Vzdělávání v oblasti horizontálních priorit  Výhled v oblasti HP do budoucího programového období 2007-2013 Evasco s.r.o. Rumunská 1 CZ 120 00 Praha 2.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

ČR EU Obecná strategická úroveň
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Institut pro integraci České republiky do Evropské unie Jak na projekt spolufinancovaný ze SF EU Mgr. Marek Havrda, MA.
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní.
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
ESF v ČR RNDr. Jana Kouřilová, Ph.D. Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
Evaluace Rámce podpory Společenství Evaluační jednotka strukturálních fondů.
Podpora inovací v rámci kohezní politiky
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
„Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech“
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
PRAVIDLA Desatero OP LZZ.
1 Inovace 2007 Týden výzkumu, vývoje a inovací Operační programy na období Doc. Ing. Karel Šperlink, CSc.prosinec 2007.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
Výhled Nové programovací období SF 2007 – Obsah prezentace  Cíle podpory  Pravidla podpory  Národní rozvojový plán  Národní strategický referenční.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Strukturální politika
R EGIONÁLNÍ POLITIKA EU Základy regionalistiky. V ÝVOJOVÉ ETAPY RP EU 1958, Vývoj po roce více než třetina rozpočtu EU
Řízení a koordinace politiky soudržnosti v České republice v období Ostravice Hotel Montér Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Horizontální priority = oblasti, které musí zohledňovat každý projekt předkládaný k podpoře ze strukturálních fondů Evasco s.r.o. Rumunská 1 CZ
Oddělení Evaluační jednotky SF Předběžné hodnocení programových dokumentů: Ex-ante evaluace NRP/NSRF - zpracováno: –Ex-ante hodnocení NRP –Pracovní.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Schválení OP OPS chvalovací proces Ministerstvo financíEvropská komise Certifikační orgán Auditní orgán Ministerstvo pro místní rozvoj Programování Metodiky.
Členství ČR v EU II. Regionální politika EU března 2010.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
OEF/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor evropských fondů.
FONDY EU Programové období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
FONDY EU Programové období
Členství ČR v EU I. Regionální politika EU a postavení ČR.
Regulace nezaměstnanosti. Stručný přehled vývoje politiky zaměstnanosti  Keynesiánský přístup  Stimulace agregátní poptávky  Regulace mezd  Měnová.
Členství ČR v EU I. Regionální politika EU a postavení ČR.
© Berman Group. Ex-ante hodnocení NRP Presentace na jednání ŘKV 18. října 2005.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Národní rozvojový plán květen 2003 Ing. Drahomíra Vrbská ředitelka odboru integrace a strukturálních fondů, MMR.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
1 Aktuální otázky budoucnosti kohezní politiky EU Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ph.D. ředitelka Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro.
Strukturální politika Fondy. Cíle strukturální politiky Stírání strukturálních rozdílů - mezi odvětvími - Mezi regiony Dokážete určit, který region (stát)
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Výjezdní zasedání pracovní skupiny pro evaluaci a HP
Strukturální politika
EU Moravskoslezský kraj a příležitosti budoucí kohezní politiky
Základní schéma systému a další možnosti
Podpora podnikání ze SF
Transkript prezentace:

Vzdělávání v oblasti horizontálních priorit  Výhled v oblasti HP do budoucího programového období Evasco s.r.o. Rumunská 1 CZ Praha 2 Tel/Fax gsm Dr.Marie Kaufmann Tel ,

Problematika přípravy NRP Úvod Evasco s.r.o. Rumunská 1 CZ Praha 2 Tel/Fax gsm V únoru Evropská komise zveřejnila návrh finanční perspektivy rozšířené Evropské unie se 27 členy pro rozpočtové období počínající rokem Základním prvkem celého balíčku - ambiciózní politika soudržnosti V červenci návrh pěti nových nařízení pro politiku soudržnosti Cíl: - posílit strategickou dimenzi politiky soudržnosti, aby byla zajištěna lepší integrace priorit SPOLEČENSTVÍ do vnitrostátních regionálních rozvojových programů - zajištění větší identifikace s politikou soudržnost v praxi

Evasco s.r.o. Rumunská 1 CZ Praha 2 Tel/Fax gsm Cíl Konvergence 78,5 % včetně speciálního programu pro nejodlehlejší regiony (264 miliard EUR) Programy a nástrojeZpůsobilostPriorityDotace Cíl Evropská teritoriální spolupráce 3.94% (13,2 milliard EUR) Cíl Regionální konkurenceschopnost a zaměstnanost 17.2% (57,9 miliard EUR) Regionální a národní programy Evropský fond pro regionální rozvoj ESF Fond soudržnosti Regiony s HDP na osobu  75 % průměru EU25 Statistický dopad: Regiony s HDP na osobu  75 % v EU15 a >75 % v EU25 Členské státy s hrubým národním důchodem na osobu < 90 % průměru EU25 inovace; životní prostředí/ prevence rizik; dostupnost; infrastruktura; lidské zdroje; administrativní kapacita doprava (TEN); trvalý rozvoj dopravy; životní prostředí; obnovitelné zdroje energie 67,34% = 177,8 miliard EUR 8,38% = 22,14 miliard EUR 23,86% = 62,99 milliard EUR Regionální programy (Evropský fond pro regionální rozvoj) a národní programy (ESF) Členské státy navrhují seznam regionů (NUTS1 nebo NUTS2) Postupné začlenění regionů, které v období pokrývá Cíl 1, ale nepokrývá je Cíl Konvergence inovace životní prostředí/ prevence rizik dostupnost strategie evropské zaměstnanosti 83,44% = 48,31 miliard EUR 16,56% = 9,58 milliard EUR Přeshraniční a nadnárodní programy a sítě (Evropský fond pro regionální rozvoj) Hraniční a větší regiony nadnárodní spolupráce inovace; životní prostředí/ prevence rizik; dostupnost kultura, vzdělávání 35,61 % přeshraniční programy 12,12 % ENPI 47,73 % nadnárodní programy 4,54 % sítě Politika soudržnosti Cíle Rozpočet: 336,1 miliard EUR ??? (0,41 % HDP EU) Zdroj: MMR ČR

Strategické obecné zásady společenství – navrhované priority Evasco s.r.o. Rumunská 1 CZ Praha 2 Tel/Fax gsm Rozšiřování a zlepšování dopravní infrastruktury Zlepšení příspěvku životního prostředí na růstu a pracovních příležitostech Intenzitní využívání tradičních energetických zdrojů Podpora zdraví pracujících Priorita 1: Zatraktivnění Evropy a jejích regionů pro příliv práce a investic Priorita 2: Zlepšování znalostí a inovací potřebných pro růst Zvýšení a zlepšení investic do RTD Podpora inovací a podněcování podnikatelského prostředí Podpora informační společnosti Zlepšení přístupu k finančním prostředkům

Strategické obecné zásady společenství – navrhované priority Evasco s.r.o. Rumunská 1 CZ Praha 2 Tel/Fax gsm Přilákání a udržení většího počtu lidí v zaměstnání, modernizace systémů sociální ochrany Zvyšování adaptability pracovníků, podniků; zvyšování flexibility na pracovním trhu Zvýšení investic do lidského kapitálu prostřednictvím zvyšování vzdělání a dovedností Priorita 3: Více a lepší pracovní příležitosti Priorita 4: Územní soudržnost a spolupráce Příspěvek měst na růstu a pracovních příležitostech Podpora ekonomické diverzifikace venkovských oblastí Spolupráce - Přeshraniční spolupráce - Mezinárodní spolupráce - Meziregionální spolupráce

Národní rozvojový plán Evasco s.r.o. Rumunská 1 CZ Praha 2 Tel/Fax gsm Vláda schválila tyto prioritní oblasti politiky hospodářské a sociální soudržnosti pro období let 2007 až 2013: 1. Podnikání 2. Lidské zdroje a vysoké školy 3. Inovace a znalostní ekonomika 4. Dostupnost a infrastruktura 5. Řešení regionálních disparit Operační programy (návrh): OP ŽP OP Zaměstnanost OP DopravaVVI OP PodnikáníIOP OP Vzdělávání ROPy Rozvoj venkova OP TA

Národní strategický referenční rámec Evasco s.r.o. Rumunská 1 CZ Praha 2 Tel/Fax gsm Zaručuje shodu s politikou HSS, se Strategickými obecnými zásadami Společenství (SOZS) a s národními programy strukturálního rozvoje. Potřeba koordinace ve vymezených oblastech činností prováděných v rámci strukturálních intervencí bude záviset na počtu operačních programů, implementační struktuře vztazích mezi národními intervencemi a intervencemi v rámci SF a FS. legislativě ES a ČR návrhu NRP a ex ante hodnocení návrhu NRP auditních zpráv a analýz nastavení současného implementačního systému výstupů evaluačních studií vazbě na programy, financované výhradně z národních zdrojů

Problémy implementace (Zdroj Evasco s.r.o. Rumunská 1 CZ Praha 2 Tel/Fax gsm Administrace projektů ze strany ŘO a ZS - chybějící metodická pomoc při přípravě, nedodržování harmonogramu výběru, zpožďování uzavírání smluv, nedostatečná administrativní kapacita Monitorování - neprovázanost jednotlivých úrovní Monitorovacího systému strukturálních fondů, nepřístupnost dat pro RPS, nedostatečná transparentnost systému Nedostatečné pravomoci RPS ve vztahu k ŘO OP - duplicita některých aktivit, nedostatečná provázanost aktivit mezi OP Neefektivní naplňování komunikačních plánů - s následkem nedostatečné informovanosti žadatelů, nízké poptávky žadatelů u některých opatření Nedostatečné personální a finanční možnosti překladatelů projektů

Zajímavé sdělení Evasco s.r.o. Rumunská 1 CZ Praha 2 Tel/Fax gsm Méně zásahů Komise do procesu realizace, ale více kontrol a auditů - relativní posílení významu politiky soudržnosti mezi výdaji Společenství, potřeba zvýšit administrativní a absorpční kapacitu) existence omezeného počtu programových dokumentů determinovaná na jedné straně cíli politiky soudržnosti a uplatněním principu monofondovosti, na druhé respektováním subsidiarity předpokládané uplatnění hybridního implementačního modelu – kombinace regionálního a tematického přístupu a úzké koordinace mezi tématickými OP.

Problematika příprav na Zapracování horizontálních témat/cílů Evasco s.r.o. Rumunská 1 CZ Praha 2 Tel/Fax gsm Indicators for Monitoring and Evaluation: A Practical Guide draft Working Paper for , byl zpracován na základě nově navržených Směrnic, které dávají základ fondům ERDF, ESF A CF členské státy mohou integrovat do svých programů horizontální cíle rozličného charakteru, např. - Udržitelný rozvoj - Rovné příležitosti - Přeshraniční spolupráce atd. Společné zásady:

Problematika příprav NRP Zapracování horizontálních témat/cílů Evasco s.r.o. Rumunská 1 CZ Praha 2 Tel/Fax gsm Monitoring a evaluace horizontálních témat má být začleněna do všeobecného systému indikátorů programu (nebýt zvláštním systémem ukazatelů) Systém ukazatelů intervencí SF by měl být orientován podle rozhodnutí, tzn. data nebudou sbírána bez jasného účelu. Výstavba monitorovacího systému je drahá záležitost, proto indikátory HP by měly být aplikovány především pro opatření, která mají významný dopad na dané horizontální téma Použít přístup krok za krokem. Je důležité být otevřen experimentům a nalézat příklady dobré praxe. Např. neexistuje jediný příklad implementace udržitelného rozvoje, vždy záleží na situacích a daných prioritách, které se mohou velice lišit

Problematika příprav NRP Literatura: Evasco s.r.o. Rumunská 1 CZ Praha 2 Tel/Fax gsm Lisbon website : Lisbon and Regional Policy: sbon_en.htm A new Cohesion Policy after 2006: n.htm er/focus/focus_en.htm