Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Putovní výstava obrazů Jiří Šedý NEBÝT NA SVĚTĚ ZBYTEČNÝ  Výstavu pořádá o.p.s. Ovečka v rámci osvěty, tj. seznámení veřejnosti s problematikou Downova.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Putovní výstava obrazů Jiří Šedý NEBÝT NA SVĚTĚ ZBYTEČNÝ  Výstavu pořádá o.p.s. Ovečka v rámci osvěty, tj. seznámení veřejnosti s problematikou Downova."— Transkript prezentace:

1 Putovní výstava obrazů Jiří Šedý NEBÝT NA SVĚTĚ ZBYTEČNÝ  Výstavu pořádá o.p.s. Ovečka v rámci osvěty, tj. seznámení veřejnosti s problematikou Downova syndromu  K výstavě nabízíme krátkou vernisáž, kde návštěvníky seznámíme s autorovým životem a čteme úryvky z jeho knih za doprovodu živé hudby  Též je možné v rámci výstavy dle zájmu uspořádat besedu pro veřejnost na téma INTEGRACE LIDÍ S DOWNOVÝM SYNDROMEM DO MAJORITNÍ SPOLEČNOSTI  Výstava čítá cca 30 obrazů v rámu (velikost 50x50 respektive 40x40 cm)  Dle možností výstavního prostoru nabízíme též informační panely na téma DS  Výstava je prodejní, celou sumu dostane autor

2 Jiří Šedý Narodil se 2. července 1976 v malém městečku na Českomoravské vysočině v Hlinsku v Čechách jako člověk s Downovým syndromem. Překrásná příroda Českomoravské vysočiny ovlivnila jeho tvorbu a nevšední vnímání světa. Absolvoval zvláštní a tříletou praktickou školu. V roce 2002 byl oceněn hlavní Cenou Olgy Havlové, kterou mu předal prezident republiky pan Václav Havel. Vydal několik knih: Český myšlení, Trochu něhy, Citlivost barevného slunce, Dominčiny pohádky, Hledání a Babiččiny pohádky. Většinu z nich sám ilustroval, poslední knihu doplnil zajímavými fotografiemi. Ve všech jeho knížkách se objevuje velká láska k přírodě a lidem, radost ze života, kterého si váží bez pocitu křivdy ze svého znevýhodnění. Vydal také čtyři ilustrované, kouzelné kalendáře, které doprovází krátkým zamyšlením nad každým měsícem. Má mnoho zálib. Vedle malování a spisovatelské činnosti jsou to sporty. Plavání, kde dosáhl několik ocenění v podobě medailí ze Speciálních olympiád. Vodáctví, kde spolu se svými rodiči a početnou skupinou vodáků ve své vlastní lodi sjíždí české a moravské řeky. Rád cestuje, navštívil skoro celou Evropu, část Afriky a Ameriky. Snad nejvíce ho upoutalo Mexiko, země Mayů a dobrodružství. Je velký čtenář, nejoblíbenější spisovatel se mu stal G.Durrel a jeho milá babička, paní spisovatelka Květa Legátová, která ho přijala za svého vnuka. V posledních letech se věnuje malování obrazů, při tvorbě používá svou vlastní originální techniku. Společně s maminkou, PhDr. Vlastou Šedou, pořádají přednášky o vlivu výtvarných technik na rozvoj dítěte s DS, výstavy a výtvarné dílny. Dostává se tak do světa, který je mu blízký, kde může vyjádřit vše z čeho má radost i co ho bolí. Víc jak kde jinde může realizovat svoje schopnosti a možnosti, svoji touhu žít spolu s lidmi a ne pouze vedle nich, jako rovnocenný a plnohodnotný člověk. Vystavoval svoje obrazy v městském muzeu v rodném městě v Hlinsku v Čechách. Další město, kde lidé měli možnost shlédnout jeho obrazy, byl Nový Jičín, kde mu byla starostou města předána pamětní medaile. Ovečka, o.p.s vystavuje Jirkovy obrazy po celém Jihočeském kraji. Výstava pod názvem „Nebýt na světě zbytečný“ již proběhla v Českých Budějovicích, Vyšším Brodě, Hluboké n/Vltavou, Prachaticích, Dačicích, Volyni a Písku. Jeho velká touha je pomáhat slabším, postiženým a starým lidem. Proto deset let pracoval ve Speciální škole pro žáky s více vadami, kde mohl beze zbytku naplnit svoji touhu. Jeho současné bydliště je Kadaň. Vedle svých blízkých zde bude uskutečňovat svůj cíl, stát se plně nezávislým, plnohodnotným a soběstačným člověkem se všemi právy a povinnostmi. „Chci, celým svým srdcem pomáhat lidem, kteří moji pomoc potřebují a neodmítají. Člověče, neodmítej mne, mám tě rád.“ Jiří ŠEDÝ

3 Jiří Šedý obrazy

4 Prachatice Vyšší Brod Písek Hluboká nad Vltavou Borovany Vimperk Z realizovaných výstav…


Stáhnout ppt "Putovní výstava obrazů Jiří Šedý NEBÝT NA SVĚTĚ ZBYTEČNÝ  Výstavu pořádá o.p.s. Ovečka v rámci osvěty, tj. seznámení veřejnosti s problematikou Downova."

Podobné prezentace


Reklamy Google