Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_45_Jaroslav Seifert

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_45_Jaroslav Seifert"— Transkript prezentace:

1 Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_45_Jaroslav Seifert
Spisovatelé Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_45_Jaroslav Seifert Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.

2 Jaroslav Seifert

3 O životě Básník,redaktor , překladatel
Narodil se v roce 1901 v Praze,zemřel v roce 1986 v Praze NOSITEL NOBELOVY CENY ZA LITERATURU Patřil mezi první signatáře Charty 77 Jeho díla pak nesměla vycházet Byl nucen odejít do ústraní Pro špatný zdravotní stav, cenu přebírala dcera

4 Dílo Vějíř Boženy Němcové – opěvuje statečnost spisovatelky
Píseň o Viktorce- zamýšlí se nad osudem Viktorky i autorky B. Němcové Šel malíř chudě do světa- verše k obrázkům M. Alše Chlapec a hvězdy – verše k obrázkům J.Lady Maminka – vzpomínka na dětství

5 Večerní píseň - ukázka Když bylo dobře mamince, bylo i pěkně v našem bytě. Hmoždíř, který stál na skříňce, zatřpytil se a okamžitě skla oken, po nichž ještě před chvilkou plakalo ještě bílé jíní, svítila opět po kuchyni, kde vonělo to vanilkou.

6 Odkazy http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jaroslav_Seifert_1931.jpg
Seifert, J.: Maminka. Praha: Československý spisovatel, strana

7 Vytvořeno jako DUM do předmětu český jazyk na Základní škole a Mateřské škole Mladá Boleslav 17. listopadu 1325 příspěvková organizace, pro 6. ročník. Materiál slouží k doplnění výkladu k tématu – Jaroslav Seifert . Materiál doporučuji prezentovat pomocí dataprojektoru či interaktivní tabule. Materiál byl vytvořen a pilotován v I. pololetí školního roku 2012/2013.


Stáhnout ppt "Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_45_Jaroslav Seifert"

Podobné prezentace


Reklamy Google