprava způsobilosti k právním úkonům  OSPOD spolupracuje i během přemístění

Děkuji za pozornost Petra Zdražilová, Kancelář veřejného ochránce práv