HYPOTEČNÍ ÚVĚR. STAVEBNÍ SPOŘENÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Finanční produkty určené k ukládání peněz
Advertisements

ZÁKLADY BYDLENÍ.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Stavební spořitelny, penzijní fondy
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity Aktivita VI/2 – Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností.
Stavební spoření, úvěry, leasing
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity Aktivita VI/2 – Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Vkladové služby.
Dluhové cenné papíry. Dluhopis.
Dluhové cenné papíry Dluhopis
Vychytávky s hypotékou
Úvěrové služby bank říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana.
Hodnotová nabídka Hypotéky České pojišťovny Proč hypotéka s ČP?
 banka byla založena v lednu roku 1990  tehdy se jednalo o státní peněžní ústav, který byl 5. března 1992 transformován na akciovou společnost  v červenci.
Hypoteční úvěr Stavební spoření
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA2_05 Název materiálu: SPOŘENÍ NA STÁŘÍ Tematická oblast: Ekonomika, 2. ročník Anotace: Prezentace vysvětluje.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Aktivní úvěrové operace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN:
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Hypotéky, stavební spoření
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Petr Kielar Seminář o stavebním spoření Část XI: Stavební spořitelny v ČR.
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_EKO161 Název.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Finanční gramotnost Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště, 2013 Stavební spoření.
Stavební spoření Stavební spoření v České republice vzniklo za účelem podpory řešení bytové situace občanů. Jedná se o komplexní finanční produkt poskytovaný.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Nominální a reálná úroková sazba
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1114Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Nezdanitelné ásti podle.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
EU_62_A_sada 2_20_M_Penzijní připojištění_Duch Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. AutorMgr. Duchová Renáta Anotace.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Zdroje financování stavební zakázky Přednáška byla zpracována za podpory grantového projektu financovaného z Fondu rozvoje vysokých škol (FRVŠ) č. 2005/2009.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 15 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: říjen 2012 Ročník: 9. Vzdělávací.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 11 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: říjen 2012 Ročník: 9. Vzdělávací.
Název: Finanční trh a některé jeho produkty Autor: Ing. Luboš Janovský Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:Finanční produkty Ročník:3.
Česká spořitelna Partner pro Bytová družstva a Společenství vlastníků jednotek Vsetín
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Finanční gramotnost Tematický.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_20 Název materiáluHypotéka.
HYPOTEČNÍ ÚVĚR. STAVEBNÍ SPOŘENÍ.. HYPOTEČNÍ ÚVĚR Dlouhodobý úvěr, jehož splácení je zajištěno zástavním právem k nemovitosti. - zastavování nemovitostí.
Ing. Veronika Dostálková MBA ZADLUŽOVÁNÍ Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
Financování firmy Zajištění finančních prostředků.
Petr Kielar Seminář o stavebním spoření Část I: Úvod.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_16 Název materiáluStavební.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku z obchodní korporace a úroky z držby.
Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost A B C D 1.1 Stavební spoření.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Druhy bank. Obchodní banky (komerční) Hypoteční banky Úvěrová a spořitelní družstva (kampeličky) Banky se speciálními funkcemi.
OPAKOVÁNÍ MAJETKOVÝCH CENNÝCH PAPÍRŮ ÚVĚROVÉ CENNÉ PAPÍRY OBLIGACE/DLUHOPISY.
1 Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0206 Název vzdělávacího materiálu: Vkladové služby bank Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek.
Kam s penězi, aby nezahálely
HYPOTEČNÍ ÚVĚR. STAVEBNÍ SPOŘENÍ.
Kód vzdělávacího materiálu:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Aktivní bankovní operace – úvěry
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
FINANČNÍ GRAMOTNOST PASIVA ZŠ HEJNICE Z. Hyxa.
Modelace úvěru BD Vánek
VKLADY Dárek k nové smlouvě o stavebním spoření pro děti do 15 let prodloužení akce do Výhody: zhodnocení vkladů až 3,4 % ročně, a to díky státní.
Garantovaná úroková sazba 1,99 % p.a. na 5 i 8 let!
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Bankovní finanční produkty.
Část VI: Hypoteční úvěry
Část XII: Přehled trhu - hypotéky a stavební spoření
ZJEDNODUŠENÍ UKONČOVÁNÍ SMLUV O STAVEBNÍM SPOŘENÍ
Část VI: Hypoteční úvěry
Transkript prezentace:

HYPOTEČNÍ ÚVĚR. STAVEBNÍ SPOŘENÍ.

HYPOTEČNÍ ÚVĚR Dlouhodobý úvěr, jehož splácení je zajištěno zástavním právem k nemovitosti. zastavování nemovitostí jako zdroj dlouhodobého financování má dlouhou tradici – antické Řecko; hypoteční úvěr jako zvláštní druh obchodu – 18. století Slezsko.

HYPOTEČNÍ ÚVĚR NA ÚZEMÍ ČR První hypoteční bankou na českém území 1865 Hypoteční banka Království českého; nezastupitelný význam měl hypoteční úvěr v dobách krizí – např. 30. léta 20. století, kdy tvořil „stabilizační prvek ekonomiky“; s nástupem Protektorátu Čechy a Morava byl hospodářský růst ČSR zastaven cca na 10 let, ale sektor hypotečního bankovnictví byl prakticky zlikvidován; obnovení až v roce 1995.

HYPOTEČNÍ ÚVĚR V ČR - současnost upraven zákonem č. 190/2004 Sb., o dluhopisech; „úvěr, jehož splacení včetně příslušenství je zajištěno zástavním právem k nemovitosti, i rozestavěné, když pohledávka z úvěru nepřevyšuje dvojnásobek zástavní hodnoty zastavené nemovitosti.“ (§ 28) účelový nebo neúčelový (americká hypotéka); největší podíl na trhu: Česká spořitelna, Hypoteční banka, Komerční banka; cca 90 % počtu HÚ je poskytováno na financování bydlení.

ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKY HÚ Výše HÚ by neměla překročit hodnotu zástavy, obvykle 60 – 80 % hodnoty zastavené nemovitosti, Doba splatnosti koresponduje s účelem HÚ, pohybuje se 5 – 30 let, ovlivňuje úrokové náklady HÚ a výši splátek.

ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKY HÚ Způsoby refinancování: klientské vklady, emise cenných papírů – hypotečních zástavních listů, sekuritizace HÚ.

STÁTNÍ PODPORA HYPOTEČNÍHO ÚVĚROVÁNÍ BYTOVÉ VÝSTAVBY v ČR přímá: úroková dotace k HÚ – 1procentní bod pro žadatele do 36 let pro financování starší nemovitosti; nepřímá: možnost snížení základu daně z příjmů FO o zaplacené úroky z HÚ na bytové potřeby.

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

STAVEBNÍ SPOŘENÍ princip stavebního spoření pochází z Německa z období počátku 20. století. SS je systém ukládaní peněz, na jehož výnosech se přímo podílí stát; systém SS zahrnuje přijímaní vkladů od účastníků, poskytování úvěrů těm účastníkům, kteří již splnili stanovené podmínky, na zákonem vymezené stavební (bytové) účely a poskytování státní podpory.

Fáze stavebního spoření výše úspor/dluhu fáze spoření čas čerpání úvěru fáze splácení

STAVEBNÍ SPOŘENÍ v ČR zákon č. 96/1993 Sb., o stavebním spoření a státní podpoře stavebního spoření, Stavební spoření je účelové spoření spočívající a) v přijímání vkladů od účastníků stavebního spoření, b) v poskytování úvěrů účastníkům stavebního spoření, c) v poskytování příspěvku fyzickým osobám (dále jen "státní podpora") účastníkům stavebního spoření. (§ 1) účastník SS: může být FO nebo PO, ale PO nemá nárok na státní podporu

STAVEBNÍ SPOŘITELNY v ČR Českomoravská stavební spořitelna, a.s. Stavební spořitelna České spořitelny, a.s. Modrá pyramida stavební spořitelna, a.s. Raiffeisen stavební spořitelna a.s. Wüstenrot - stavební spořitelna a.s.

STAVEBNÍ SPOŘENÍ v ČR Cílová částka: je suma peněz, kterou účastník SS obdrží od stavební spořitelny v okamžiku, kdy přechází z fáze spoření do fáze splácení úvěru (vklady, úroky z vkladů, státní podpora, úroky ze státní podpory, výše úvěru).

STÁTNÍ PODPORA - PŘÍMÁ může získat pouze FO (občan ČR nebo osoba s trvalým pobytem na území ČR a přiděleným RČ), Poskytovaná záloha státní podpory činí 10 % z uspořené částky v kalendářním roce, maximálně však z částky 20 000 Kč (tj. max. výše podpory 2 000 Kč ročně). Zálohy státní podpory vyplatí stavební spořitelna účastníkovi: pokud účastník po dobu 6 let ode dne uzavření smlouvy nenakládal s uspořenou částkou, nebo pokud účastník v období do 6 let ode dne uzavření smlouvy uzavřel smlouvu o úvěru ze stavebního spoření.

NEPŘÍMÁ FORMA PODPORY SYSTÉMU STAVEBNÍHO SPOŘENÍ o zaplacené úroky z úvěru ze stavebního spoření je možné snížit základ daně z příjmů fyzické osoby (max. o částku 300 000 Kč ročně).

ÚVĚR ZE STAVEBNÍHO SPOŘENÍ Na poskytnutí úvěru ze stavebního spoření má účastník nárok po splnění následujících podmínek: jeho smlouva trvá alespoň 24 měsíců, naspořil částku požadovanou stavební spořitelnou pro přidělení úvěru (většinou 40 až 50 % z cílové částky), dosáhl parametru ohodnocení požadovaného stavební spořitelnou, prokázal zajištění úvěru, jeho návratnost (tj. své dostatečné příjmy) a účelovost vynaložení prostředků úvěru na zajištění svých bytových potřeb.

PŘEKLENOVACÍ ÚVĚR poskytuje stavební spořitelna v době, kdy účastník nemá ještě nárok na úvěr ze stavebního spoření; v okamžiku, kdy účastník splní podmínky přidělení řádného úvěru ze stavebního spoření, je překlenovací úvěr splacen úvěrem ze stavebního spoření.

VÝHODY STAVEBNÍHO SPOŘENÍ Státní podpora 10 % z ročních úspor až do výše 2000 Kč;  úročení vkladu 1-3 % p.a. po celou dobu spoření; úspory jsou ze zákona pojištěny; spoření není omezeno věkem, každý člen rodiny může spořit a získat státní podporu; úvěr ze stavebního spoření je poskytován s pevnou úrokovou sazbou 3 - 6 % p.a.; možnost využití překlenovacího úvěru; při čerpání úvěru stavebního spoření a překlenovacího úvěru je možné odečíst zaplacené úroky ze základu daně z příjmu; pokud nebudete čerpat úvěr, po 6-ti letech spoření, můžete  použít uspořenou částku na cokoli.

NEVÝHODY STAVEBNÍHO SPOŘENÍ minimální doba trvání stavebního spoření 6 let, při ukončení stavebního spoření  bez čerpání úvěru do šesti let od uzavření smlouvy ztráta záloh státní podpory;

HYPOTEČNÍ ÚVĚR A STAVEBNÍ SPOŘENÍ v praxi se často kombinují; prostředky ze stavebního spoření jsou používány ke splácení hypotečního úvěru, prostřednictvím stavebního spoření lze získat prostředky k dofinancování investičního záměru v případě, kdy banka neposkytne hypoteční úvěr ve výši 100 % hodnoty investice.