Vít Řanda Policejní prezidium ČR Úřad služby kriminální policie a vyšetřování oddělení informační kriminality.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Změna legislativy při zadávaní veřejných zakázek
Advertisements

Omezení všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Porušování autorských práv Pirátství
EStrategie statutární město Ostrava Ing.Jaromír Tomala
Software Zákon a etika.
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY
Policie ČR partner dalších orgánů státu a samosprávy Senát Parlamentu ČR Ing. Jaroslav Salivar 1. náměstek ministra vnitra.
License Compliance Ochrana autorských práv k softwaru Markéta Zemanová License Compliance Manager.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
¨ Kriminogenní faktory
Financování politických stran a regulace politických kampaní 6. října 2011 Mgr. Karolína Peake místopředsedkyně vlády 1. místopředsedkyně strany Věci veřejné.
AKTUÁLNÍ PROBLÉMY NA ÚSEKU ODHALOVÁNÍ A VYŠETŘOVÁNÍ SEXUÁLNĚ MOTIVOVANÉ TRESTNÉ ČINNOSTI PÁCHANÉ NA DĚTECH mjr. Mgr. Jan Machuta 3. oddělení SKPV OOK.
Problematika informační kriminality
Aktuální trendy bezpečnostních hrozeb v informatice a telekomunikacích
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
ELEKTRONICKÉ PŘESTUPKOVÉ ŘÍZENÍ REJSTŘÍK PRESTUPCŮ PRAHA
Prezentace počítačového pirátství
SIK Skupina odhalování informační kriminality
Právo na informace Tereza Danielisová,
Působnost Ministerstva vnitra a jeho role systému povolování obchodu s vojenským materiálem Mgr. Milena Bačkovská Odbor bezpečnostní politiky.
Zkušenosti se zaváděním systému řízení ochrany informací podle ČSN BS ČSN ISO//IEC ve městě Vsetín Stanislava Konečná Vedoucí odboru kanceláře.
Senior – oběť trestné činnosti v ČR
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Informační systémy z hlediska Obchodního práva
Správní dozor Kontrolní činnosti spojené s veřejnou správou:
Finanční kontroly ve veřejné správě IT podpora kontrolovaných procesů při správě prostředků SR a EU Konference ISSS Hradec Králové, březen 2004 RNDr. Zdeněk.
1 Regionální a municipální informační systém RAMIS PVT, a.s., Kovanecká 30/2124, Praha 9 tel.: , fax:
Chování na internetu.  S používáním nelegálního softwaru jsou spojena tato rizika:  Riziko trestního postihu za používání nelegálního softwaru  Používáním.
Projekt internetizace knihoven (PIK) Mgr. Martin Boka 08/2004.
CATE 2001 – Brno, 9. května 2001 Bezpečnost a ochrana informací Pavel Věchet, IBM Česká republika, spol. s r.o.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Šetření o využívání informačních technologií ve veřejné správě Konference ISSS 2006.
Informační bezpečnost jako rámec ochrany osobních údajů v orgánech veřejné správy Hradec Králové
METODIKA - VÝKLAD MPSV pro poskytování dotací ze státního rozpočtu nestátním neziskovým subjektům v oblasti podpory rodiny pro rok 2008 Mgr. Ivana Grosskopfová,
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Konference Internet ve státní správě a samosprávě Hradec Králové 2 – 3. dubna 2007.
Digitální Česko – veřejná konzultace Ing. Jan Duben ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Zjednodušení orientace na portálech veřejné správy Jaroslav Svoboda - Ministerstvo vnitra ČR Iva Zelenková - Ministerstvo informatiky ČR Konference ISSS,
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
Problematika informační kriminality
ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY Ing. Dana Bérová Ministerstvo informatiky.
Zajišťování majetku v trestním řízení v roce 2012 POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ ÚSTECKÉHO KRAJE.
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ projekt spolufinancovaný z programového období Integrovaný operační program (IOP)
Transpozice směrnice 2003/98 o opakovaném použití informací veřejného sektoru Mgr. David Kotris konference - Pět let činnosti Nemofora
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 POČÍTAČE A INTERNET V ČESKÉ SPOLEČNOSTI DOMÁCNOSTI A JEDNOTLIVCI Využívání informačních.
A UTORSKÉ PRÁVO P IRÁTSTVÍ NA PC J AK VYHLEDÁVAT OBRÁZKY V SOULADU S AUTORSKÝMI PRÁVY Informatika Emílie Brátová, 9.A.
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY ÚTVAR ODHALOVÁNÍ KORUPCE A FINANČNÍ KRIMINALITY Vyhodnocení činnosti za rok 2014 Praha,
V součastné době o pirátství hovoříme nejčastěji ve spojitosti s filmovými a hudebními díly a počítačovými programy jako o filmovém, hudebním a softwarovém.
Senior – oběť trestné činnosti v ČR Policejní prezidium ČR Úřad služby kriminální policie a vyšetřování Odbor obecné kriminality.
Právní aspekty boje s teroristickou a extremistickou propagandou na internetu Renata Novotná CYBER 2008 Praha, 14. listopadu 2008.
Informační kriminalita Informační kriminalita l kpt. Mgr. Pavel Zmrhal 2 Dvě věci jsou nekonečné – vesmír a lidská hloupost. Tím prvním.
Certifikace informačních systémů veřejné správy (ISVS) ve smyslu zákona č. 365/2000 Sb. - atest-
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Veřejnoprávní smlouvy
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Kybernetická kriminalita
Elektronický obchod z pohledu České republiky
VOLEBNÍ PROGRAM ČESKÁ PIRÁTSKÁ STRANA INTERNET JE NAŠE MOŘE.
BEZPEČNOST NA KONTAKTNÍCH MÍSTECH Czech POINT
10 pilířů reformy Policie ČR
Odbor hlavního architekta a Digitální transformace v České republice
PRIORITY A NOVÁ STRUKTURA MINISTERSTVA VNITRA
Stoklásek, Cimbálník, Hermanová VI.b
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ / /17
Setkání se starosty obcí Karlovarského kraje Téma: Novela stavebního zákona v oblasti územního plánování s účinností od VÝBĚR.
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD
Veřejný ochránce práv.
Celorepublikový preventivní projekt „Zabezpečte se
Transkript prezentace:

Vít Řanda Policejní prezidium ČR Úřad služby kriminální policie a vyšetřování oddělení informační kriminality

Oddělení informační kriminality (OIK) Jakožto složka součásti Policie ČR konkrétně Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování s celorepublikově vymezenou působností zodpovídá v rámci celé Policie ČR za řešení problematiky počítačové kriminality a kriminality páchané za pomoci počítačů

Počítačová kriminalita útoky na data zneužití elektronických platebních systémů šíření nelegálního software prostřednictvím Internetu ostatní formy využití informačních technologií k páchání trestné činnosti (dětská pornografie, extremismus, vydírání, vyhrožování ….atd.)

Porušování autorského práva Porušování autorského práva v oblasti programového vybavení ve smyslu ustanovení § 152 trestního zákona versus občansko právní aspekty

Porušování autorského práva v oblasti programového vybavení neoprávněné užívání software pronájem nebo půjčování software bez předchozího souhlasu autora instalace softwarového vybavení na více počítačích, než jak umožňuje licenční politika v návaznosti na počtu legálně užívaných licencí veškeré užívání software bez souhlasu autora a tudíž v rozporu s autorským zákonem

neoprávněné šíření software instalace nelegálního software do prostředků výpočetní techniky a jejich případný prodej, pronájem nebo půjčování pořizování kopií z legálně drženého software v rozporu s autorským zákonem pro potřebu třetích osob (nejčastěji za účelem prodeje takovéhoto software) neoprávněné zveřejňování a tak zajišťování možnosti veřejného šíření software z počítačové sítě Internet

v páchání této trestné činnosti Stávající trendy v páchání této trestné činnosti míra softwarového pirátství v ČR za rok 2004 cca 41 % průměr EU za rok 2004 cca 35 % v současné době je nejčastější formou páchání tzv. nadlimitní užívání software nad rámec autorského zákona

Prevence v rámci prevence lze s úspěchem využít tzv. softwarového auditu pro subjekty orgánů státní správy a jimi řízených organizací je závazné Usnesení vlády ČR č. 624/2001 ze dne 20. června 2001 o Pravidlech, zásadách a způsobu zabezpečování kontroly užívání počítačových programů

Kontakt: Policejní prezidium ČR Adresa: Policejní prezidium ČR Úřad služby kriminální policie a vyšetřování oddělení informační kriminality (OIK) Korespondenční adresa: P.O.Box 62/KPV-OIK 170 89 Praha 7 + 420 974 834 550 + 420 974 834 795 - fax oik@mvcr.cz