5. Prezentace výsledků experimentální práce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy redakční práce
Advertisements

DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní.
Doktorské studium na AF
Co by měl student vědět na začátku studia PEF MZLU v Brně
2005 Elektronické vysokoškolské kvalifikační práce.
3.1. Typy vědeckých sdělení a periodik ústní forma - víceméně nezávazná forma sdělení, nezakládá prioritu sdělení formou semináře či přednášky na konferenci.
B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK SciVerse - plnotextové vyhledávání.
B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK Jak připojit přenosný počítač do.
Připraveno v rámci projektu „Projektové financování vysokých škol“ podpořeného FRVŠ pod číslem 72/2011
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
METODIKA TVORBY ODBORNÉHO TEXTU
DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní.
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
PŘÍPRAVA METODICKÉHO POKYNU REKTORA VŠSS KE ZPRACOVÁNÍ DIPLOMOVÝCH PRACÍ Zpracování diplomové bakalářské práce.
Elektronická publikace Vydavatel: Triada, spol. s r.o. SOLÓN informační systém o veřejné správě Ing. Barbora Mertová.
5. Prezentace výsledků vědecké práce
Petr Korviny SCO 2007 Brno Usnadnění tvorby elektronických studijních textů pro distanční vzdělávání Petr Korviny
B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra fyziologie rostlin, PřF UK RNDr. Jan Petrášek, Ph.D. Typy vědeckých sdělení.
Koordinátoři ICT Organizační informace
Seminární práce Postupy pro školní rok 2014/2015.
Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, ph.d.
Praktické základy vědecké práce (B130P16) Zajišťuje: Katedra experimentální biologie rostlin Stav předmětu: vyučován Rozsah v ZS: 0/2 Z (hodiny/týden)
5.5. Vědecká publikace - hlavní výstup vědecké činnosti - spolu s patenty, nedá se kombinovat obojí - předmět duševního vlastnictví - jednu skutečnost.
B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK iHOP - plnotextové vyhledávání Pubmed.
B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra fyziologie rostlin, PřF UK RNDr. Jan Petrášek, Ph.D. Základní dělení 3.1.
B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra fyziologie rostlin, PřF UK RNDr. Jan Petrášek, Ph.D. Nezbytnost průběžného.
Den otevřených dveří PřF MU
2006 Úpravy směrnice a prováděcího předpisu pro eVŠKP na UTB ve Zlíně.
Modernizace studia aplikované matematiky na PřF Univerzity Palackého v Olomouci na PřF Univerzity Palackého v Olomouci Streamlining the Applied Mathematics.
Absolventská práce.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Pedagogická fakulta Katedra informatiky Akademický rok: Studijní obor: Výpočetní technika a informatika.
B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra fyziologie rostlin, PřF UK RNDr. Jan Petrášek, Ph.D. Nezbytnost průběžného.
doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. prof. Ing. Radim Farana, CSc.
doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. prof. Ing. Radim Farana, CSc.
Návod pro vkládání výsledků vědy a výzkumu do IS.MUNI Mgr. Michal Petr Oddělení pro výzkum, rozvoj a projektovou podporu LF MU Platné pro rok 2011.
Veřejné zdravotnictví 2. ročník
Projektový seminář Projektový seminář.
1. SETKÁNÍ Bakalářský seminář. Cíle bakalářského semináře Hlavní cíl: seznámit se strukturou a hlavními požadavky na BP Formální náležitosti zadání a.
3. Odborná literatura, její zdroje na Internetu a PřFUK B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK
Odborné a vědecké práce Brno 12. března Odborné a vědecké práce Zpráva o semestrálním projektu Závěrečná práce Bakalářská a diplomová práce Disertační.
3. Odborná literatura, její zdroje na Internetu a PřFUK
5. ročník Mg. studia do podání přihlášky ke SZZ do odevzdání diplomové práce v tištěné a elektronické formě.
Případová studie Seminář 2014.
Jednotný dokument místo dvou novel. Proč novelizace obou dosavadních řádů ? Věcné důvody - dosažení evropských standardů při evidenci studia uznávání.
Struktura bakalářské práce
Doktorské studium na AF
METODICKÝ SEMINÁŘ Psaní závěrečné práce STUDIJNÍ PROGRAM: U Č ITELSTVÍ VŠEOBECN Ě VZD Ě LÁVACÍCH P Ř EDM Ě T Ů.
Struktura bakalářské práce Seminář2013. Bakalářská práce jako - dokumentovaný výsledek studia oboru na VŠ součást SZZK (její obhajoba)
Diplomový seminář úvodní přednáška 11. května 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 20.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 6. ledna 2016.
BAKALÁŘSKÁ PRÁCE A DŮLEŽITÉ INFORMACE. Bakalářská práce odborný text zpracovaný na téma dokladem toho, že student porozuměl teoretickým poznatkům Každá.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta Katedra ošetřovatelství březen 2009.
Úvodní seminář pro studenty doktorského studia PhDr. Libuše Drnková a kol. Jazykové centrum FF UK.
Zahájení doktorského studia oborů Řízení a ekonomika podniku Ekonomická informatika
5. Prezentace výsledků vědecké práce
Diplomový seminář úvodní přednáška
NÁZEV PŘÍSPĚVKU Jméno a příjmení autora včetně titulů
Důležité informace k organizaci SZZ v lednu 2014
NÁZEV PŘÍSPĚVKU Jméno a příjmení autora včetně titulů
Doktorské studium na FLD
Informační schůzka pro zájemce o doktorské studium
3. Odborná literatura, její zdroje na Internetu a PřFUK
5. Prezentace výsledků vědecké práce
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
Kreditní systém studia
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
METODICKÝ A SUPERVIZNÍ SEMINÁŘ K PRAXI IV.
Diplomový seminář úvodní přednáška
NÁZEV POSTERU Jméno a příjmení autora včetně titulů
Diplomový seminář úvodní přednáška
Transkript prezentace:

5. Prezentace výsledků experimentální práce 5.2. Diplomová práce Nejdůležitější cíl: - zapojit vlastní výsledky do kontextu znalostí v daném oboru - nejen zpracování odborné literatury jako u bakalářské práce, nefungující experimenty nejsou tak velkou překážkou, důležitá je diskuse např. toho proč to či ono nevychází - pravidla psaní - podobná pro všechny katedry experimentálních oborů, oproti bakalářské práci neexistují společná pravidla v rámci sekce - pokyny katedry fyziologie rostlin jsou ke stažení zde, pro katedru mikrobiologie a genetiky zde. - nejdůležitější je dodržení jednotného stylu a členění textu, hlavní bloky tvoří abstrakt, úvod, přehled literatury, materiál a metody, výsledky, diskuse, souhrn a přehled použité literatury B130P16: Praktické základy vědecké práce http:/lhr.ueb.cas.cz/petrasek Katedra fyziologie rostlin, PřF UK RNDr. Jan Petrášek, Ph.D.

5. Prezentace výsledků experimentální práce 5.2. Diplomová práce Obhajoba diplomové práce: - podmínka ukončení magisterského studia - titul Mgr. - průběh obhajoby - uvedení studentů garantem magisterského oboru - ústní prezentace diplomanta v délce cca 20 min - hlavní je představit cíle práce, proč se dělalo co se dělalo, výsledky se nemusí ukazovat všechny, nejlépe je z celé prezentace vytvořit napínavý příběh s rozuzlením či alespoň naznačeným rozuzlením - nezapomenout na závěry zasazené do kontextu a též zmínit případné možnosti publikace výsledků - čtení oponentských posudků - oponent by měl být „přespolní“ - odpověď diplomanta na vznesené dotazy - obecná diskuse - vyvarovat se zbytečným protestům - uzavřené jednání komise složené z členů katedry B130P16: Praktické základy vědecké práce http:/lhr.ueb.cas.cz/petrasek Katedra fyziologie rostlin, PřF UK RNDr. Jan Petrášek, Ph.D. 2

5. Prezentace výsledků experimentální práce 5.3. Disertační práce - podmínka ukončení doktorského studia - titul Ph.D. (doktorské studium na PřFUK) - oborová rada - garantuje existenci určitého oboru na fakultě, bez ní nemůže obor existovat, proto také rozhoduje o nových adeptech oboru a hodnotí i disertační práci - forma - samostatné pojednání či souhrn publikovaných prací - elektronické disertace (electronic theses) - na řadě univerzit jsou přístupné na webu, např. zde či zde. B130P16: Praktické základy vědecké práce http:/lhr.ueb.cas.cz/petrasek Katedra fyziologie rostlin, PřF UK RNDr. Jan Petrášek, Ph.D.

5. Prezentace výsledků experimentální práce 5.4. Vědecká sdělení na konferencích a seminářích - abstrakt - velmi zhuštěná forma vědecké publikace - obsahuje úvod do problematiky, sdělení proč se přikročilo k experimentu a jak to celé dopadlo. Ve dvou až třech větách následuje závěr včetně diskuse. - celková délka ne více než cca 200-300 slov - na webu existují návody na psaní abstraktů, např. zde. - příklad abstraktu k plakátovému sdělení B130P16: Praktické základy vědecké práce http:/lhr.ueb.cas.cz/petrasek Katedra fyziologie rostlin, PřF UK RNDr. Jan Petrášek, Ph.D.

5. Prezentace výsledků experimentální práce 5.4. Vědecká sdělení na konferencích a seminářích Plakátové sdělení: - možnost rychlé propagace vlastních výsledků - může mít i delší platnost - vyvěšování na chodbách výzkumných institucí - neexistují jasná pravidla - hlavní je upoutat pozornost - prezentace na konferenci - v tzv. plakátových sekcích, vyžaduje se přítomnost autora, často lze vidět i „minipřednášky“ - uvedení závěru klíčové - často formou „take home message“ - tištěné zmenšeniny k dispozici - vhodné k vlastní propagaci - příprava elektronickou cestou - Corel Draw, Adobe Illustrator či Power Point, pro tisk převést do pdf či eps B130P16: Praktické základy vědecké práce http:/lhr.ueb.cas.cz/petrasek Katedra fyziologie rostlin, PřF UK RNDr. Jan Petrášek, Ph.D. 5

5. Prezentace výsledků experimentální práce 5.4. Vědecká sdělení na konferencích a seminářích Ústní sdělení na konferenci: - příspěvek podřízen účelu - většinou se hovoří za větší skupinu kolegů v týmu/týmech - hlavním účelem je přesvědčit ostatní o svých výsledcích, v dobrém slova smyslu dát o sobě vědět - vždy uvádět zdroje informací - časté chyby - nevyváženost příspěvku - nedodržení časového limitu - monotónní přednes - malá sebekritičnost či přehnaná kritičnost k druhým - špatné grafické ztvárnění (černé na bílém je stále nejlepší!) - nedodržení časového limitu - ukázka příspěvku na konferenci B130P16: Praktické základy vědecké práce http:/lhr.ueb.cas.cz/petrasek Katedra fyziologie rostlin, PřF UK RNDr. Jan Petrášek, Ph.D. 6