Občanský a družstevní sektor. překrývání sociální ekonomiky státu s občanským sektorem /nejsou totožné/ České organizace občanského sektoru občanská sdružení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Neziskovky a spolupráce
Advertisements

Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
SOCIÁLNÍ EKONOMIKA SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
ÚVOD DO ROZVOJOVÝCH STUDIÍ I VÝVOJ NEZISKOVÉHO SEKTORU V ČR.
Lokální ekonomika základ rozvoje. Kdo vyřeší náš problém Udělám to sám Dejte mi lidi, já to udělám Ať si to udělají sami.
Finanční možností svépomocných skupin
Principy sociálního podnikání
1 Podmínky pro přijetí koncepce SOCIÁLNÍ EKONOMIKY v České republice Doc. Ing. Marie Dohnalová, CSc. vedoucí Katedry studií občanského sektoru Fakulta.
Základy veřejné správy
JUDR. LENKA DEVEROVÁ Červenec 2013 MAS OPS nebo sdružení (spolek)
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
01 Seminář pro žadatele o dotace MPSV- odbor rodinné politiky Státní dotace a NNO JUDr. Hana Frištenská, NROS.
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
Komora sociálních podniků Ing. Vojtěch Miler Hlavní principy sociálního podnikání obcí a MAS.
Rada pro rozvoj lidských zdrojů Jihočeského kraje vznikla na podzim roku Zakladatelem byla Jihočeská hospodářská komora. Rada pro rozvoj lidských.
ÚVOD Management a marketing
Vyjednání Národního strategického referenčního rámce a operačních programů na období 2007 – 2013 Jiří Čunek 1. místopředseda vlády a ministr pro místní.
Jak se pozná sociální podnik
Podnikání VY_32_INOVACE_ Podnikání - je založeno na podnikatelském záměru s cílem dosažení maximálního zisku - podnikatelský záměr = nápad.
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
Typologie neziskových organizací v ČR
Neziskové organizace a jejich financování
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
Občanská společnost a občanský sektor PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Sociální ekonomika v ČR v ČR třetí sektor tradičně spojován s občanským sektorem omezené užívání názvu sociální ekonomika o obsahu SE panuje všeobecně.
Veřejná správa.
Sociální podnikání Standardy sociálního podnikání.
NEVLÁDNÍ NEZISKOVÉ ORGANIZACE (NNO)
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
Podnikatelské modely sociální ekonomiky Mezinárodní vědecká konference Banská Bystrice 29. –
1 Účast veřejnosti na rozhodování ve veřejné správě – základní pojmy Jitka Bělohradová.
Občanský sektor. Veřejný prostor Klíčová slova: stát x člověk (občan) – mezi nimi se rozpíná prostor – zahrnuje věci veřejné Klíčová slova: stát x člověk.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
PPSD Personální a poradenské družstvo Ing. Vojtěch Miler předseda družstva Hlavní principy sociálního podnikání obcí a MAS Informační seminář MAS Region.
Neziskové formy podniku -> Ekonomika a neziskový sektor Ekonomika a neziskový sektor
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Veřejné finance a podnikání Ing. Erik Geuss ČVUT v Praze Fakulta elektrotechnická Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Ekonomika podnikání.
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
Financování NO Systém veřejného financování - financování z veřejných rozpočtů Finance z neveřejných zdrojů (tuzemských i zahraničních) Nadace tuzemské.
Dopad nového občanského práva na nestátní neziskové organizace JUDr. Hynek Pečinka.
Státní bytová politika Ing. David Slavata, Ph.D Ekonomika bydlení.
Komunitní a akční plánování v praxi Co je to zapojování veřejnosti.
„OBCE SOBĚ“ „ Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR v rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností“
NO – související pojmy Legislativa: Občanský zákoník (40/1964 Sb.) Fyzická osoba (§ 7-16 O.z.) – znaky: Způsobilost k právům a povinnostem Způsobilost.
Obecná část rozpočtového práva III 21. března 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 24.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Podnik Ročník / obor studia: II. – III. r./ Hotelnictví.
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
MIKROEKONOMIKA Ekonomika neziskových organizací. Společenský význam neziskových organizací Nezisková organizace (nonprofit, nověji not-for-profit) = organizace,
Kategorizace osob Dosavadní úprava Nová úprava Osoby Osoby člověk
Neziskový sektor. Neziskový sektor Cílem neziskových organizací je uspokojení řady lidských potřeb: Ochrana lidských práv Ochrana přírodního prostředí.
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Subjekty a objekty veřejných politik
Právní formy neziskových organizací Mgr. Jaroslav Benák jaroslav
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013 Oblast intervence 3
PBSNPB2: Legislativní vymezení neziskového sektoru Korporace: spolky a pobočné spolky Jakub Pejcal ESF MU, Katedra veřejné ekonomie.
Sociální podnikání a lokální ekonomika Mgr. Alena Zieglerová
Obecně o veřejné správě
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Obecná část rozpočtového práva III
NNO partner pro rozvoj kraje
Obecná část rozpočtového práva III
Místní rozpočtové jednotky
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Rozbor financování NNO z veřejných rozpočtů v roce 2012
Transkript prezentace:

Občanský a družstevní sektor

překrývání sociální ekonomiky státu s občanským sektorem /nejsou totožné/ České organizace občanského sektoru občanská sdružení a jejich organizační jednotky nadace a nadační fondy církevní právnické osoby obecně prospěšné společnosti FormaOSNadaceNFOPSCPO Počet Rada vlády pro NNO Vznik v roce 1998 – pro organizace občanského sektoru

Činnost Rady vlády: iniciuje a posuzuje koncepční a realizační podklady pro rozhodnutí vlády iniciuje legislativní a politická opatření týkající se podpory organizací OS sleduje, iniciuje a vyjadřuje se k právním předpisům upravujícím postavení a činnost organizací OS koordinuje spolupráci mezi ministerstvy, jinými správními úřady a orgány územní samosprávy v oblasti podpory organizací OS, včetně dotační politiky sleduje, analyzuje a zveřejňuje informace o postavení organizací v rámci EU zpřístupňuje a analyzuje informace o dotacích z veřejného rozpočtu ve spolupráci s ministerstvy a jinými úřady a orgány zajišťuje dostupnost informací o všech organizacích OS informuje o opatřeních státní politiky vzhledem k organizacím OS

Česká sociální ekonomika SE není dosud legislativně definována ani formálně ustanovena. vládní politika spoléhá na sílu volného trhu nedůvěra v družstva a spolky /předchozí režim/ vysoká závislost organizací v sociální oblasti na státu závislost na dotační politice a darech podmínky nutí organizace 3 sektoru přizpůsobovat činnost možnostem získat finanční prostředky legislativní nedostatky všeobecný nedostatek důvěry v solidární jednání problém mobilizace zdrojů /lidských i finančních/

Rozdělení subjektů SE podle právně/institucionálního přístupu 1.Právní formy organizací OS /ops, os, CPO, N a NF/ 2.Družstva 3.Obchodní společnosti 4.OSVČ ze znevýhodněných sociálních skupin Sociální prospěch – SO jsou zakládány dobrovolně občany s demokratickým rozhodováním. Zapojují se do řízení jak zaměstnanci tak i dobrovolníci. Subjekty SE přispívají k veřejnému prospěchu. Uspokojují potřeby společnosti nebo jednotlivých sociálních skupin. Ekonomický prospěch – zisk je užíván pouze k vlastnímu rozvoji a pro místní potřeby. Činnost musí být soustavná a dlouhodobá.

Sociální charakteristiky: aktivita prospívající společnosti /oblast sociální, zdraví, vzdělávání a kultury/ rozhodování není založeno na vlastnictví kapitálu demokratický styl řízení/i se zapojením partnerů/ sociální podnik nerozděluje zisk cílem není zisk maximalizovat