Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?. Diktát: napíšeme na tabuli.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kde to jsem? Where am I?. Už jsem v tomhle obchodě někdy byl? Have I been in this store before?
Advertisements

Zájmena a pády Adjust the pronouns between slash marks to fit the context. Remember to use the correct case. Vzor: Pozdravuj od /já/ rodiče. Pozdravuj.
Píseň “Mám príma den” Reakce?. Fonologie Cvičení číslo 3.
ZÁJMENA- osobní, přivlastňovací a předmětová
Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?. L5 ex 3: my a já 1. Včera nám představil tu dívku.
Vy a ty: Changing Personal Pronouns In each of the following sentences, replace vy with ty, and vice versa. Remember to keep the pronoun in the correct.
Poslechneme píseň: Díky. Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
Eportfolio Otázka číslo 4. Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
Fonologie Cvičení číslo 8. Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
Zájmena on, ona, oni Fill in the blanks with the appropriate forms of on, ona, or oni. Vzor: Já ___ znám jen od vidění. Já ho znám jen od vidění. *Taken.
Píseň “Starý muž” Reakce?. Fonologie Cvičení číslo 5.
Fonologie Cvičení číslo 5. Interview Kde jsi byl/byla včera? Co jsi dělal/dělala včera? Co budeš dělat dnes po hodině češtiny? Co budeš dělat zítra?
Practice with Numbers II For each of the following sections, insert the correct form of the given noun and/or number. Vzor: Jeden Mám ___(sešit) a ___(kniha).
Linking Words and phrases
Working with Verbs I Rewrite the following three sentences, replacing vidět with the appropriate conjugated forms of rozumět, mluvit o, hledat, and pracovat.
Ona a on: Masculine & Feminine Pronouns In each of the following sentences, replace ona with on, and vice versa. Remember to keep the pronoun in the correct.
Mít rád Fill in the blanks with the appropriate forms of mít rád in both the present and past. Vzor: Radek ____ hudbu. Radek má rád hudbu. Radek měl rád.
Vědět vs. znát Fill in the blanks with the appropriate forms of vědět (to know a fact) or znát (to be familiar with), depending on the context. Vzor: Sestra.
My a já: Singular & Plural Personal Pronouns In the following sentences, replace my with já, and vice versa. Remember to keep the pronoun in the appropriate.
Jméno autora: Mgr. Olga Bayerlová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_04_AJ1G Ročník: I. Anglický jazyk Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková.
Lidové noviny a webové stránky. Kdo je ta dy? Kdo má domácí úkol ?
Jak se mu říká? What is he called?.
Ten, to, ta: Demostrative Pronouns Insert the correct form of the demonstrative pronoun into the following sentences. Be sure to use the appropriate case,
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Mgr. Ludmila Faltýnková EU OPVK ICT2-4/AJ20
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_178 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Eleonora Klasová Předmět.
Nemuseli tam jít they didn't have to go there. myslím, že bychom jim to neměli říkat I don't think we should tell them.
Nemusela se vrátit brzo she didn't have to be back early.
Verb forms with rád Insert an appropriate verb form into each of the following sentences. Some possible variants are given in parentheses. Vzor: Rád ______.
⇨ sto (nom. sg.; neutral) 200 ⇨ dvě stě (dual) 300, 400 ⇨ tři, čtyři sta (nom. pl.) 500 – 900 ⇨ pět, šest,… set.
Eportfolio otázka 7. Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?. L4 z webové stránky Napíšeme na tabuli!
Singular to Plural Rewrite the following sentences and change all nouns, adjectives, and verbs from singular to plural. Vzor: Studentka opakovala novou.
1⇨ nominativ of singular Jeden tisíc (m.) Jeden milion (m.) Jedna miliarda (f.) 2, 3, 4 ⇨ nominativ of plural Dva, tři, čtyři tisíce Dva, tři, čtyři miliony.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Všechen Fill in the blanks with the appropriate form of všechen, using the correct number, gender, and case. Vzor: Já vím ___, co víš ty. Já vím všechno,
Liking in Czech Translate the following sentences into Czech. A number of possible answers will be displayed. Vzor: How did you like the play? Jak se vám.
Fonologie Cvičení číslo 5. Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Povídka II In the following short story, fill in the blanks with the appropriate Czech translation of the English pronoun given in parentheses.
Tázací zájmena (6.ročník) Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního.
Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol. INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Povídka In the following short story, fill in the blanks with the correct Czech form of the English pronoun given in parentheses.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
2 Czech 100 Czech for Travelers Czech for Travelers Lesson 7 – L1+L2 revision October 9, 2008.
PRESENT PERFECT - EXPERIENCE + EVER, NEVER, YET, JUST, ALREADY, CLOTHES Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
Giving advice. At the doctor´s Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastSlovní zásoba a gramatika Datum.
Gymnázium, Brno, Elgartova 3 GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Téma: English Grammar.
Dative singular (Komu? Čemu?) after verbs: rozumět, kupovat, posílat, věřit, radit Eva chce dát Petrovi dárek. KOMU chce dát Eva dárek? Medik měří pacientovi.
Integrovaná střední škola v Semilech 28. října 607, Semily.
Interrogatives with ně- and ni-
Čeština: 2. lekce Czech language: 2nd lesson
Čeština: 10. lekce Czech language: 10th lesson
Basic phrases Dobrý den. (F) Ahoj./Čau. (I) Na shledanou. (F)
Ten, to, ta: Demostrative Pronouns
Ona a on: Masculine & Feminine Pronouns
Čeština: 2. lekce Czech language: 2nd lesson
Prepositions & Cases II
POZNÁVÁME ZÁJMENA JEJICH JÁ ONI NAŠE KDO ? MĚ NIC TY MŮJ
Numerals 0 nula 1 jeden, jedna, jedno 11 jedenáct
Personal pronouns 1. Já 2. Ty (I)/vy (F) 3. On (m.)/ona (f.)/ono (to) (n.) 1. My 2. Vy 3. Oni (m.)/ony (f.)/ ona (n.)
My a já: Singular & Plural Personal Pronouns
Čeština: 1. lekce Czech language: 1st lesson
Connecting Sentences with který II
Singular to Plural Rewrite the following sentences and change all nouns, adjectives, and verbs from singular to plural. Vzor: Studentka opakovala novou.
Dative in singular.
Název materiálu: Past simple tense
WH-QUESTIONS.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_10_25_Future Tenses Going to
Verb forms with rád Insert an appropriate verb form into each of the following sentences. Some possible variants are given in parentheses. Vzor: Rád.
Transkript prezentace:

Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?

Diktát: napíšeme na tabuli

L5 Nová slova Stránka 59

Zájmeno: já Ten kluk se jmenuje Ondřej, a říká: „Dobrý den! Já se jmenuju Ondřej. Já jsem student tady na UNC. Já si myslím, že potřebujeme nového prezidenta.

Zájmeno: já Zeptáte se mě, jakého prezidenta potřebujeme? Rozumíte mi, když mluvím česky? Vidíte mě každý den na kampusu. Teď mnoho víte o mně. Budete mluvit se mnou?

Zájmeno: Ty To je Helena, která mluví s Ondřejem: Ty se jmenuješ Ondřej, a ty jsi špatný hoch. Ptám se tě, proč potřebujeme nového prezidenta? Vidím tě každý den na kampusu. Nerozumím ti, ale mnoho o tobě vím. S tebou nebudu mluvit!

Zájmeno: On (Jaroslav mluví o Ondřeji) To je Ondřej. On je student tady na UNC. Zavolal jsem mu a zeptal jsem se ho, proč potřebujeme nového prezidenta, ale nic mi neřekl. Často ho vidím v novinách (newspaper), kde čtu o něm eseje. Zítra budu na kampusu a budu s ním mluvit.

Zájmeno: Ona (Jaroslav mluví o Heleně) To je Helena. Ona je prezidentka studentů. Zavolal jsem jí a zeptal jsem se jí, proč Ondřej myslí, že studenti potřebují nového prezidenta. Často ji vidím v knihovně. Jeden profesor mluvil o ní a řekl, že je velmi inteligentní a že s ní nejsou žádné problémy.

Zájmeno: Ono (Jaroslav mluví o okně) To je okno. Ono je velké. Studuju u něho každý den. Vidím ho každý den. Na něm je záclona (curtain). Za ním jsou ptáci (birds).

Zájmeno: My My jsme studenti. Ondřej se nás zeptal, jestli potřebujeme nového prezidenta. Řekli jsme: NE! Helena nám rozumí. Ona nás reprezentuje. Ona mnoho ví o nás. Ona studuje s námi v knihovně.

Zájmeno: Vy Vy jste studenti. Ptám se vás, jestli potřebujete nového prezidenta. Helena vám rozumí? Ona vás reprezentuje? Ví ona mnoho o vás? Studuje s vámi v knihovně?

Zájmeno: Oni (Jaroslav mluví o studentech) To jsou studenti. Oni studují tady na UNC. Vidím je každý den na kampusu. Zavolal jsem jim a zeptal jsem se jich, jestli potřebují nového prezidenta. Řekli, že jsem starý, že jim nerozumím, že nic o nich nevím, a že nemám s nimi mluvit o politice.

Zájmeno: Ony (Jaroslav mluví o knihách) To jsou knihy. Ony jsou v knihovně. Vidím je každý den v knihovně a pracuji s nimi tam, mnoho o nich vím, ale jim nerozumím. Nevím, proč jich máme tolik v knihovně.

Zájmeno: Ona (Jaroslav mluví o oknech) To jsou okna. Ona jsou malá. Vidím je každý den doma. Nevím, proč jich mám tolik.

Hey you! The Story of Ty and Vy Ty is always singular, and can only be used with a person you feel close to (fellow student, family member, etc.) Vy can be singular, in which case it replaces Ty as a polite pronoun and adjectives and past- tense l-participles reflect gender: Vy jste byla krásná/Vy jste byl krásný. Vy can be plural: Vy jste byli krásní.

Add n- to pronouns in j- after prepositions jeho jemu jím jí ji jich jim je jimi bez něho, pro něho naproti němu s ním, před ním u ní, naproti ní pro ni bez nich, u nich naproti nim pro ně s nimi, za nimi

Long and short (enclitic) pronouns Here´s how to tell which is which: The short (enclitic) forms are the ones given after the slashes in your book: mě, mi, tě, ti, ho, mu, se, si. For the remaining pronouns, the genitive, dative, and accusative forms serve as both long (emphatic) and short (enclitic) forms: nás, nám, vás, vám, jí, ji, jich, jim, je

Long and short (enclitic) pronouns Here´s how to know which one to use: Use the long forms for emphasis and after prepositions: –Tebe jsem uviděla včera v knihovně. –Tady je kniha pro tebe. Use the short forms elsewhere: –Včera jsem tě uviděla v knihovně

Order of enclitics First stressed word + auxiliary verb + reflexive + dative enclitic + accusative enclitic or genitive enclitic + rest of sentence Už jsem se ho zeptala. Už jsem mu ji koupila. Myslela jsem si, že je dobrý student.