DIAGNOSTIKA VE SPECIÁLNÍ PEDAGOGICE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mosty mezi pedagogickou a psychologickou diagnostikou
Advertisements

Diagnostika SPU.
SPECIFICKÉ PORUCHY UČENÍ
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Školní zralost PhDr. Pavel Beňo Tel n
Specifika zpracování vzdělávacích obsahů vyučovacích předmětů: Čtení – globální a analyticko–syntetická metoda – vzhledem k vícečetnému postižení bylo.
Struktura výuky.
Diagnostika inteligence u jedinců s mentálním postižením
ZÁKLADY SPECIÁLNĚPEDAGOGICKÉ DIAGNOSTIKY
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Metody pedagogické diagnostiky
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
1. Setkání – Program seminářů, požadavky k zápočtu, požadavky ke zkoušce.
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
Speciálně pedagogická diagnostika logopedická
DĚTSKÝ REHABILITAČNÍ STACIONÁŘ nabízí komplexní zdravotní a sociální služby péči zajišťují erudovaní zdravotničtí a pedagogičtí pracovníci výchovný program.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Klenková, Gajzlerová, Girglová, Sychrová 2011, MU Projekt FRVŠ
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Diagnostika a reedukace
Diagnostika a reedukace. Garantem diagnostiky jsou  Pedagogicko-psychologické poradny  Speciálně pedagogická centra.
Diagnostické metody ve speciální pedagogice - Diagnostika SPU v dospělosti Kristýna Balátová.
PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Speciální pedagogika jako pedagogická disciplína
PEDAGOGICKÁ DIAGNOSTIKA VI.
SPECIÁLNĚ PEDAGOGICKÁ DIAGNOSTIKA
Vývojová psychologie OP3BK_PSVP
Možnosti využití informačních a digitálních technologií pro diagnostiku žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Klenková, Gajzlerová, Girglová, Sychrová.
Pedagogická diagnostika
Vývojová dysfázie.
Raná péče a pomůcky, prostředky a techniky v ní využívané jako předpoklad pro úspěšnou školní docházku Mgr. Bc. Veronika Růžičková, Ph.D. Ústav speciálněpedagogických.
Diagnostika žáků se speciálními vzdělávacími potřebami
Základy speciální pedagogiky
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Název školyStřední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluMentální.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Metodické materiály a pomůcky
METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Pedagogická diagnostika
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
Seminář ke speciální pedagogice 1
7. Diagnostika školní zralosti
ZAHÁJENÍ POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY
6. Diagnostika sociálních vztahů ve skupině dětí
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
6. Diagnostika sociálních vztahů ve skupině dětí
7. Diagnostika školní zralosti
6. Diagnostika sociálních vztahů ve skupině dětí
Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání
Speciálně pedagogická diagnostika
Pedie Co mají společné?.
ŠKOLNÍ PEDAGOGIKA ZÁKLADY PEDAGOGIKY DPS002 PS 2017
Diagnostické metody.
KOMPETENCE TERMÍN : Oprávněnost, způsobilost, pravomoc
Diagnostika dítěte předškolního věku II.
Pedagogická diagnostika Možnosti a typy diagnostiky
SPECIÁLNĚ PEDAGOGICKÁ DIAGNOSTIKA
Speciální andragogika 3 - Diagnostika SPU v dospělosti
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

DIAGNOSTIKA VE SPECIÁLNÍ PEDAGOGICE Mgr. Alena Skotáková, Ph. D.

POJMY Diagnostika – je poznávacím procesem, jehož cílem je co nejdokonalejší poznání daného předmětu či objektu našeho zájmu, a to všech jeho důležitých znaků a charakteristik a jejich vzájemných vztahů a souvislostí. Výsledkem tohoto poznání je diagnóza. Speciálněpedagogická diagnostika – užší vymezení, provádí přímo speciální pedagog Diagnostika ve speciální pedagogice – širší vymezení, zahrnuje komplexní diagnostiku (lékařská, psychologická, sociální a speciálněpedagogická)

CÍL DIAGNOSTIKY VE SPECIÁLNÍ PEDAGOGICE Co nejdokonaleji poznat člověka s postižením. Získání co nejvíce informací o osobnosti jedince a jeho možnostech v oblasti vzdělavatelnosti a vychovatelnosti Podle cílů lze diagnostiku dělit: - dg. globální - zaměřena na celou osobnost vzhledem k vých.vzděl. procesu - dg. parciální – zaměřuje se pouze na aktuální projevy (jemná motorika,…)

DĚLENÍ Podle časového sledu provádění Vstupní Průběžná Výstupní Podle druhu postižení – somatopedická, psychopedická, …. Podle věku klienta – raného a předškolního věku, školního věku, dospělosti, stáří Diferenciální diagnostika - hovoříme o ní tehdy, když zjištěné charakteristiky dostatečně nenaznačují, o kterou diagnózu by se mohlo jednat. Např. odlišení hluchoty od mentální retardace

DIAGNOSTICKÉ METODY Metody obecné Rodinná anamnéza Osobní anamnéza (informace o jedinci od ranného dětství do současnosti. Biologický, neuropsychologický a sociální vývoj) Katamnéza – příčiny opakovaného objevení se nežádoucích projevů

SPECIÁLNÍ METODY Pozorování – plánovité, systematické, soustředěné, objektivní, přesné, diskrétní Metody explorační – rozhovor, dotazník Diagnostické zkoušky – ústní -zaměřují se na vědomosti, nebo úroveň mluvené řeči, písemné – úroveň vědomostí, úroveň psaní a kvalitu jeho osvojení, analýzu chyb, praktické -fce smyslů, lateralita, motorika Testové metody – zkouška skládající se z různých úkolů – standardizované (poskytují normu), nestandardizované, upravené (pro Zp,…)

SPECIÁLNÍ METODY Analýza výsledků činnosti – informace o stupni osvojení požadovaných vědomostí a dovedností (písemné práce,výtvarné a pracovní činnosti). Sledujeme obsahovou i formální úroveň. Kazuistika – studium všech dostupných materiálů. Jedná se o pomocnou, sumarizační metodu Přístrojové metody – registrace a kvantifikace určitých výkonů, vlastností nebo funkcí. Např. audiometrie

HLAVNÍ OBLASTI DIAGNOSTIKY VE SPECIÁLNÍ PEDAGOGICE Hrubá motorika Jemná motorika Grafomotorika a kresba – např. test kresby lidské postavy, test obkreslování, kresba rodiny, kresba začarované rodiny) Lateralita – vyhraňuje se mezi 3 – 4 rokem Sebeobslužné činnosti – stravovací úkony, hygienické návyky, oblékání a obouvání Sociální a citová oblast - úroveň sociability Rozumové schopnosti Komunikační schopnosti – verbální (obsahová, formální stránka – logopedie), neverbální Rodinné prostředí

METODY Hra – komentování hrové činnosti při individuální hře dítěte, verbální komunikace s ostatními dětmi při skupinové hře Dramatizace a hraní rolí Reprodukce říkanek, básniček, písniček Leporela, dětské knížky, obrázky, encyklopedie, časopisy Kresba - volná, tématická, individuální, skupinová.Po skončení kresby rozhovor nad obrázkem Televize, video, rozhlas, počítačové programy – pečlivě vybírat z nabídky programů

VYBRANÉ DIAGNOSTICKÉ SITUACE Kresba Hra – odráží stav vývoje, je možné sledovat mnoho diagnostických oblastí Vyučování – běžné projevy, výkony a chování

DIAGNOSTIKA DLE JEDNOSTLIVÝCH OBDOBÍ VÝVOJE Raný a předškolní věk – důležité pro včasné zachycení poruchy. Raná péče – 0-6 let (probíhá uceleně s účastí zdravotnické, rehabilitační, vzdělávací a sociální složky). diagnostika v přirozeném prostředí dítěte, diagnostika školní zralosti a připravenosti na školu Školní věk - diagnostika zaměřená na možnost integrace a budoucí volbu povolání, manuální schopnosti, samostatnost, koncentrace, rozumové schopnosti Dospělost (získané postižení) určení prognózy dalšího uplatnění člověka ve společnosti, profesní orientace, rekvalifikace a resocializace

DIAGNOSTIKA ŠKOLNÍ ZRALOSTI A PŘIPRAVENOSTI NA ŠKOLU Předpokladem je určitá zralost CNS (odolnost vůči zátěži, reaktivita, stabilita dítěte, koncentrace pozornosti – přizpůsobení dítěte školnímu režimu, lateralizace ruky, motorická a senzomotorická koordinace a manuální zručnost, rozvoj percepce, úroveň zrakového vnímání – umožňuje dítěte úspěšně číst a psát, sluchové vnímání – diferenciace, spolupráce obou hemisfér, kognitivní procesy – konkrétní logické operace, emoční zralost

DIAGNOSTIKA ŠKOLNÍ ZRALOSTI A PŘIPRAVENOSTI NA ŠKOLU Školní připravenost - Hodnota a smysl školního vzdělávání (nutný osobní příklad, životní styl rodiny) - Dostatečná úroveň dítěte při nástupu do školy - Dostatečně rozvinutá schopnost verbální komunikace - Orientace v systému hodnot a norem chování

DIAGNOSTIKA ŠKOLNÍ ZRALOSTI A PŘIPRAVENOSTI NA ŠKOLU Oblasti, na které se diagnostika zaměřuje: - tělesná zdatnost - rozumová zralost - citová zralost - sociální zralost Testy Orientační test školní zralosti: kresba mužské postavy, napodobení psacího písma a obkreslení určitého počtu bodů s daným umístěním v prostoru Edfedtův reverzní test, obrázkově-slovníková zkouška, Vinelandská škála sociální zralosti, Wechslerovy testy inteligence,..)

LITERATURA Přinosilová, D. Diagnostika ve speciální pedagogice. Texty k distančnímu vzdělávání. Brno: Paido, 2007. ISBN 978-80-7315-142-3