Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura PRO ROČNÍK: 1.- 5. NÁZEV MATERIÁLU: Spisovatel Jiří Žáček ČÍSLO MATERIÁLU: 5DATUM: 20.1.2012 JMÉNO AUTORA: Mgr. Kateřina Novotná

2 Anotace: Prezentace představuje spisovatele Jiřího Žáčka – jeho život i dílo. Je zaměřena především na knihy pro děti a mládež. Součástí jsou interaktivní cvičení určená pro samostatnou práci žáků.

3 Až ti slůně sluníčko šlápne ráno na víčko, neplač, vždyť to nebolí, a běž honem do školy! (Aprílová škola) Jiří Žáček 6. listopad 1945, Chomutov Až ti slůně sluníčko šlápne ráno na víčko, neplač, vždyť to nebolí, a běž honem do školy! (Aprílová škola)

4

5 Život ● Dětství a školní léta prožil v jihočeských Strakonicích. ● Vystudoval Střední průmyslovou školu stavební ve Volyni (1959-1963) a stavební fakultu ČVUT v Praze (1963-1970). Po tříleté praxi na vodohospodářské správě v Benešově u Prahy přešel k literatuře. ● V letech 1991- 1994 pracoval jako redaktor nakladatelství Československý spisovatel. Od roku 1994 je spisovatelem na volné noze. ● Žije v Praze, je ženatý a má dvě děti.

6 ☺Aprílová škola - Říkanky pro děti s ilustracemi Adolfa Borna. ☺Nemalujte čerta na zeď ☺Pro slepičí kvoč

7 ☺Krtek kamarád - Básničky o Krtkovi a jeho kamarádech s ilustracemi Zdeňka Milera. ☺Pohádky na dobrý večer

8 ☺Encyklopedie pro žáčky ☺Slabikář - S ilustracemi Heleny Zmatlíkové.

9 Jiří Žáček je také autorem bajek, sonetů a aforismů pro dospělé. ● Kdo se směje naposled ● Rýmy pro kočku

10 www.jirizacek.cz Pro více informací navštivte autorské stránky Jiřího Žáčka:

11 Zahraj si na ozvěnu. Ozvěna jen opakuje konec věty. Co má na koukání naše kočka? ☺ Co nového nosím od soboty? ______________ ☺ Kdo v lese kvílí každou chvíli? ______________ ☺ Co je v mlází vidět z kolouška? ______________ Pozor! Velký výběr vtipných kaší! Zvláště pro ty, kterým v hlavě straší! (Aprílová škola)

12 ☺ Co dělá maminka u postele? ________ ☺ Čí jsou tyhle podkolenky? __________ ☺ A tyhle holiny? ____________ ☺ Komu dáme pomeranče? ____________ ☺ Kdo se obejde bez kapes? ____________ ☺ Co se nedá dělat z břízky? ____________ ☺ Co je těžší než palačinky? _____________

13 Ve kterém roce se Jiří Žáček narodil? 19851945

14 Narodil se Jiří Žáček v létě? ANO NE

15 V jakém městě Jiří Žáček žije? Strakonice Praha

16 Výborně, jsi šikulka!

17 Tak to se nepovedlo. Zkus to znovu.

18 Použité obrázky: Podpis: vlastní fotografie z veletrhu dětské knihy AUTOR NEUVEDEN. www.wikipedia.cz [online]. [cit. 20.1.2012]. Dostupný na WWW:. AUTOR NEUVEDEN. www.bookfan.eu [online]. [cit.20.1.2012]. Dostupný na WWW:. AUTOR NEUVEDEN. www.arara.cz [online]. [cit. 20.1.2012]. Dostupný na WWW:. AUTOR NEUVEDEN. www.knihy-pro-deti.cz [online]. [cit. 20.1.2012]. Dostupný na WWW:. AUTOR NEUVEDEN. www.knihcentrum.cz [online]. [cit. 20.1.2012]. Dostupný na WWW:

19 AUTOR NEUVEDEN. www.czech-books.com [online]. [cit. 20.1.2012]. Dostupný na WWW:. AUTOR NEUVEDEN. www.gorila.sk [online]. [cit. 20.1.2012]. Dostupný na WWW:. SMAJLÍK – Klipart - www.office.microsfot.com ZDROJ: ŽÁČEK, J. Dobrý den, dobrou noc. 2. vyd. Praha: Albatros, 2011. 85 s. ISBN 978-80-00-02819-4.


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura."

Podobné prezentace


Reklamy Google