28. listopadu 2011, Brno ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy Seminář - inovace v regionech.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Advertisements

Představení projektu: ROZVOJ West Bohemia – rozvoj partnerství v územní působnosti Ústeckého, Plzeňského a Karlovarského kraje 2. Expertní workshop k projektu.
„Záchrana prírodného dedičstva v česko – slovenskom prihraničí“ Operační program přeshraniční spolupráce ČR -SR.
Brno: NANOcontact – partnerské sítě1 Vzdělávací a kontaktní středisko pro průmyslové nanotechnologické úpravy povrchů CZ.1.07/2.4.00/
Žijeme aktivně a zdravě Motto: Kdo si hraje, nezlobí.
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici Fakulta prírodných vied Katedra environmentálneho manažérstva Klub ekologické výchovy, o.s. Praha Podmínky a.
Celostátní síť pro venkov
ReStEP – Základní informace Plný název: ReStEP – Regional Sustainable Energy Policy based on the Interactive Map of Sources (Regionální udržitelná energetická.
Organizace chránící přírodu a životní prostředí
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Národní tematická síť F NTS F – národní tematická sít F Ing. Václav Götz 19.listopadu 2007.
Otevřená metoda koordinace - příležitost pro samosprávy? Milena Jabůrková Svaz měst a obcí ČR.
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
Podpora přípravy projektů NNO pro příští programovací období 2007 – 13 Chceme zpracovat takové projekty NNO, jejichž cíle jsou společné více organizacím.
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
Národní síť Zdravých měst ČR Místní Agenda 21 Brno, NKQ, 20. února 2013.
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
Účast veřejnosti při naplňování Karpatské úmluvy Setkání se zástupci krajů Barbora Šafářová Ústav pro ekopolitiku, o.p.s.
EVVO v Královéhradeckém kraji. Situace na KÚ KHK a strategické dokumenty pracovníci EVVO – 1 úvazek na odboru životního prostředí, spolupráce s odborem.
lenové NSZM ČR: Členové Služby pro členy NSZM ČR  Semináře a školení pro koordinátory PZM a MA21 Boskovice, říjen 2004 Chrudim, červenec 2004.
CEVTECH Soběslav Vítejte v Centru Ekologických a Vodárenských Technologií !
Komunitní a otevřená škola
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ JIHLAVSKÉ SÍDELNÍ AGLOMERACE Mgr. Tereza Chloupková, oddělení strategického rozvoje města Jihlavy Mgr. Tomáš Koukal, vedoucí.
Úmluva o ochraně a udržitelném rozvoji Karpat Mgr. Jana Brožová Ministerstvo životního prostředí.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
S POLUPRÁCE PŘESHRANIČNÍCH REGIONŮ V OBLASTI VZDĚLÁVÁNÍ projektový záměr Evropská územní spolupráce (EUS), INTERREG V-A AT-CZ.
Strategie spolupráce obcí MAS Královská stezka Výstup projektu „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ Mgr. Lucie Růžičková, Královská.
S DRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV Nevládní a politická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR Vznik na počátku 2008.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
MA-G 21 Konference pro podnikatelský sektor Náměšť nad Oslavou 15. října 2012 Petr Holý.
Celostátní síť pro venkov.  Zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství r  Sdílení zkušeností a poznatků a jejich předávání směrem k aktérům venkovského.
Integrace cizinců v Jihomoravském kraji Zasedání Rady pro rozvoj lidských zdrojů 21. září 2010.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Společná strategie - projektové aktivity JMK a TTSK Seminář pro žadatele z JMK , Hodonín.
Setkání starostů u kulatého stolu Hoštejn Projekt „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B Tento.
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Mezioborovým vzděláváním ke zvýšení bezpečnosti seniorů 29. října 2015 Republikový výbor pro prevenci kriminality.
Projekt Sdružení místních samospráv ČR „MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“
Místní Agenda hodnocení místní udržitelnosti v ČR a evropský kontext Ing. arch. Marie Petrová PS URROU, 11. prosince 2013.
Projekt Jihlava Zdravé město.  město Jihlava je členem Národní sítě Zdravých měst ČR od června 2007  politikem zodpovědným za PZM a MA21 je náměstkyně.
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
Střední škola služeb a cestovního ruchu, Varnsdorf
ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy
Program RP04-17 Podpora ekologických aktivit v kraji Zlín, leden 2017
Rekonstrukce Horského hotelu a televizního vysílače Ještěd
TTnet (Training of Trainers Network)
Závěrečná konference projektu
Setkání starostů – zakladatelů MAS Království – Jestřebí hory, o. p. s
Co je program Mládež v akci?
XIV. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE
Setkání starostů – zakladatelů MAS Království – Jestřebí hory, o. p. s
„Cesta k městu“ STRATEGIE PRO MLÁDEŽ PO KARVINSKU
Komunitární program PROGRESS
Projekt „Klimatická zeleň“ pro obnovu krajiny
Transkript prezentace:

28. listopadu 2011, Brno ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy Seminář - inovace v regionech

Co je to Svaz ochrany půdy evropských měst, obcí a regionů (ELSA): 8 zemí (UK, NL, D, I, CH, A, CZ, SK) – cca160 subjektů Motto: „Naše půda – stojíme na ní!“ Cíle a témata: smysluplně využívat a starostlivě chránit naši půdu v duchu trvalé udržitelnosti: zemědělství a lesnictví, úrodnost, zdraví a kvalita půdy, eroze půdy, protierozní a protipovodňová opatření, kompostování, odpadové hospodářství, bioplyn, urbanizace, fotovoltaika, pozemkové úpravy, zvyšování povědomí o půdě u široké veřejnosti, využití území, současné trendy, příklady dobré praxe atd. Kreativní soutěž: „Malujeme barvami země“

Tulln 2010 Vstup Nové Lhoty do ELSA

Proč Svaz ochrany půdy Výměna zkušeností, informací, nových idejí, inspirace Účast na mezinárodních konferencích – nová partnerství Půda je nenahraditelný přírodní prostředek – není libovolně množitelná Množství kvalitní půdy ubývá – půda jako veřejný zájem Důležitý cíl: rozšiřování členské základny, vznik silné evropské iniciativy

Přeshraniční centrum environmentálního vzdělávání v Nové Lhotě Rekonstrukce budovy cizinecké policie MV Cílová skupina: školy nejen z regionu Bílých Karpat CZ/SK, potenciál rozšíření souvisejících aktivit a návštěvníků, zapojení místních obyvatel Zaměření: vzdělávací ekologické programy zaměřené na krajinu, louky, lesy, mokřady, podnebí, půdu, život člověka v krajině….profesionální lektoři! Partneři: Vzdělávací a informační středisko Bílé Karpaty Aktivní Horňácko o. s.

Klíč k úspěchu = správný partner Spolupráce s partnery při realizaci projektů, konferencích, aktivitách na regionální a lokální úrovni = společný cíl – ochrana naší půdy. Příprava projektu SONDAR (AT/CZ): Soil Strategy Network in the Danube Region Struktura partnerů: BIENE Boden- und Bioenergie Netzwerk, Masarykova univerzita, Mendelova univerzita, Bioforschung Austria, Obec Nová Lhota, EKOVIN, ZERA

Cíle projektu SONDAR CZ/AT zlepšit kvalitu půdy, posílit povědomí o půdě na komunální úrovni, katalog opatření proti erozi, kvalita půdy jako „hodnota“ – vzdělávání o půdě, mobilní výuková učebna, workshopy, semináře příklady dobré praxe v obcích – informace pro vlastníky a uživatele půdy, představitele obcí, vzdělávací zařízení a širokou veřejnost, vydání knihy, příručky, webová stránka

Děkuji za pozornost Mgr. Antonín Okénka www. novalhota.cz,