Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,"— Transkript prezentace:

1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193, 403 31
Tel.: , Tel.řed./fax: , VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/

2 Číslo klíčové aktivity: III/2 Název klíčové aktivity:
Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Veronika Kolompárová Vytvořeno: 26. března 2013 Ročník: 7., 8. a 9. Vzdělávací oblast: multikulturní výchova – volitelný předmět Svět Romů Anotace: Prostřednictvím tohoto VM se žáci seznámí s romskými osobnostmi, které se uplatnily ve vědních oborech – lékařství, učitelství, žurnalistika.

3 Exaktní vědy - lékařství
V nedávné době se prostřednictvím historických pramenů zjistilo, že v 18. století byl ve španělském městě Teba lékařem Rom - José Matildo López. Další zmínky o romských lékařích máme až ze století 20.. MUDr. Ján Cibula Narodil se v roce 1932. Pocházel z romské osady u Klenovce (Rimavská Sobota). V roce 1968 emigroval do Švýcarska. Dodnes zde provozuje svou soukromou lékařskou praxi. V roce 1978 byl zvolen prezidentem Mezinárodní romské unie. Jeho sestra – MUDr. Adéla Cibulová žije na Slovensku a je také lékařka. MUDr. Vladimír Horváth Narodil se v roce 1970. Jako chirurg působí v brněnském Centru kardiovaskulární a transplantační chirurgie.

4 Humanitní vědy - učitelství
Antonín Daniel Rodák z romské osady u Oslavan u Brna. Učitelem se stal po roce 1945. PaeDr. Gejza Adam Narozen v roce 1951. Je středoškolským profesorem, ředitelem a pedagogem Střední umělecké školy v Košicích. Helena Rafaelová Narodila se v roce Pochází z Plzně. Patří mezi olašské Romky. Po absolvování prvního ročníku plzeňské univerzity navázala na studium sociálně kulturní antropologie v USA.

5 Žurnalistika Mgr. Jarmila Balážová Narodila se v roce 1972.
V Brně absolvovala gymnázium, poté vystudovala žurnalistiku na Fakultě společenských věd UK, obor filmová a televizní tvorba, kterou ukončila diplomovou prácí "Romská média pro roce 1989". Dnes pracuje jako dramaturgyně a moderátorka České televize i televize Nova, je šéfredaktorkou časopisu Amaro gendalos. V roce 2001 uvedla Česká televize dva nové dokumentární filmy režisérky Heleny Třeštíkové. Jedním z nich je Být Romkou, který zachycuje pět let života romské dívky Jarmily Balážové. 

6 Zdroje informací Horváthová, Jana: Takový normální doktor (rozhovor s MUDr. Vladimírem Horváthem). In: Romové v České Republice (1945–1998). Praha 1999, s. 318–326. Balážová, J.: Jarmila Balážová – novinářka [online]. c2000, [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,"

Podobné prezentace


Reklamy Google