Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Struktura daní v ČR.
Advertisements

Tato prezentace byla vytvořena
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Struktura daní v ČR.
Struktura daní v ČR.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_04.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Soustava daní Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO.OA
Daně Základy ekonomiky a účetnictví – 9. ročník
DAŇOVÝ SYSTÉM České republiky. Daňový systém České republiky je ve svých hlavních znacích podobný systémům většiny vyspělých zemí Daňový systém České.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
Podmínky zápočtu VFA Docházka 50% Docházka 50% Prezentace referátu Prezentace referátu Test Test.
definice daně přímé daně (daň z příjmu, majetkové daně) nepřímé daně
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Daňový systém Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Číslo materiáluVY_62_INOVACE_EKO_4S_RE_33_09 NázevDaně Druh učebního materiálu Prezentace PředmětEkonomika Ročník4 Tématický celekDaňový systém AnotaceVysvětlení.
Daňová soustava – přímé daně III. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
DANĚ Seznámení se základními typy daní VY_32_INOVACE_7A18 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Karel Hübner.
Daňová teorie a politika
Daňová soustava I. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Základy daní úvod do českého daňového systému
Zdanění subjektů terciárního sektoru
Hospodaření, ekonomika. hospodaření ekonomická činnost : výroba spotřeba obchod, směna vlastnosti dobrého hospodaření hospodárnost – promýšlení všech.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Finanční a rozpočtové právo
Daňová teorie a politika
Účtování DPH účet 343.
Stabilizace veřejných rozpočtů – novely daňových předpisů Michal Radvan Za využití Kalousek, M. Návrhy změn právních předpisů. Daňová reforma 2008 – 2010.
Typy rozpočtů Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Druhy daní Daně FO.
Základní prvky daňové techniky
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_09_DAŇOVÁ.
DANĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.15 Ročníktřetí.
DAŇOVÁ SOUSTAVA. Daňová soustava  Členění na přímé (z příjmu a majetkové) a nepřímé  Kdo je plátce a poplatník?  Daně přímé  Daň z příjmu FO a PO.
E K O N O M I K A Daně, daňová soustava. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Majetkové daně Bárta, Mikulenka. Majetkové daně Silniční Daň z nemovitosti Daň z převodu nemovitosti Dědická Darovací.
DANĚ a jak na ně. daň odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) daň: přímá z příjmů z příjmů z nemovitostí,
Spotřební daň Ekonomika podniku 2. ročník Spotřební daň - je nepřímá daň, tzn. je součástí ceny výrobku - je placena jednorázově při prvním prodeji od.
PŘÍMÉ A NEPŘÍMÉ DANĚ Kristýna Nevolová Lucie Krausová C2A.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jitka Jirmanová Název materiálu:
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_62_INOVACE_01B_20_Fiskální politika TEMA:Finanční gramotnost.
Ing. Veronika Dostálková MBA Daňová soustava Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
E K O N O M I K A Nepřímé daně - úvod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Daňová soustava v ČR Daně tvoří významnou část příjmů státního rozpočtu a jsou významným nástrojem ovlivňování ekonomiky státem Daně tvoří významnou část.
Státní rozpočet a daně Občanský výchova 9. ročník.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jitka Jirmanová Název materiálu:
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.14 Ročníktřetí.
Finanční právo Nováčková Dominika, Kateřina C3A. Finanční právo souhrn právních norem, obsahem jsou finanční vztahy, to znamená vztahy získávání, shromažďování,
Osnova: 1.Význam daňové soustavy 2.Definice daně 3.Právní úprava daní 4.Rozdělení daní v ČR 5.Základní pojmy 6.Otázky k opakování s řešením 7.Zdroje Daňová.
AnotacePrezentace pro žáky k finanční gramotnosti, seznámení sse systémem daní v ČR AutorHolomková Lenka JazykČeština Očekávaný výstup Vyjasnění pojmů.
Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva Téma: Finanční právo.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Daně a jejich funkce Základy finančního práva Olga Sovová.
Daňový systém ČR Rozdělení daní. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.13 Ročníktřetí.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Ekonomika pro kuchaře Název vyučovací oblasti: Daně a daňová soustava Ročník / obor studia:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_26_Daně Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
FINANČNÍ GRAMOTNOST DANĚ ZŠ HejniceZ. Hyxa. DANĚ Daně a veřejné rozpočty daně jsou jedním ze zdrojů příjmů veřejných rozpočtů. Veřejné rozpočty jsou státní,
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
DAŇOVÁ SOUSTAVA.
DAŇOVÁ SOUSTAVA CHARAKTERISTIKA DANÍ.
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Daně VY_32_INOVACE_44_890 Projekt.
DAŇOVÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Daňová soustava v ČR Daňová soustava v ČR Musí odpovídat soustavám EU
Účtování DPH účet 343.
Ekonomika Clo a celní politika 4. Ing. Miroslava Farmačková
Transkript prezentace:

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

Daňová soustava Základní pojmy a principy zdanění

Soustava daní ČR Soustava daní ČR byla uzákoněna k a je tvořena těmito daněmi: Soustava daní ČR byla uzákoněna k a je tvořena těmito daněmi: A. Daně přímé B. Daně nepřímé

Daně přímé daně z příjmu fyzických osob a právnických osob, daně z příjmu fyzických osob a právnických osob, daň z nemovitosti, daň z nemovitosti, daň z převodu nemovitosti, dědická a darovací, daň z převodu nemovitosti, dědická a darovací, daň silniční; daň silniční;

Daně nepřímé daň z přidané hodnoty daň z přidané hodnoty daň spotřební daň spotřební ekologické daně - daň ze zemního plynu, pevných paliv a z elektřiny (od ) ekologické daně - daň ze zemního plynu, pevných paliv a z elektřiny (od )

Daně jsou příjmem veřejných rozpočtů Daně jsou příjmem veřejných rozpočtůpříjmem veřejných rozpočtůpříjmem veřejných rozpočtů Větší část daní je příjmem státního rozpočtu, menší část je příjmem rozpočtu měst a obcí Větší část daní je příjmem státního rozpočtu, menší část je příjmem rozpočtu měst a obcí

Objemově jsou pro státní rozpočet významnější nepřímé daně (daň z přidané hodnoty a spotřební daň), třetí největší příjem má pak stát u daní z příjmu fyzických a právnických osob. Objemově jsou pro státní rozpočet významnější nepřímé daně (daň z přidané hodnoty a spotřební daň), třetí největší příjem má pak stát u daní z příjmu fyzických a právnických osob.

Výběr a kontrola plnění daňových povinností je v kompetenci finančních úřadů, spadajících pod ministerstvo financí. Výběr a kontrola plnění daňových povinností je v kompetenci finančních úřadů, spadajících pod ministerstvo financí.

Základní pojmy Přímé daně Přímé daně Přímé daně Přímé daně jsou zdaněním příjmu nebo majetku poplatníka jsou zdaněním příjmu nebo majetku poplatníka Jsou odváděny příslušnému finančnímu úřadu na základě písemného daňového přiznání poplatníka. Jsou odváděny příslušnému finančnímu úřadu na základě písemného daňového přiznání poplatníka.

Nepřímé daně Nepřímé daněNepřímé daněNepřímé daně jsou zdaněním prodeje zboží a přiznává je a odvádí je finančnímu úřadu plátce této daně (prodávají, který prodal zboží). jsou zdaněním prodeje zboží a přiznává je a odvádí je finančnímu úřadu plátce této daně (prodávají, který prodal zboží). Nepřímými jsou nazývány proto, že daň je hrazena kupujícím, tvoří část ceny zboží. Nepřímými jsou nazývány proto, že daň je hrazena kupujícím, tvoří část ceny zboží.

Poplatník - je fyzická či právnická osoba, z jejíchž peněz je daň placena Poplatník - je fyzická či právnická osoba, z jejíchž peněz je daň placena Plátce - je fyzická či právnická osoba, která má ze zákona povinnost peníze odvést státu. Plátce - je fyzická či právnická osoba, která má ze zákona povinnost peníze odvést státu. Plátce a poplatník jsou někdy jedna osoba, v některých příkladech se však liší (u DPH je plátce prodávající a poplatník kupující); Plátce a poplatník jsou někdy jedna osoba, v některých příkladech se však liší (u DPH je plátce prodávající a poplatník kupující);

Základ daně – částka, ze které se daň vypočítává Základ daně – částka, ze které se daň vypočítává – slouží k výpočtu daně Sazba daně – slouží k výpočtu daně (% nebo uvedena v zákoně) (% nebo uvedena v zákoně) Daň – vypočítaná částka, kterou plátce Daň – vypočítaná částka, kterou plátce odvádí finančnímu úřadu odvádí finančnímu úřadu

Principy zdanění spravedlnost zdanění - stejné podmínky pro různé typy subjektů, pro tuzemské a zahraniční firmy atd. spravedlnost zdanění - stejné podmínky pro různé typy subjektů, pro tuzemské a zahraniční firmy atd. všeobecnost zdanění - zdanění podléhají všechny typy vlastnictví, všeobecnost zdanění - zdanění podléhají všechny typy vlastnictví,

účinnost zdanění - vhodným způsobem stimulovat žádoucí aktivity obyvatelstva účinnost zdanění - vhodným způsobem stimulovat žádoucí aktivity obyvatelstva harmonizace - sbližování naší daňové soustavy se systémy Evropské unie. harmonizace - sbližování naší daňové soustavy se systémy Evropské unie.

Švarcová, J., Ekonomie stručný přehled, CEED, 2008 Švarcová, J., Ekonomie stručný přehled, CEED, ozp.html ozp.html ozp.html ozp.html K3YZ6I/AAAAAAAAAMI/8W3rDAHzRdU/s400/tax es.gif K3YZ6I/AAAAAAAAAMI/8W3rDAHzRdU/s400/tax es.gif k_clanek_solo.jpg k_clanek_solo.jpg Zdroje: