Vazby mezi politickými postoji a politické znalosti Lukáš Linek, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Analytické metody výzkumu ISS KRYSTALIZACE POLITICKÉHO SPEKTRA A FAKTORY PŮSOBÍCÍ NA VOLEBNÍHO ROZHODOVÁNÍ V ČESKÉ REPUBLICE Kateřina Luň á kov.
Advertisements

Cíle a postupy empirického výzkumu
Hodnotová orientace svobodné generace
Petr Adamus.  Vycházíme z předpokladu, že osoby s autismem trpí poruchami chování, protože prostředí a většina technik učení nepočítá s jejich individuálními.
EDA pro časové řady.
Sociální politika a Welfare State
Kvalitativní výzkum.
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
Audit IT procesů ve FNOL
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
Koncepce pracovníka a pracovní skupiny v řídicích strategiích Borek Bernard.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Komunální volby a volební geografie Michal Pink
Sociální konstruktivismus
Základy ekonometrie Cvičení září 2010.
IBRS s.r.o., Prague 10, Dubečská 8, strana 1 Desk research – fertility rate Eurostat / 2006 Fertilita - průměrný počet živě narozených dětí, které.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE PARTICIPACE a KOMUNIKACE. Role participace „Každá centrální moc, i když má minimální pravomoci, má stálou tendenci ve jménu efektivity.
1 Ekonomický růst a trh práce (několik postřehů) František Cvengroš Smilovice, prosinec 2004.
Obecně  Dělí se na objektivní a subjektivní  Objektivní – politické ekonomické demografické urbanizační ekologické Subjektivní –sociální skupina, znalost.
1 Institucionalizace výzkumů veřejného mínění. 2 USA – 30. léta minulého století USA – 30. léta minulého století Evropa – po 2. světové válce Evropa –
Metodologické základy výzkumu veřejného mínění
Volební preference a jejich místo ve výzkumu veřejného mínění
W.P Ekonomický a sociální výbor Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování.
POLITICKÉ IDEOLOGIE A JEJICH ZÁKLADNÍ PROUDY
Ekonometrie „ … ekonometrie je kvantitativní ekonomická disciplína, která se zabývá především měřením v ekonomice na základě analýzy reálných statistických.
DKV část 31 Design kvantitativního výzkumu 4. část ( ) Jiří Šafr UK FHS Historická sociologie (LS 2010)
Definování cíle a hypotézy
Metody kvalitativního výzkumu 5. Metoda Focus Groups
1 Tazatelé a dotazovací situace Jan Hartl. 2 CO a JAK?
Role médií a vůdců mínění při formování názorových struktur
1 Jak se sociální původ patnáctiletých žáků odráží v jejich počítačové gramotnosti? Josef Basl Doktorský seminář VSP 1. března 2007.
KLIMA ŠKOLY ALEŠ STUPKA.
 Kurs: Vybrané kapitoly z výzkumu veřejného mínění  FSV UK, U Kříže 8  Středa  PhDr. Jiří Vinopal, Ph.D.  Centrum pro výzkum veřejného.
TECHNIKY SBĚRU DAT KVANTITATIVNÍ KVALITATIVNÍ VÝZKUM VÝZKUM
Diskuse u kulatého stolu na téma Sociálně prostorová diferenciace obyvatelstva a její vliv na kvalitu života ve městech a obcích České republiky Univerzita.
Kvantitativní metody výzkumu v praxi
Marketingový průzkum Milan Mrázek Matematika & Business
Metody sociálního výzkumu Kombinované studium ZS 2009.
Metody sociálního výzkumu 5. blok Denní studium LS 2007/
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ POLITIKA VEP ZS 2007_2008. Kritéria členění veřejné politiky Segmenty veřejného zájmu (VeP obranná, kulturní, vzdělávací, energetická,
Případová studie Seminář 2014.
Modely mentální retardace
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
Typy výzkumu  Kvantitativní  Kvalitativní  Smíšený  První zkoumá kolik lidí si co myslí atd …  Druhý co přesně si lidé myslí  Třetí je kombinací.
Cyklus veřejné politiky Veřejné politiky VSFS.
Měření v sociálních vědách „Měřit všechno, co je měřitelné, a snažit se učitnit měřitelným vše, co dosud měřitelné není“. (Galileo Galilei)
Statistické metody pro prognostiku Luboš Marek Fakulta informatiky a statistiky Vysoká škola ekonomická v Praze.
Kanton St.Gallen 27. března 2013 Konference o demokracii Liberec Budoucnost a výzvy demokracie Dr. Benedikt van Spyk Právo a legistika, Státní kancelář.
ICT – TEORIE A PRAXE – ŠKOLY A FIRMY Miloš Maryška, Katedra informačních technologií, VŠE Praha
ÚVOD DO STUDIA VYMEZENÍ ZÁKLADNÍCH POJMŮ Veřejné politiky Veřejné politiky.
STEM Které souvislosti vstupu do EU veřejnost nejvíce zajímají? Nejnovější data STEM tisková zpráva ze dne
Geopolitika a geostrategie Úvod do kurzu Definice pojmů apod.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Motivace a stimulace zaměstnanců ve vybrané obchodní společnosti
Analýza postavení migrantek a migrantů na území hl. m
VOLBY DO EVROPSKÉHO PARLAMENTU 2014 OČIMA ČESKÉ VEŘEJNOSTI
Povolání logistický manažer
České Budějovice, červen 2016
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Michala Čepková Název materiálu:
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vnitropodniková komunikace ve vybraném podniku Autor práce: Denisa.
Úvod do politické psychologie
Standardy pro základní vzdělávání
Úvod do kvalitativního výzkumu
Analýza vnitropodnikové komunikace ve vybraném podniku
Osobnost supervizora Jitka Navrátilová
Sociologický výzkum II.
Dotazník a výzkumná šetření
Co říká česká veřejnost?
Transkript prezentace:

Vazby mezi politickými postoji a politické znalosti Lukáš Linek, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.

Cíle příspěvku Představit koncept vazeb mezi postoji Ukázat, jak pevnost vazeb mezi postoji variuje v různých skupinách společnosti a ukázat, co tuto pevnost ovlivňuje Zdůraznit roli informací pro pevnost vazeb Naznačit metodologické problémy: heterogenita populace

Vazby mezi postoji (Converse 1964) Vazba jako funkční závislost mezi postoji Synchronní a diachronní perspektiva  Synchronní – vazby mezi odlišnými postoji v jeden časový okamžik (konzistentnost postojů)  Diachronní – vazby mezi jedním postojem a vazby mezi postoji ve dvou časových okamžicích (stabilita postoje) Zdroje vazeb: především sociální

Conversova zjištění Velká část občanů nezastává postoje k důležitým otázkám politiky (odpovídají náhodně) Čím je objekt/téma bližší občanovi, tím spíše zastává postoj konzistentně Čím je občan politicky informovanější, tím spíše zastává postoj konzistentně (role vzdělání a věku je malá)

Zpochybnění Converse: Zaller (1992) Předpoklad o zastávání postojů, které jsou následně měřeny dotazníkem, neplatí stoprocentně Významná část postojů je konstruována v procesu dotazování To, nakolik jsou postoje zastávány stabilně a konzistentně, závisí na predispozicích respondenta (definovaných kognitivně a afektivně)

Spojení Converse a Zallera Converse i Zaller argumentují, že občané postoje mohou zastávat, ale jen někteří a v některých oblastech Vazby mezi postoji jsou dány politickými znalostmi občanů, resp. predispozicemi (Zaller) Politická informovanost je chápána především jako důsledek například politické organizovanosti, postojovou orientací na politické strany a zájmem o politiku

Hypotézy a měření vazeb mezi postoji Hypotéza: Občané s politickými znalostmi budou zastávat konzistentněji své postoje Nejběžnější míra vazby: míra asociace gamma (při větším počtu postojů se používá Cronbach alpha) 4 postojové otázky v dimenzi socialismus-liberalismus/konzervatismus 9 znalostních otázek – správné/nesprávné (škála) Data z šetření ISSP 2006

Vazby mezi postoji v závislosti na politických znalostech (gamma)

Vazby mezi postoji a vazba na různé charakteristiky občanů

Shrnutí zjištění Téměř žádné klasické socio-demografické proměnné nemají vliv na sílu vazeb mezi postoji (minimální vliv vzdělání) Sílu vazeb mohou vysvětlovat: 1. znalostní otázky; 2. zájem o politiku; 3. stranická identifikace (nicméně 2. a 3. lze chápat jako zdroje informovanosti).

Závěrečné poznámky Metodologické výzvy – jak zacházet s heterogenitou dat (populace)? Různé modely vs. interakce vs. netečnost Demokratická teorie – jak sloučit předpoklad demokratické teorie o roli programové volby se zjištěními o nestabilitě postojů a heterogenitě společnosti?