Regionální politika v České republice a Evropské unii 7 Strukturální fondy EU Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
ESF v ČR RNDr. Jana Kouřilová, Ph.D. Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Evropský sociální fond v ČR
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
1 Inovace 2007 Týden výzkumu, vývoje a inovací Operační programy na období Doc. Ing. Karel Šperlink, CSc.prosinec 2007.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Strukturální politika
R EGIONÁLNÍ POLITIKA EU Základy regionalistiky. V ÝVOJOVÉ ETAPY RP EU 1958, Vývoj po roce více než třetina rozpočtu EU
Řízení a koordinace politiky soudržnosti v České republice v období Ostravice Hotel Montér Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Financování rozvojových projektů Evropské zdroje a financování rozvojových projektů v rámci ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Členství ČR v EU II. Regionální politika EU března 2010.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
FONDY EU Programové období
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
Informace o zahájení realizace operačních programů Cíle 1 OP RLZ - Aktuální stav MV RPS, 12. ledna 2005 Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor řízení.
FONDY EU Předvstupní podpora Programové období 2000 – 2006 a její plnění v ČR.
1 VŠFS – KS LS 2006/2007 Konzultace Strukturální fondy EU.
FONDY EU Programové období
Strukturální politika EU Vědomé zásahy regulativní povahy do autonomního fungování tržních sil Cíl: –Dosáhnout strukturálních změn, které by trh sám vytvořil.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Regulace nezaměstnanosti. Stručný přehled vývoje politiky zaměstnanosti  Keynesiánský přístup  Stimulace agregátní poptávky  Regulace mezd  Měnová.
Členství ČR v EU I. Regionální politika EU a postavení ČR.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
Úvahy o budoucnosti koheze a teritoriální spolupráci Jan Březina, europoslanec.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Závěrečná konference OPPA a OPPK PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Evropský sociální fond Evropský fond pro regionální rozvoj.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek. Obsah přednášky:  Fondy předvstupní pomoci  PHARE  ISPA  SAPPARD.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Předvstupní podpora Agenda 2000 – 2006 a její plnění v ČR
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
EU Moravskoslezský kraj a příležitosti budoucí kohezní politiky
Transkript prezentace:

Regionální politika v České republice a Evropské unii 7 Strukturální fondy EU Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

Strukturální fondy Evropský fond regionálního rozvojeEvropský fond regionálního rozvoje Evropský sociální fondEvropský sociální fond Evropský zemědělský podpůrný a záruční fondEvropský zemědělský podpůrný a záruční fond Finanční nástroj na podporu rybolovuFinanční nástroj na podporu rybolovu Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

Podmínky čerpání ze strukturálních fondů EU a kohezního fondu Pouze členská zeměPouze členská země Schválené programySchválené programy Implementační strukturyImplementační struktury Prostředky na kofinancováníProstředky na kofinancování Dostatek kvalitních projektůDostatek kvalitních projektů Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

4 Evropský fond regionálního rozvoje (ERDF) odstranění regionálních nerovností ve Společenstvíodstranění regionálních nerovností ve Společenství podpora stabilního a trvale udržitelného rozvoje a trvalých pracovních místpodpora stabilního a trvale udržitelného rozvoje a trvalých pracovních míst Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

5 Oblasti podpory ERDF produktivní investice k vytvoření nebo zachování stálých pracovních místproduktivní investice k vytvoření nebo zachování stálých pracovních míst infrastrukturainfrastruktura  Transevropské sítě (TENs)  regionální infrastruktura endogenní potenciálendogenní potenciál  místní rozvoj  malé a střední podnikání technická pomoctechnická pomoc v oblastech zařazených do Cíle 1 vzdělání a zdraví obyvatelstvav oblastech zařazených do Cíle 1 vzdělání a zdraví obyvatelstva Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

6 Evropský sociální fond - ESF) úkoly: rozvoj lidských zdrojů zaměstnanost oblasti činnosti: podpora víceletých Národních akčních plánů aktivní politika na trhu práce na podporu integrace soc. zařazení a rovné příležitosti systém celoživotního vzdělávání školení pro inovaci a adaptabilitu vyšší účast žen místní rozvoj / pakty teritoriální zaměstnanosti informační společnost Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

7 Evropský zemědělský záruční a podpůrný fond - EAGGF) Záruční část fondu – 95 % a podpůrná část – 5 % úkoly: podpora jednotné zemědělské politikypodpora jednotné zemědělské politiky zlepšení zemědělských strukturzlepšení zemědělských struktur oblasti činnosti: podpůrná opatření: - předčasný odchod do důchodupodpůrná opatření: - předčasný odchod do důchodu - zemědělská ekologie - lesnictví - méně příznivé oblasti další opatření:- restrukturalizace faremdalší opatření:- restrukturalizace farem - podpora mladým farmářům - školení - zpracování a marketing opatření pro rozvoj venkovaopatření pro rozvoj venkova Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

8 Finanční nástroj na podporu rybolovu - FIFG Řadí se mezi SF i když není klasickým fondem úkoly: vyvážené čerpání zdrojů v oblasti rybolovuvyvážené čerpání zdrojů v oblasti rybolovu vytvoření vyváženého konkurenčního prostředí v tomto odvětvívytvoření vyváženého konkurenčního prostředí v tomto odvětví oblasti činností: opatření k zajištění udržitelné rovnováhy nabídky a poptávkyopatření k zajištění udržitelné rovnováhy nabídky a poptávky posílení konkurenceschopnostiposílení konkurenceschopnosti zpracování a marketingzpracování a marketing revitalizace rybolovných oblastírevitalizace rybolovných oblastí Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

9 Fond soudržnosti (Kohezní fond) Cíl: podporovat rozvoj celého území členského státu Členský stát, jehož HNP/obyv. je nižší než 90 % průměru EU a který vyvíjí snahu splnit konvergenční kritéria pro měnovou unii Irsko, Španělsko, Portugalsko, Řecko Projekty: problematika ŽP a udržitelného rozvojeproblematika ŽP a udržitelného rozvoje společného zájmu v dopravní infrastruktuřespolečného zájmu v dopravní infrastruktuře Minimum: 10 mil. euro Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

Konvergence: Podpora růstu a tvorby pracovních míst v méně rozvinutých členských zemích a regionech Ukazatel: HDP/obyv. v PPS  75 %  EU-15 (eliminace statistického efektu - regiony současných členských zemí by dostávaly podporu do r. 2013). Podpora: ERDF, ESF, Kohezní fond ERDF: Modernizace a diverzifikace ekonomických struktur členských zemí a regionů, důraz na inovace a podnikáníModernizace a diverzifikace ekonomických struktur členských zemí a regionů, důraz na inovace a podnikání Infrastruktura – dopravní, telekomunikační a energetické sítě, zásobování vodou a environmentální infrastrukturaInfrastruktura – dopravní, telekomunikační a energetické sítě, zásobování vodou a environmentální infrastruktura Ochrana životního prostředí – cílem je, aby členské země naplnily legislativu EU (eko-obory, odstranění starých zátěží, prevence přírodních a technologických ohrožení, investice vztahující se k Natuře 2000,využití obnovitelných zdrojů energie, preference „čistších“ druhů dopravy)Ochrana životního prostředí – cílem je, aby členské země naplnily legislativu EU (eko-obory, odstranění starých zátěží, prevence přírodních a technologických ohrožení, investice vztahující se k Natuře 2000,využití obnovitelných zdrojů energie, preference „čistších“ druhů dopravy) Zlepšení institucionálních kapacit národních a regionálních orgánů pro řízení pomoci ze SF a CFZlepšení institucionálních kapacit národních a regionálních orgánů pro řízení pomoci ze SF a CF Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

Konvergence: Podpora růstu a tvorby pracovních míst v méně rozvinutých členských zemích a regionech ESF: Kvalita a odpovědnost institucí na trhu práce, vzdělávací a rekvalifikační systémy, sociální péče a službyKvalita a odpovědnost institucí na trhu práce, vzdělávací a rekvalifikační systémy, sociální péče a služby Zvýšení investic do lidského kapitálu – vzdělávání, rozvoj dovedností, přístup na trh práce pro všechnyZvýšení investic do lidského kapitálu – vzdělávání, rozvoj dovedností, přístup na trh práce pro všechny Adaptace veřejné správy na změnyAdaptace veřejné správy na změny Kohezní fond (CF): Ukazatel: HNP/obyv. v PPS  90 %  EU, kontrola způsobilosti pro CF v polovině programovacího období (na základě údajů za nejbližší tři roky dosažitelných v době kontroly)Ukazatel: HNP/obyv. v PPS  90 %  EU, kontrola způsobilosti pro CF v polovině programovacího období (na základě údajů za nejbližší tři roky dosažitelných v době kontroly) Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

Regionální konkurenceschopnost a zaměstnanost: příprava a podpora změn Finanční pomoc z EU by měla být katalyzátorem pro mobilizaci národních a regionálních politik a zdrojů v souladu s prioritami Lisabonské agendy. Kohezní intervence jako základní prvek politické, ekonomické a sociální integrace EU a podpory zapojení veřejných a soukromých subjektů. 2 přístupy politiky soudržnosti mimo zaostávající členské země a regiony (cíl konvergence): 1) prostřednictvím regionálních programů – pomoc ekonomickým změnám v průmyslových, městských a venkovských regionů Podpora : ERDF 2) prostřednictvím národních programů – pomoc lidem adaptovat se na ekonomické změny v souladu s Evropskou strategií zaměstnanosti – podpora politik zaměřených na plnou zaměstnanost, kvalitu a produktivitu práce a sociální exkluzi Podpora: ESF Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Evropská teritoriální spolupráce: podpora harmonického a vyváženého rozvoje území EU Využití zkušeností z iniciativy Společenství Interreg Podpora přeshraniční, nadnárodní a meziregionální spolupráce Financováno z ERDF Cíl přeshraniční spolupráce: podporovat přijetí společných řešení stejných problémů orgány v sousedních regionech (rozvoj městských, venkovských a pobřežních regionů, roz¨voj ekonomických vztahů a sítí MSP) Integrované programy řízené samostatným orgánem, které by vycházely a navazovaly na Lisabonskou a Götteborgskou agendu. Území: regiony NUTS 3 podél vnějších a vnitřních hranic (jak kontinentální tak zámořské) Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

Evropská teritoriální spolupráce: podpora harmonického a vyváženého rozvoje území EU Nadnárodní spolupráce Využití zkušeností z Iniciativy Společenství Interreg IIIB V současnosti - 13 nadnárodních zón spolupráce Určení zón, jež jsou koherentní a existují v nich společné zájmy a příležitosti k jejich rozvoji. Priority pro rozvoj: Výzkum a vývojVýzkum a vývoj Informační společnostInformační společnost Životní prostředíŽivotní prostředí Prevence rizik a integrované hospodaření s vodouPrevence rizik a integrované hospodaření s vodou Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

Evropská teritoriální spolupráce: podpora harmonického a vyváženého rozvoje území EU Meziregionální spolupráce Zakomponování akcí meziregionální spolupráce do regionálních programů, tzn. I vyčlenit určité prostředky pro výměnu zkušenost, spolupráci a vytváření vztahů s regiony v jiných členských zemích Také Komise bude hledat možnosti, jak si budou regiony vyměňovat zkušenosti, a to pomocí organizování sítí regionů a měst Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova (EAFRD) Cíle politiky: 1. Zlepšení konkurenceschopnosti zemědělství a lesnictví podporou restrukturalizace, rozvoje a inovací 2. Zlepšení životního prostředí a krajiny podporou hospodaření v území 3. Zlepšení kvality života ve venkovských oblastech a podpora diverzifikace hospodářských činností Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

Děkuji za pozornost Děkuji za pozornost Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti