Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK 1.4 75022320 Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP Název OP OP Vzdělávání.
Advertisements

Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
VY _32_INOVACE_05_04J.Neruda
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/15/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
JOSEF ŠKVORECKÝ * NÁCHOD.
Božena Němcová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_08.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_07.
EDUARD BASS A Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Už zase skáču přes kaluže
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/17/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvořeníLeden.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.14 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici povídek a románů, jejich hlavní znaky a dělení. Žáci se seznámí s nejznámějšími.
EDUARD BASS 9. ročník.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Ladislav Fuks životopis, romány,
PRAŽSKÁ NĚMECKÁ LITERATURA
VY_32_INOVACE_ČJ.8.10 – Božena Němcová,prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
VY _32_INOVACE_05_01K.J.Erben
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_361_Jan Amos Komenský AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Název J. D. Salinger: Kdo chytá v žitě Předmět, ročník
Vzdělávací oblast: Český jazyk – literatura Autor: Vlasta Lindovská
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Leo Rosten životopis, charakteristika.
Autor: Jana Paulusová Fišerová Datum: Ročník: 1. – 9.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_09.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Mark Twain životopis, romány,
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.20 Anotace: Prezentace obsahuje literární hádanky. Žáci mají uhádnout na základě indicií autora a dílo. Vzdělávací oblast: český.
V.HUGO – CHRÁM MATKY BOŽÍ V PAŘÍŽI
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Absurdní drama charakteristika.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_16.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
JAROSLAV HAŠEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Eduard Bass Marcela Bečáková 3. A. Eduard Bass ( ) narozen v Praze vl. jménem Eduard Schmidt studium na obchodní akademii, poté obchodním zástupce.
EU-OP VK VY_32_INOVACE_D17
Jaroslav Hašek
FRANTIŠEK GELLNER Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Autorská pohádka výklad pojmu.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: George Orwell životopis, charakteristika.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Existencialismus výklad pojmu, spisovatelé.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_34.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU : Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.7.B.17_eduard_bass Název: Eduard Bass Číslo operačního.
Mgr. Marie Havránková DEMOKRATICKÝ PROUD V ČESKÉ LITERATUŘE Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
EDUARD BASS (* 31. prosince 1887 /1. ledna 1888 Praha = přesně o půlnoci -  2. října 1946 Praha)
LITERATURA 9. ročník Odraz 2. sv. v. v literatuře – ztráta prozaiků Karel POLÁČEK Eduard BASS.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_20_ČESKÝ.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_34.
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Ve školních lavicích Název: VY_32_inovace_16 Vlastivěda-mladší české dějiny.
EDUARD BASS CIRKUS HUMBERTO
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Základní škola a Mateřská škola,Šumná,okres Znojmo, OP VK Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a.
VY _32_INOVACE_05_09P.Šabach
VY _32_INOVACE_05_10M.Viewegh Ročník: ročník Anotace:
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Transkript prezentace:

Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Název a číslo učebního materiálu : VY _32_INOVACE_05_05E.Bass Ročník: ročník Anotace: Eduard Bass– životopis, dílo, ukázky z tvorby Podpora vzdělávání v ZŠ Šumná Autor materiálu: Mgr. Hana Beránková Vytvořeno: duben 2013

Eduard Bass (vlastním jménem Eduard Schmidt) se narodil 1.ledna.1888(31.prosince.1887) a zemřel 21.ledna.1946.Byl to český spisovatel,novinář,herec,recitátor a textař. Proslul hlavně knihami Klapzubova jedenáctka a cirkus Humberto. Datum narození Eduarda Basse nelze přesně určit, jelikož se Eduard Schmidt, jak znělo jeho pravé jméno, narodil přesně o půlnoci. Jeden zdroj tvrdí, že se narodil ještě 31. prosince 1887, druhý pak, že tomu bylo až 1. ledna Proto je nutné uvádět obě data. Vystudoval v Praze obchodní akademii a poté byl skoro deset let obchodním zástupcem firmy svého otce. Roku 1910 vystoupil jako recitátor a zpěvák v kabaretu Bílá labuť. Jednalo se o spolutvůrce literárního kabaretu Červená sedma. Spolupracoval se satirickými časopisy a spolu s několika karikaturisty vydával Letáky. Státní příslušnost: Rakousko-Uhersko, poté ČSR Vzdělání:gymnázium,nedokončená práva

Cirkus Humberto je rozsáhlá románová kronika několika cirkusových dynastií. Vyšla roku 1941.Ústřední postavou je Václav Karas z pošumavské vesnice,který spolu se svým otcem zedníkem hledající práci v cizině,zakotví v Hamburku u cirkusu Humberto.

Obsah děje Tatík Karas pracuje v partě stavěčů a hraje v cirkusové kapele, zatímco syn, jemuž všichni říkají Vašku, se celý den pohybuje mezi zvěří a v manéži.Nebojí se žádné práce a námahy, osvojí si záhy dovednosti několika cirkusových profesí a stane se úspěšným krasojezdcem, artistou i krotitelem. Jeho kariéra pokračuje sňatkem s dcerou ředitele cirkusu, Helenkou Berwitzovou. S cirkusem jako jeho šéf prožije dobu slávy i úpadku. Po velké hospodářské krizi, kdy je nucen chátrající cirkus prodat, se stane ředitelem pražského varieté, které za 15 let přivede mezi nejlepší podniky tohoto druhu v Evropě. Mrzí ho nezájem syna Petra Antonína o cirkusovou práci, plné zadostiučinění a naplnění svého životního osudu však nalézá v talentu a začínající kariéře své vnučky, která nastoupila úspěšnou dráhu tanečnice, v čemž ji děda všestranně podporuje. Vylíčení životních osudů ústředního hrdiny tvoří jen kostru rozsáhlého epického díla, v němž vystupují desítky postav různých národností. Starý Malina, partafíra Kerholec, účastník revolučního roku 1848 Jan Bureš, který učil malého Vašku lásce k rodné řeči a literatuře, žoviální krotitel Gambier, jehož se stal nástupcem, ošetřovatel slonů Ind Arr- Šehir, světem protřelý kuchař Vosátko, dobromyslná a sentimentální paní pokladní. Vaškův vrstevník, později i jeho sok ve vztahu k Helence Paolo Roméo, ředitel Berwitz, jeho rázná žena, Vaškova manželka krasojezdkyně Helenka, jejich syn, nadaný matematik Petr Antonín dotvářejí nejen mnohotvárný obraz cirkusu, ale jsou výraznými lidskými typy charakterizujícími proměnlivost dobové a společenské situace. Tatík Karas pracuje v partě stavěčů a hraje v cirkusové kapele, zatímco syn, jemuž všichni říkají Vašku, se celý den pohybuje mezi zvěří a v manéži.Nebojí se žádné práce a námahy, osvojí si záhy dovednosti několika cirkusových profesí a stane se úspěšným krasojezdcem, artistou i krotitelem. Jeho kariéra pokračuje sňatkem s dcerou ředitele cirkusu, Helenkou Berwitzovou. S cirkusem jako jeho šéf prožije dobu slávy i úpadku. Po velké hospodářské krizi, kdy je nucen chátrající cirkus prodat, se stane ředitelem pražského varieté, které za 15 let přivede mezi nejlepší podniky tohoto druhu v Evropě. Mrzí ho nezájem syna Petra Antonína o cirkusovou práci, plné zadostiučinění a naplnění svého životního osudu však nalézá v talentu a začínající kariéře své vnučky, která nastoupila úspěšnou dráhu tanečnice, v čemž ji děda všestranně podporuje. Vylíčení životních osudů ústředního hrdiny tvoří jen kostru rozsáhlého epického díla, v němž vystupují desítky postav různých národností. Starý Malina, partafíra Kerholec, účastník revolučního roku 1848 Jan Bureš, který učil malého Vašku lásce k rodné řeči a literatuře, žoviální krotitel Gambier, jehož se stal nástupcem, ošetřovatel slonů Ind Arr- Šehir, světem protřelý kuchař Vosátko, dobromyslná a sentimentální paní pokladní. Vaškův vrstevník, později i jeho sok ve vztahu k Helence Paolo Roméo, ředitel Berwitz, jeho rázná žena, Vaškova manželka krasojezdkyně Helenka, jejich syn, nadaný matematik Petr Antonín dotvářejí nejen mnohotvárný obraz cirkusu, ale jsou výraznými lidskými typy charakterizujícími proměnlivost dobové a společenské situace.

Představitel Vaška Karase – Pavel Mang

Cirkus humberto

Klapzubova jedenáctka

1.Vyhledej slova nespisovná. 2.O jaký jazykový styl se jedná? Cirkus Humberto - úryvek ….“Kerholec se zastavil a vzal Karase za rameno. "Tuhle jsou dveře ke kasírce. Najdeš mě potom v manéži nebo ve stájích. Jenom to jsem ti chtěl ještě říci: tady vůbec všecko závisí na tom, abys měl to řemeslo rád. Lidi, zvířata, materiál, práci, všecko. Práce je tu moc a musí se dělat, co přijde pod ruku; ale máš-li vůli k dílu, vjede to do tebe a do smrti nebudeš chtít dělat nic jiného. Protože my jsme tu taková parta, od direktora až do koňáka, všici na sebe odkázaní, rozumíš, jeden na druhého, všecko to musí hrát a klapat. Ale pak je to, chlapče, radost." O čtvrt hodiny později seděl Antonín Karas, zedník z Horní Sněžné, před paní majorkou von Hammerschmidt, která mu drobnými, obratnými stehy přešívala rukáv u livreje. Zrovna jí dopověděl svou historii o tom, jak pohřbil Márinku a jak s Vašíčkem uvázl bez zaměstnání v Hamburku.“ Tento text byl zkopírován ze serveru: jazyk.cz/citanka/eduard-bass/cirkus-humberto.html#ixzz2UCXF7LQYhttp:// jazyk.cz/citanka/eduard-bass/cirkus-humberto.html#ixzz2UCXF7LQY

Jedna zajímavost Cirkus humberto má bohatý slovník (román obsahuje přes různých slov s mnoha výrazy cirkusového slangu), charakterizační umění a dokonalá znalost materiálu svědčí o mimořádném Bassově literárním talentu. Cirkus humberto má bohatý slovník (román obsahuje přes různých slov s mnoha výrazy cirkusového slangu), charakterizační umění a dokonalá znalost materiálu svědčí o mimořádném Bassově literárním talentu.

Použité zdroje : Wikipedie Školní slovník českých spisovatelů – P.Dolejší,2004 Školní četba na dlani – Obsahy z děl českých a slovenských spisovatelů, Erika,1995 Obrázky : a44b jpg?