Partyzánské náměstí 7 702 00 Ostrava tel.:596200111 fax:596118661 www.zuova.cz Projekty EU na Zdravotním ústavu Ostrava „Identifikace průmyslových zdrojů“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aktualizace Rozvojového konceptu CR na Šumavě Regionální marketing Vimperk
Advertisements

Konference o kvalitě ovzduší v Ostravě 12. dubna 2010
Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Partyzánské náměstí Ostrava tel.: fax: Znečištění ovzduší suspendovanými částicemi PM 10 a PM 2.5 na území města.
§ Nařízení vlády č. 350/2002 Sb.. kterým se stanoví imisní limity a podmínky a způsob sledování, posuzování, hodnocení a řízení kvality ovzduší.
Zpřísňující balíček Moravskoslezského kraje v rámci smogových situací Ostrava, dne Miroslav Novák.
Aktivity města v oblasti ovzduší Ing. Petr Kajnar 4. prosince 2012 Statutární město Ostrava
Kyselý déšť.
Praha DÚ IV.2 - Podklady pro potřeby pracovních skupin MKOOpZ Autoři: Tušil, P., Šajer, J., Durčák, M., Kristová, A. Identifikace antropogenních.
Hodnocení zdravotních rizik škodlivin v ostravském ovzduší
Znečištění ovzduší a jeho zdroje v Ostravě …Znečištění ovzduší v Ostravě a jeho zdroje Mgr. Libor Černikovský, RNDr. Roman Volný
PIAQ Lenka Němcová. Schůzka přípravného týmu – únor 2011 Schiedam 6 účastníků (NL, IT a CZ) Diskutována zpráva z 1. workshopu v Praze Diskuse týkající.
Problematika kvality ovzduší Moravskoslezského kraje a činnost krajského úřadu Zpracoval: Ing. Marek Bruštík Datum:
Návrh nového zákona o ochraně ovzduší z pohledu provozovatele zdrojů znečišťování ovzduší Senát PČR, 16.února 2010 Petr BARANEK Ředitel pro životní prostředí,
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Aktuální výzvy OPŽP Josef Pikálek Liberec.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Vývoj kvality ovzduší v České republice
Čtyři významné průmyslové podniky věnovaly kraji 10 mil
Salinita – iontové složení vody a
Znečištění ovzduší na Ostravsko-Karvinsku v zimní sezóně
Koncentrace znečišťující příměsi v ovzduší
DÚ I.1 Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
Požadavky na vypracování rozptylových studií
Integrovaná povolení v Moravskoslezském kraji , Marek Bruštík.
W orkshop IMPEL PIAQ Srovnávací program pro kvalitu standardů kvality ovzduší v průmyslově znečištěných oblastech 14. – Praha, ČIŽP.
Ing.Miroslava Rýparová
Zhodnocení koncentrací kovů v atmosférickém aerosolu v Litoměřicích. Identifikace zdrojů znečištění za pomoci faktorové analýzy Václav Synek, Jan Leníček,
Ing. Eliška Kotíková Kokořínsko,
Novela zákona o ochraně ovzduší Připravena na základě poslanecké iniciativy poslanců: Pavla Drobila Kristýny Kočí Pavola Lukši Jakub Achrer, OOO MŽP 20.
Znečištění ovzduší Ročárková, Pachmanová.
Projektový záměr Inovace Státní Imisní Sítě a nástrojů hodnocení kvality ovzduší (ISIS) Jan Macoun, Český hydrometeorologický ústav
Žilová, Stoklasová, Pavlíková 3.O
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
Krajina a životní prostředí
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
ZEVO SAKO Brno, a.s. jako součást imisního prostředí
Projekt Ultrajemné částice a zdraví v programu Cíl3, frakce PM 1 v Ústí nad Labem Aleš Soukup ZÚ se sídlem v Ústí nad Labem
Modelování rozptylu znečišťujících látek v ovzduší Kateřina Růžičková.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Životní prostředí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Mgr. Robert Skeřil, Ph.D. Český hydrometeorologický ústav pobočka Brno V YHODNOCENÍ KVALITY OVZDUŠÍ V J IHLAVĚ ZA ROKY
Mgr. Robert Skeřil, Ph.D. Český hydrometeorologický ústav pobočka Brno V YHODNOCENÍ KVALITY OVZDUŠÍ V J IHLAVĚ ZA ROKY 2010 – 2014.
Ostravice, Obsah přednášky Průmyslové činnosti v režimu IPPC v MSK Monitoring emisí látek znečišťujících ovzduší Prezentace výsledků monitoringu.
OVZDUŠÍ BEZ HRANIC Projekt měření ovzduší na školách
Česká inspekce životního prostředí
Nový zákon o ochraně ovzduší
Vzduch Vzduch.
Identifikace zdrojů znečišťování ovzduší v Moravskoslezském kraji
„Take a Breath! – Adaptation Actions to reduce adverse health impacts of air pollution“ „Nadechni se! – Aktivity směřující ke zmírnění zdravotních dopadů.
Rozvoj metod mapování, zejména na evropské úrovni
EMISNÍ INVENTURA TĚŽKÝCH KOVŮ
Inventarizace emisí a údaje emisní bilance za roky
ÚZEMNÍ PROGRAM SNIŽOVÁNÍ EMISÍ A IMISÍ ZNEČIŠŤUJÍCÍCH LÁTEK DO OVZDUŠÍ PRO SPRÁVNÍ ÚZEMÍ ZLÍN – ZLÍNSKÝ KRAJ ČHMÚ, pobočka Brno
Národní program snižování emisí České republiky
Emise TZL společnosti ArcelorMittal Ostrava
Propojení modelu AEOLIUS a GIS
Nařízení o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek
Registr spaloven odpadů
„Územní program snižování emisí a imisí znečisťujících látek do ovzduší Zlínského kraje“ řešitelské pracoviště ČHMÚ pobočka Brno.
Návrh metodiky výpočtu příspěvku resuspenze ke koncentracím PM10
Nespalovací emise tuhých látek z dopravy
Model CAMx a možnosti jeho využití v ČHMÚ
Doprava a kvalita ovzduší v Brně „Umíme ji ovlivnit?“
Akreditace SIS referát pro seminář ÚOČO
Inventarizace emisí - aktuální stav a výhled
Reprezentativní stanice pro hodnocení kvality ovzduší v aglomeracích České republiky Jan Sládeček, ISKO.
Hodnocení podílů zdrojů znečišťování ovzduší na imisní situaci na území ČR - projekt ve spolupráci s Českým svazem zaměstnavatelů v energetice RNDr. Jiří.
Transkript prezentace:

Partyzánské náměstí Ostrava tel.: fax: Projekty EU na Zdravotním ústavu Ostrava „Identifikace průmyslových zdrojů“ Ve spolupráci a za podpory

Cíl projektu Cílem projektu je vytvoření metodického postupu pro určení konkrétního podílu adresných zdrojů znečišťování ovzduší prachem. Při tvorbě metodiky budou použity výstupy již řešených projektů (IMS MSK, Air Silesia). Výsledkem projektu bude doplnění Informačního systému průmyslového znečištění v Moravskoslezském kraji o stanovení konkrétního podílů jednotlivých adresných zdrojů v MSK za účelem komplexního hodnocení kvality ovzduší a posouzení plánovaných opatření ke zlepšení kvality ovzduší na území Moravskoslezského kraje. Fingerprint - otisk prstu - v přeneseném významu se používá pro charakteristické a jedinečné vlastnosti, tvary, charakteristiky „zdroje“

ZDROJ REZZO I- IV EMISE IMISE lokalita I (stanice- IMS MSK, ZU, ČHMÚ) IMISE lokalita II (stanice- IMS MSK ZU, ČHMÚ) IMISE lokalita III (stanice- IMS MSK ZU, ČHMÚ) Analytický modul FINGER PRINT MAPOVÝ MODUL % zastoupení zdrojů v imisích na území Moravskoslezského kraje ……. A. Analytický modul pro vytvoření fingerprintu zdrojů B. Mapový digitální modul podílu zdrojů znečišťování ovzduší v MSK

Vzorkování emisních zdrojů Analyzováno bude 2300 provozoven obsahujících skupiny stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší vyjmenované v příloze č.2 k zákonu č. 201/2012 Sb., 350 obcí nebo městských částí se zdroji pro individuální vytápění domácností a liniové zdroje (automobilová doprava) na všech komunikacích Moravskoslezského kraje. Odběry vzorků ve volném ovzduší Provádění frakčního vzorkování polétavého prachu s následnou chemickou analýzou jednotlivých frakcí včetně stanovení morfologie Zajištění odběru vzorků imisí (PM10 a menších) na monitorovacích místech v rámci projektu „Informační systém průmyslového znečištění v MSK“.

Zrnitost Morfologie Fázové složení částic Sledování množství a charakteru uhlíku v emisích (TOC/TC/IC a nedopal) Magnetické vlastnosti Chemická analýza koncentrace PAU (12 t. + coronen) koncentrace PCDD/F podle EPA koncentrace kovů (As,Cd,Pb, Fe, Ni, Cr, Mn, Hg) Izotopová analýza chróm, kadmium, olovo, stroncium, síra, dusík (Zn-Cr-Cd/ Pb,S,N)

Kvantifikovat a roztřídit emise zdrojů znečišťování ovzduší v návaznosti na analytický modul a přiřadit atribut „finger print“ ke každému identifikovatelnému zdroji v Registru Zdrojů Znečišťování Ovzduší (REZZO). Provést výpočet zpětných trajektorií proudění vzduchových mas pro každou lokalitu imisního měření. Aplikací referenční metodiky pro modelování rozptylu znečišťujících látek v atmosféře (např. Symos´97) stanovit podíly sledovaných skupin zdrojů znečišťování ovzduší na imisní situaci v síti referenčních bodů pokrývající území Moravskoslezského kraje. Krok sítě referenčních bodů bude činit max. 500m. Navrhnout tři scénáře (pesimistický, optimistický a realistický) očekávaného rozvoje regionu a plánovaných opatření ke zlepšení kvality ovzduší. Realistický scénář bude obsahovat environmentálně účinná a přitom ekonomicky přijatelná opatření ke zlepšení kvality ovzduší v souladu s principy trvale udržitelného rozvoje.