Informační systém veřejné správy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ivan Langer stínový ministr vnitřních věcí červen 2006
Advertisements

Ivan Langer Ministr vnitra Zdeněk Zajíček Náměstek ministra vnitra Tisková konference
Spisová služba Ivana Šmídová
Nakládání s písemnými dokumenty a datovými zprávami a skartační řízení
Základní legislativa v oblasti eGovernmentu
Registr územní identifikace, adres a nemovitostí
Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál.
Strategie implementace
Czech POINT Pohodlná komunikace.
Czech POINT Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál Seminář Plzeň Luděk Šafář Projektový manažer.
Czech POINT (CzP) Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál Czech POINT je garantovaná služba pro komunikaci uživatele se státem prostřednictvím.
Czech POINT Tereza Šístková xsist02.
Statutární město Karlovy Vary
Vypracovaly: Nikola Dreslerová, Eva Šenkeříková
Konference „10 let eGovernmentu v ČR“ Ivan Langer Praha, Senát Parlamentu ČR, 8. dubna 2010.
Jeden cíl, společná cesta Ministerstvo vnitra České republiky Postup projektu CZECH POINT.
Základní registry veřejné správy
Dopady zavedení registru práv a povinností na orgány veřejné moci.
POSTUP STAVEBNÍCH ÚŘADŮ při zápisu do registru územní identifikace Jiří Košťál ČÚZK červen 2011.
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
ELEKTRONICKÉ PŘESTUPKOVÉ ŘÍZENÍ REJSTŘÍK PRESTUPCŮ PRAHA
Dopady spuštění základních registrů na subjekty územní samosprávy
Otázky a odpovědi k zákonu č. 300/2008 Sb. Zpracoval: Mgr. René Pleva Datum:
Návrh zákona o elektronických úkonech, osobních číslech a autorizované konverzi dokumentů Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Vladimír Smejkal Legislativní.
Matrika Bc. Jan Podloučka.
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha.
Archivnictví a spisová služba
MV ČR 1 Nové podmínky pro krajské projekty Ing. Jaroslav Svoboda MV ČR.
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
NOVELY PRÁVNÍCH NOREM a jiné … PORADA ORP
Datové schránky a konverze dokumentů Zákon o eGovernmentu
Základní registry ve veřejné správě
Registr územní identifikace, adres a nemovitostí Jeden ze základních registrů – zákon 111/2009 Sb., o základních registrech V RÚIAN jsou pro celou veřejnou.
Vydávání výstupů z informačních systémů veřejné správy
Seminární práce z předmětu SIPOL
Bc. Jan Podloučka.  Základní registry  Zapisovatelé do ISEO   Práce s CzechPOINTem ◦ Ohlašovna – trvalý pobyt ◦ Ohlašovna – doručovací.
Výstupy z informačních systémů veřejné správy Hradec
Czech Point na poštách ISSS Mgr. Pavel Kolář náměstek generálního ředitele pro veřejnou správu.
government Zpracovali: Petra Vilímová , Monika Vatrtová,
E - government Hana Válková Lucie Švestková Karel Volný Tereza Dvořáková.
Základní registry.
Evidence obyvatel podle z.č. 133/2000 Sb., v plat. znění.
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
ZÍSKÁNÍ ŽIVNOSTENSKÉHO OPRÁVNĚNÍ. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO_1178 Ročník:1. Vzdělávací obor:Ekonomika podniku Tematický okruh:Právní formy.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Živnost Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Strategie Smart Administration David Zeisel Odbor programového řízení Ministerstvo vnitra ČR
Městský úřad Nový Bydžov eGon centrum ORP Nový Bydžov Ing. Martin Kořínek Bc. Ondřej Neuman.
Základní registr obyvatel - ROB. Evidované subjekty státní občané ČR cizinci, kterým bylo vydáno povolení k trvalému pobytu na území ČR nebo povolení.
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
Elektronizace veřejné správy eGovernment 20. duben 2009, 10 min. nové zákony, povinnosti a možnosti pro obce CzechPOINT, datové schránky, spisová služba.
Územní identifikace a adresy v RÚIAN Jiří Formánek.
Co je to Czech POINT garantovaná služba pro komunikaci se státem prostřednictvím jednoho univerzálního místa možnost získání a ověření dat z veřejných.
Základy práce s portálem CzechPOINT. 2 Úřad na cestě k lidem Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál Asistované místo výkonu veřejné správy.
Základní registr územní identifikace a nemovitostí Zbyněk Havelda Úřad pro veřejné informační systémy Seminář sdružení Nemoforum.
Workshop 3. června 2008, Praha Rozvoj služeb eGovernmentu v ČR a elektronizace zadávání veřejných zakázek Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor veřejného.
DATOVÉ SCHRÁNKY Ing. Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra pro veřejnou správu, informatiku, legislativu a archivnictví.
Czechpoint, bezdlužnost a záznam v trestním rejstříku
EGonovi tluče srdce!!!.
Mgr. Zuzana Strnadová Krajský úřad Libereckého kraje
EGONovi tluče srdce! Ivan Langer ministr vnitra.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
POSTUP STAVEBNÍCH ÚŘADŮ při zápisu do registru územní identifikace Jiří Košťál ČÚZK červen 2011.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Kontroly výkonu přenesené působnosti v oblasti editace dat RÚIAN
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD
Ivan Langer stínový ministr vnitřních věcí červen 2006
Transkript prezentace:

Informační systém veřejné správy Mgr. Anna Vitásková

Informační systém veřejné správy upravuje zákon č. 365/2000 Sb Informační systém veřejné správy upravuje zákon č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy – definuje jej jako soubor informačních systémů, které slouží k výkonu veřejné správy

Správcem informačního systému veřejné správy je osoba, která za systém odpovídá, např. ministerstva, správní úřady, orgány územní samosprávy, hovoříme o orgánech veřejné správy. Nepatří sem policie, zpravodajské služby, specifické agendy. Oproti tomu se vymezuje provozovatel informačního systému veřejné správy - osoba, která zajišťuje jeho provoz, je pověřena správcem

Informační (též znalostní) společnost je založena na intenzivním využívání informací a znalostí. Informační společnost odbourává prostorové bariéry, umožňuje vykonávat řadu aktivit na dálku

Klasifikace informačních systémů veřejné správy Informační systémy podle typu řízení informační systémy pro státní správu informační systémy pro územní samosprávu. Na úrovni měst a obcí je problematické určit přesnou hranici mezi systémy, protože městské a obecní úřady vykonávají jak činnosti státní správy, tak územní samosprávy.

informační systémy měst a obcí (nejnižší úroveň) Informační systémy podle územního hlediska informační systémy měst a obcí (nejnižší úroveň) informační systémy krajů (regionální úroveň) informační systém hlavního města Prahy.

Informační systémy podle předmětové oblasti informační systémy jednotlivých ministerstev (rezortní informační systémy) informační systémy organizací veřejné správy (nevýdělečné organizace, příspěvkové organizace) specializované systémy (evidence nemovitostí, kartotéky, geografické informační systémy).

konkrétní programové produkty, problémem je jejich kompatibilita. Informační systémy podle typu používané softwarové aplikace konkrétní programové produkty, problémem je jejich kompatibilita.

Informační systémy podle jednotlivých oblastí např. celní správy, finančních úřadů, úřadů práce, pojišťoven, zdravotních pojišťoven, institucí sociálního zabezpečení. K informačním systémům veřejné správy patří i veřejné informační služby: informační systémy knihoven, muzeí, archívů, informačních středisek.

Základní registry veřejné správy obsahuje Referenční údaje. Registry představují soubor dat a údajů, které bude sdílet celá veřejná správa. Stěžejní funkcí registrů je zajistit, aby všechny orgány veřejné správy používaly jednotné údaje. Ostatní registry budou čerpat údaje ze základních registrů. Propojení základních registrů je realizováno prostřednictvím informačního systému základních registrů, jehož správcem je Správa základních registrů. Spadá pod Ministerstvo vnitra a je odpovědná za údaje v základních registrech a jejich zpřístupnění

Referenční údaj - údaj vedený v Základním registru, který takto zákon o příslušném základním registru označuje a který ke využíván, aniž by se ověřovala jeho přesnost.

registr obyvatelstva (ROB) - obsahuje údaje o fyzických osobách. Jedná se o občany ČR a EU, cizince s povolením pobytu v ČR a cizince, kterým byla na území České republiky udělena mezinárodní ochrana formou azylu nebo doplňkové ochrany. registr osob (ROS) - obsahuje údaje všech osob s právní subjektivitou, tj. fyzické, právnické osoby a orgány veřejné moci. Základem jsou data získaná z obchodního rejstříku, registru živnostenského podnikání a dalších evidencí.

registr územní identifikace, adres a nemovitostí (RUIAN) - obsahuje údaje o územních prvcích (například území státu, území samosprávného nebo správního kraje, území okresu, území obce, katastrální území, stavební objekt, adresní místo, pozemek v podobě parcely) a údaje o územně evidenčních jednotkách (například části obce, ulice nebo jiná veřejná prostranství).

registr práv a povinností (RPP) - obsahuje údaje o působnosti orgánů veřejné správy, o právech a povinnostech fyzických a právnických osob a o oprávnění k přístupu k datům vedeným v základních registrech nebo v agentových informačních systémech. Vedle evidence agend veřejné správy jsou součástí tohoto registru projekty eSbírka zákonů a eLegislativa. Registr umožní také sledovat stav správního řízení u jednotlivých správních úřadů.

Czech POINT Český Podací, Ověřovací a Informační Národní Terminál, projekt Ministerstva vnitra, jehož cílem je zredukovat přílišnou byrokracii ve vztahu občan – veřejná správa

slouží jako asistované místo výkonu veřejné správy, umožňující komunikaci se státem prostřednictvím jednoho místa tak, aby „obíhala data ne občan“

Cílem projektu Czech POINT je vytvořit garantovanou službu pro komunikaci se státem prostřednictvím jednoho universálního místa, kde je možné získat a ověřit data z veřejných i neveřejných informačních systémů, úředně ověřit dokumenty a listiny, převést písemné dokumenty do elektronické podoby a naopak, získat informace o průběhu správních řízení ve vztahu k občanovi a podat podání pro zahájení řízení správních orgánů. Jde tedy o maximální využití údajů ve vlastnictví státu tak, aby byly minimalizovány požadavky na občany

Czech POINT - služby Výpis z Katastru nemovitostí Výpis z Obchodního rejstříku Výpis z Živnostenského rejstříku Výpis z Rejstříku trestů Přijetí podání podle živnostenského zákona – podání živnostenským úřadům, jako je ohlášení živnosti, ohlášení údajů nebo změn v živnostenském rejstříku, žádost o udělení koncese a žádost o změnu rozhodnutí o udělení koncese Žádost o výpis nebo opis z Rejstříku trestů Výpis z bodového hodnocení řidiče Vydání ověřeného výstupu ze Seznamu kvalifikovaných dodavatelů – dodavatelé splňující kvalifikaci pro veřejné zakázky

Czech POINT - služby Podání do registru účastníků provozu modulu autovraků ISOH – slouží k evidenci autovraků Výpis z insolvenčního rejstříku Autorizovaná konverze dokumentů a datové schránky – konverze tištěných dokumentů do elektronické a jejich uložení do datové schránky CzechPOINT@office – tzv. Autorizovaná konverze z moci úřední, sady formulářů a funkcí určené pro vnitřní potřeby úřadů a dalších orgánů veřejné moci, patří sem např. výpis a opis z rejstříku trestů z moci úřední Czech POINT E-SHOP - výpis ze živnostenského rejstříku, obchodního rejstříku a katastru nemovitostí lze objednat ze svého počítače a jsou poštou dodány do tří pracovních dnů.

Archivy Zákon č. 499/2004 o archivnictví a spisové službě

Spisová služba - zajištění odborné správy dokumentů došlých a vzešlých z činnosti původce (každý, jehož činností dokument vznikl), popřípadě z činnosti jeho právních předchůdců, zahrnující jejich řádný příjem, evidenci, rozdělování, oběh, vyřizování, vyhotovování, podepisování, odesílání, ukládání a vyřazování ve skartačním řízení, a to včetně kontroly těchto činností. Určení původci jsou povinni zajistit řádný příjem dokumentů; za tím účelem jsou povinni vést podací deník, do něhož jsou v číselném a časovém pořadí zapisovány došlé dokumenty, popřípadě ústně učiněná podání. Všechny došlé dokumenty se v den, kdy byly doručeny, opatří otiskem podacího razítka s číslem jednacím. Určení původci jsou povinni evidovat i dokumenty u nich vzniklé.

Instituce poskytující VIS veřejné knihovny místní a regionální informační centra archívy vysokoškolské knihovny školní knihovny specializované knihovny a informační střediska speciální agentury a instituce (Národní knihovna v Praze, nákupní agentury, depozitní knihovny). Vzájemné vazby mezi těmito institucemi by měly být určeny prostřednictvím informačního systému státní správy. Veřejné informační služby však ani do budoucna nebudou tvořit jednotnou soustavu řízenou z jednoho centra.

Další informace na: ISVS - http://www.mvcr.cz/clanek/informacni-systemy-verejne-spravy.aspx Zákon o informačních systémech VS - http://www.pristupnost.cz/zakon-365-2000-sb-o-informacnich-systemech-verejne-spravy/ Výpisy z ISVS - http://www.nkcr.cz/index.php?page=isvs Czech POINT - http://www.czechpoint.cz/web/