Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Technologické postupy 2 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_01 Název DUMu: Přílohy z luštěnin Pro obor vzdělávání: E/01, E/02 Předmět: Technologie Ročník: 1. Autor: Renata Navrátilová Datum:
Střední škola Oselce Vaření luštěnin Luštěniny přebereme, propereme a namočíme ve studené vodě. Fazole, hrách, sóju a cizrnu namáčíme den předem (8 – 12 hodin), čočku hodiny před vařením. Luštěniny nabobtnají a rychleji se uvaří. Dáváme je vařit do studené vody.
Střední škola Oselce Luštěniny Hrách žlutý Čočka FazoleCizrna
Střední škola Oselce Přílohy z luštěnin Vařený hrách s kysaným zelím Namočený hrách uvaříme doměkka, osolíme, promastíme sádlem. Podáváme s kysaným zelím bez nálevu, případně s vařeným uzeným masem.
Střední škola Oselce Přílohy z luštěnin Hrachová kaše Namočený hrách uvaříme doměkka, umeleme na masovém mlýnku, přidáme sůl, pepř, česnek a majoránku. Podle potřeby můžeme zředit vepřovým vývarem. Na talíři zdobíme osmaženou cibulkou na sádle.
Střední škola Oselce Popiš přípravu hrachové kaše
Střední škola Oselce Přílohy z luštěnin Čočka nakyselo Namočenou čočku uvaříme do poloměkka, zahustíme cibulovou jíškou, necháme jíšku provařit, ochutíme solí, pepřem a octem.
Střední škola Oselce Čočka nakyselo Připravíme si cibulovou jíšku Namočíme čočku Uvaříme do poloměkka Zahustíme jíškou, provaříme, přidáme pepř, sůl a ochutíme octem
Střední škola Oselce Přílohy z luštěnin Fazole na paprice Namočené fazole uvaříme doměkka. Připravíme si cibulo-paprikovou jíšku, zalijeme vodou (nebo vývarem B) a provaříme minut. Přidáme vařené fazole a dochutíme solí, pepřem, česnekem, majoránkou a krátce provaříme. Fazole pro zlepšení chuti můžeme vařit se saturajkou a petrželkou
Střední škola Oselce Vyber správnou odpověď Jak dlouho namáčíme fazole, hrách, sóju a cizrnu? Přes noc hodin 2 – 4 hodiny 1 hodinu
Střední škola Oselce Vyber správnou odpověď Jak dlouho namáčíme čočku ? Přes noc hodin 2 – 4 hodiny 1 hodinu
Střední škola Oselce Vyber správné suroviny Na přípravu čočky nakyselo použijeme: Majoránku Čočku Pepř mletý Sůl Cibuli Vodu Hladkou mouku Ocet Olej Česnek Hrubou mouku
Střední škola Oselce Zdroj materiálů: Šindelková, Alena. Kuchařské práce: Technologie 1.díl. Praha: Parta, s.r.o., 2006, ISBN X. Není –li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.