Adam Stibůrek Monika Vančurová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Neptun.
Advertisements

Planeta Uran.
Planety sluneční soustavy
Sluneční soustava.
Soubor všech fyzikálně na sebe působících objektů, který je současná astronomie a kosmologie schopna obsáhnout. staří vesmíru se odhaduje na 13 až 18miliard.
Oběžnice Slunce-vnější soustava
Planety sluneční soustavy
Uran.
Saturn Saturn je v pořadí planet na šestém místě a po Jupiteru druhá největší planeta sluneční soustavy. Planeta byla pozorována již starověkými astronomy.
Neptun Tereza Mašátová. Popis Je to plynný obr. Je to plynný obr. Jeho atmosféra se skládá z molekulárního vodíku (85%), helia (13%) a metanu (2%). Jeho.
Jupiter.
Registrační číslo projektu
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Ing. Pavla Macillisová
Petra Rýznarová Martin Hovorka
Sluneční soustava 5. ročník
Sluneční soustava Miroslava Maňásková.
David Hnátek A Radka Střihavková
Velké planety Plynní obři
Autoři : Tadeáš, Barča, Andrej, Patrik Název skupiny : JÁDROVCI.
Země jako planeta Lucie Racková KVA.
Uran Sabina Bartůšková Lucie Vávrová. Popis Uranu Uran na rozdíl od většiny ostatních planet má výrazně skloněnou osu rotace. Je nakloněný na stranu o.
Planeta Jupiter Jupiter je znám už odpradávna, protože je na noční obloze viditelný pouhým okem. Je největší planetou Sluneční soustavy. V pořadí od Slunce.
Obří planety Fyzika RNDr. Zdeňka Strouhalová
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Vesmír.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Vesmír a sluneční soustava
Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: Saturn Šablona: III/2
NEPTUN Kateřina Valentová Lucie Kvasničková Triton.
Slunce vzniklo asi před 4,6 miliardami let a bude svítit ještě přibližně 7 miliard let. Stejně jako všechny hvězdy hlavní posloupnosti i Slunce.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Projekt – Sluneční soustava PLANETA MARS
Tajemství deváté planety. Historie ● 1929 Lowell – poruchy v draze Uranu ● Tombaugh – objev Pluta ● 1999 zařazeno Pluto mezi planety ●
Pluto.
Sluneční soustava.
Velký Vesmír Nejnovější informace o vesmíru 2007.
Neptun.
VESMÍR A MY Radek Šipka.
Sluneční soustava.
Sluneční soustava planety kontrolní otázky Merkur Jupiter Venuše Saturn Země Uran Mars Neptun.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA N EPTUN Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Gošová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Mars Jindra Kučerová. Obsah  Základní údaje  Nitro Marsu  Povrch Marsu  Atmosféra  Voda na Marsu  Měsíce Marsu  Závěr  Zdroje.
JUPITER planeta sluneční soustavy Marek Bartoš. OBSAH Všeobecné Povrch Měsíce Zajímavosti.
Uran, Neptun GalaxyTrip. Uran ● Doba oběhu okolo Slunce je 84 let ● Průměr planety je km ● Plynný obry a společně s Neptunem i mezi tzv. ledové.
Vesmír. MERKUR NEPTUN SATURN URAN JUPITERVENUŠE ZEMĚ MARS SLUNCE.
Planety sluneční soustavy
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
JUPITER.
Planety sluneční soustavy
Uran.
Saturn.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
URAN A NEPTUN.
Saturn.
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_231_PR5 Předmět: Přírodověda.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Název školy: Speciální základní škola Louny, Poděbradova 640,
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Ing. Iva Hlásková Číslo
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Planety sluneční soustavy. Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé jako Slunce. Tvoří jej především 8 planet, 5 trpasličích.
Mgr. Jiří Kliner 8. ročník Cestování vesmírem s rovnicemi Červen 2012
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Vnější planety sluneční soustavy
Sluneční soustava.
Uran Modrá planeta.
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Planeta Sluneční Soustavy
Uran Sluneční soustava Název školy
Transkript prezentace:

Adam Stibůrek Monika Vančurová Neptun Adam Stibůrek Monika Vančurová

NEPTUN Neptun je nejvzdálenější planetou od Slunce a čtvrtým plynným obrem. Je stejně veliký a má stejnou strukturu jako jeho soused Uran. Jasnou modrou barvu jeho atmosféry způsobuje metan.

Neptun má několik oblačných útvarů, nejnápadnější je Velká tmavá skvrna, ohromný plynný útvar široký jako Země, který se okolo Neptunu žene rychlostí asi 1000 km/hod - téměř rychlostí zvuku.

Skvrny Velká i malá tmavá skvrna se řadí mezi anticyklony a mají oválný tvar v Neptunově atmosféře.

Malý cirrus Malý cirrus "Scooter" leží v jiné výšce než skvrny, kde není tak větrno; vzhledem k Neptunovu jádru zůstává toto mračno na stejném místě a rotací planety je unášeno na opačnou stranu než skvrny. Pod oblačnými útvary je plást z ledu a plynů a malé skalnaté jádro.

Prstence Neptunu Neptunovy prstence se rozkládají přibližně ve vzdálenosti od 40000 do 63000 km od planety. Jeden z nich je široký a tři úzké, všechny jsou velmi tmavé. Adamsův a Le Verrerův prstenec se jmenují po astronomech, kteří předpověděli existenci a polohu planety Neptun; Galleho prstenec je pojmenován po objeviteli planety, kterým byl německý astronom Johann Galle (1812-1910).

Neptunovy měsíce Před rokem 1989, kdy sonda Voyager 2 prozkoumala planetu Neptun, byly z osmi Neptunových měsíců známy pouze dva, Triton a Nereida. Triton je s povrchovou teplotou -235°C nejchladnějším známým objektem ve sluneční soustavě. Je obklopen řídkou dusíkovou atmosférou.

Vnitřní stavba Atmosféra Plást Poloměr jádra kyslík, helium a metan v plynném stavu Plást 10-15000 km, voda v ledovém a tekutém stavu, čpavek a metan Poloměr jádra 6000 km, pevná hornina

Data Průměrná vzdálenost od slunce: 4,49 miliard km Rovníkový průměr49 528 km Doba rotace kolem osy19,20 pozemských hodin Doba oběhu kolem Slunce164,79 pozemských let Rychlost oběhu kolem Slunce5,47 km/s Teplota na povrchu-220°C Hmotnost (Země=1)17,14 Průměrná hustota (voda=1)1,64 Přitažlivost na povrchu1,20 Počet měsíců8

Konec