Jiří Žáček Epigramy básník VN

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Putovní výstava obrazů Jiří Šedý NEBÝT NA SVĚTĚ ZBYTEČNÝ  Výstavu pořádá o.p.s. Ovečka v rámci osvěty, tj. seznámení veřejnosti s problematikou Downova.
Advertisements

1. Pojď k Pánu dnes, když volno ti dáno, | pojď, dokud Ježíš Spasitel tě zve, | přijmi to štěstí, jež dnes ti přáno, | když tebe volá do blízkosti své!
PRAVDY O MUŽÍCH Varování pro muže:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Orchidea.
Jan Ámos Komenský.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.13 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici satiry a ironie a jejich hlavní znaky s příklady. Vzdělávací oblast: český jazyk.
JOSEF ŠKVORECKÝ * NÁCHOD.
Bratři Čapkové.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_08.
KAREL ČAPEK.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_18.
JIŘÍ ŽÁČEK * v Chomutově.
VY_III/2_INOVACE_85_Ondřej Sekora
 Narozen 31. března 1962  Matka právnička, otec inženýr chemie  Spisovatel, publicista a nejprodávanější romanopisec.
FIMFÁRUM.
BAJKY …když zvířata jednají jako lidé
SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
VY_III/2_INOVACE_83_Jiří Žáček
VY_III/2_INOVACE_81_Jan Werich
VY_III/2_INOVACE_89_Eduard Petiška
1. výročí Danielka a Jaroušek 2007.
VY_III/2_INOVACE_87_František Hrubín
Autor: Bc. Eva Doležalová
Orchestra : Floyd Floyd Cramer When A Man Loves A Women.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_09.
1. Dáváš lásku, jíž je tolik třeba k zahojení dávno starých ran, dáváš Slovo srdce s denní vůní chleba, jež nás vede k tobě ze všech stran.
1. Zde u tvých jeslí stát chci dnes, | můj Ježíši, mé žití
Práva dětí Petr Machala.
VY_32_INOVACE_ČJ _Zdeněk Šmíd,prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Ve tvých nádvořích je lépe než kdekoliv jinde Proč by mělo být křesťanům (člověku) lépe v Hospodinových nádvořích, než kdekoliv jinde ? Jak to vypadá.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Karel Havlíček Borovský
Eduard Petiška Český jazyk 6. ročník ZŠ
1. Věčný Bože, silný v boji, | jak jsou příbytkové tvoji rozkošní, | ze všech nejkrásnější. | A proto touží má duše | po síních tvých v každém čase, |
MICHAL VIEWEGH Život a dílo nejúspěšnějšího a nejprodávanějšího českého spisovatele současnosti.
Karel Čapek. Kdo to je? Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Narodil se v Malých Svatoňovicích. Studoval na gymnáziu.
spisovatel, překladatel, básník, tvůrce aforismů
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 1. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
Básník JAN NERUDA (1834 – 1891) „Moudré je říct si každého dne: Kéž si uchovám lásku k životu.“
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Prof. Ing. Cyril Höschl, Dr.Sc.. Cyril Höschl se narodil v Klatovech. Cyril Höschl se narodil v Klatovech. Vystudoval v Praze na Vysoké.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
JIŘÍ WOLKER ŽIVOT Kde se narodil busta na jeho rodném domě pohled na město mapa ČR a umístění města a zemřel ?
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_20_ČESKÝ.
„Smrt není zlá, co zlé je, to umírání je.”
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_23   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_ČESKÝ JAZYK
Konstantin Biebl Život, dílo, citáty. Konstantin Biebl Život, dílo, citáty.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_45_Jaroslav Seifert
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_59_Jiří Žáček
Aleš 2016 pro soutěž bajtik Klubal
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ JAZYK
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_42_Božena Němcová
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_52_Karel Hynek Mácha
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_19_ČESKÝ JAZYK
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ JAZYK
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_07_ČESKÝ JAZYK
Orchestra: Floyd Cramer When A Man Loves A Women.
Transkript prezentace:

Jiří Žáček Epigramy básník VN Narodil se 6. listopadu 1945 v Chomutově. Dětství a školní léta prožil v jihočeských Strakonicích. Vystudoval Střední průmyslovou školu stavební ve Volyni (1959-1963) a stavební fakultu ČVUT v Praze (1963-1970). Po tříleté praxi na vodohospodářské správě v Benešově u Prahy dezertoval od inženýrství k literatuře. Do roku 1991 pracoval jako redaktor nakladatelství Československý spisovatel, necelý půlrok v nakladatelství Carmen, v létech 1992-1994 v časopise Vlasta. Od té doby spisovatel na volné noze. Žije v Praze, je ženatý a má dvě děti. VN

Škola života Neproklínej učitele ani na něj neber hůl – jsi-li, hochu, v mládí tele, časem z tebe bude vůl.

Dospěla-li lenost k mozku, už je pozdě na rákosku. Výchovná zásada Dospěla-li lenost k mozku, už je pozdě na rákosku.

Za pravdu Za pravdu je různá sazba – jednou pomník, jindy vazba. Kdo ji řekne dřív než včas, tomu pravda zlomí vaz.

Ale když se mrknu na Růžu, nemůžu. Dumka o snu a realitě Když se v kině dívám na Ornellu Muti, toužím plenit dívčí tutti-frutti. Ale když se mrknu na Růžu, nemůžu.

Tvář, ta musí snášet mráz, déšť, jinovatku. Nespravedlnost Tvář, ta musí snášet mráz, déšť, jinovatku. Zato ty si hovíš pěkně v teple, zadku!

Kanáři Za misku vody, misku zobu trylkují ódy na svou dobu. S kanáry nejsou potíže. Jsou vděční ba i za mříže.

Pravdy je nám třeba, i když bolí. Ale netřeba ji do nás vtloukat holí. Pravda o pravdě Pravdy je nám třeba, i když bolí. Ale netřeba ji do nás vtloukat holí.

Jdeš-li světem s holou řití, nevěř všemu, co se třpytí! Českému Honzovi Jdeš-li světem s holou řití, nevěř všemu, co se třpytí!

Tolik pravdy – tak málo slovy

Berme život s humorem, nic to nezmění, bude nám však lépe! K o n e c