Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Personal pronouns 1. Já 2. Ty (I)/vy (F) 3. On (m.)/ona (f.)/ono (to) (n.) 1. My 2. Vy 3. Oni (m.)/ony (f.)/ ona (n.)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Personal pronouns 1. Já 2. Ty (I)/vy (F) 3. On (m.)/ona (f.)/ono (to) (n.) 1. My 2. Vy 3. Oni (m.)/ony (f.)/ ona (n.)"— Transkript prezentace:

1 Personal pronouns 1. Já 2. Ty (I)/vy (F) 3. On (m.)/ona (f.)/ono (to) (n.) 1. My 2. Vy 3. Oni (m.)/ony (f.)/ ona (n.)

2 Two meanings of the pronoun vy
Vy can refer to: 1) More people => 2nd person of plural Vy bydlíte v Brně? – Ne, my bydlíme v Praze. Do you live in Brno? – No, we live in Prague. 2) One person (formal) Vy bydlíte v Brně? – Ne, já bydlím v Praze. Do you live in Brno? – No, I live in Prague.

3 Verb be Sg. Pl. 1. Já jsem 1. My jsme
2. Ty jsi (I)/vy jste (F) 2. Vy jste 3. On/ona/ono (to) je 3. Oni/ony/ona jsou Pronunciation: jsem /sem/, jste /ste/ … Ty jsi student? => INFORMAL X Vy jste student? => FORMAL Vy jste studenti?

4 Jsem doma. Já jsem doma, ty ne. Jsem student. Já jsem student.
Je učitel. On je učitel. Jsme přátelé. My jsme přátelé. Jsou bratři. Oni jsou bratři.

5 Negation of the verb být
Sg Pl. 1. Já nejsem 1. My nejsme 2. Ty nejsi (vy nejste) 2. Vy nejste 3. On/ona/ono (to) NENÍ 3.Oni/ony/ona nejsou To je škola? Ano, to je škola. Ne, to není škola.

6 Czech yes-no questions
No auxiliary verb Intonation To je pan Novák. ↘ To je pan Novák? ↗ Vy jste z České republiky. ↘ Vy jste z České republiky? ↗

7 Czech word order Flexible A: To je nemocnice?/Je to nemocnice?
B: Ano, to je nemocnice./Ano, je to nemocnice. Ne, to není nemocnice./Ne, není to nemocnice. New information – at the end of the sentence A: Kde je Jana? B: Jana je tady.

8 Basic questions Co je to?/Co to je? To je počítač.
Kdo je to?/Kdo to je? To je učitel. Kde je Petr? Petr je tady. Co je tam?/Co tam je? Tam je škola.

9 Adverbs of place

10 Kde je míč?

11 Tady x tam

12 Gender of nouns 1) Masculine - a consonant at the end of the noun:
učitel, bratr, přítel, stůl, student, večer, nos - less frequent: -a (kolega), -e (soudce), -í (rozhodčí) 2) Feminine - nouns often end in –a or –e: židle, ruka, hlava, lampa, škola, učitelka -less frequent: consonant (stříň), -í (rozhodčí) 3) Neuter - nouns often end in –o: město, divadlo, kino, víno, pero, pivo, místo - less frequent: -e (moře), -í (náměstí)

13 Demonstrative pronoun TEN, TA, TO
Meaning: 1) That: Podej mi tu knížku. 2) Definite article: Tam je hotel. Ten hotel je velký. TEN (m.) člověk x tento/tenhle (m.) člověk TA (f.) žena x tato/tahle (f.) žena TO (n.) město x toto/tohle (n.) město

14 Adjectives 1)Hard adjectives: Starý muž (m.): masculines =>-ý Stará žena (f.): feminines => -á Staré okno (n.): neutrals => -é 2) Soft adjectives: Moderní koberec (m.): masculines =>-í Moderní postel (f.): feminines =>-í Moderní okno (n.): neutrals => -í

15 Jaký, jaká, jaké What…like? What kind of…?
Jaký je ten pokoj (m.)? Ten pokoj je malý a moderní. Jaký je to pokoj (m.)? To je malý a moderní pokoj. Jaká je ta lampa (f.)? Ta lampa je žlutá a moderní. Jaká je to lampa (f.)? To je žlutá a moderní lampa. Jaké je to okno (n.)? To okno je velké a moderní. Jaké je to okno (n.)? To je velké a moderní okno.

16 JEDEN, JEDNA, JEDNO one Jeden (m.) člověk Jedna (f.) žena
Jedno (n.) město Ten jeden starý muž Ta jedna stará žena To jedno staré okno


Stáhnout ppt "Personal pronouns 1. Já 2. Ty (I)/vy (F) 3. On (m.)/ona (f.)/ono (to) (n.) 1. My 2. Vy 3. Oni (m.)/ony (f.)/ ona (n.)"

Podobné prezentace


Reklamy Google