Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY _32_INOVACE_05_09P.Šabach

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY _32_INOVACE_05_09P.Šabach"— Transkript prezentace:

1 VY _32_INOVACE_05_09P.Šabach
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Název a číslo učebního materiálu : VY _32_INOVACE_05_09P.Šabach Ročník: ročník Anotace: Petr Šabach – životopis, dílo, ukázky z tvorby Podpora vzdělávání v ZŠ Šumná Autor materiálu: Mgr. Hana Beránková Vytvořeno: březen 2013

2 Petr Šabach *23.srpna1951 (v Praze)
český spisovatel, známý svými humoristickými romány a povídkami.

3 Životopis Po maturitě v roce 1974 absolvoval obor teorie kultury na Karlově Univerzitě. Prošel různými zaměstnáními. Pracoval jako technický redaktor v Pragokoncertu, asi šest let jako noční hlídač v Národní galerii. Po roce 2001 žije Petr Šabach jako volný spisovatel, přitom vede seminář tvůrčího psaní na Literární akademii Josefa Škvoreckého.

4 Časopisecky publikoval Petr Šabach v Mladé frontě, Kmeni, Práci, Tvorbě. Podle jeho literárních předloh natočil režisér Jan Hřebejk úspěšné filmy Šakalí léta, Pelíšky a Pupendo. Druhý a třetí film vznikly propojením motivů několika knih. Další film podle jeho povídek opět natáčí Jan Hřebejk spolu s Petrem Jarchovským.

5 Díla Petr Šabach se představil jako autor vyhraněného projevu a stylu. Ve svých dílech přímé, dynamicky živé a úsporné pojmenování skutečnosti se zápletkou projevující se situačně, a kterou lze vidět s ironií i s nadsázkou. Některé historky z jeho knih se staly, jiné jsou vymyšlené. Autor sám říká:"Život nepíše povídky s pointama. Nikomu z nás se nestala příhoda, která by se dala hned vyprávět v silvestrovské televizi." Díla: Hovno hoří, Babičky, Opilé banány

6 Ukázka z knihy Hovno hoří

7 Opilé Banány Kniha je zasazena do doby socialismu (60. léta). Vypravěčem knihy je dospívající mladík Petr, který žije se svou matkou Janou a jejím partnerem Béďou a kamarádí se svým vrstevníkem Honzou Břečkou a hluchoněmým Víťou.. Šabachovi hrdinové tráví spoustu času v hospodě. A když se nudí, vymýšlejí si různé kousky – půjčili si, samozřejmě bez dovolení, auto rodičů a pokoušeli se vydělávat si jako "černý" taxík nebo praktikovali hru na přepadení.

8 Použité zdroje : Wikipedie
Literatura pro 4. ročník středních škol, didaktis, 2010 Obrázky :


Stáhnout ppt "VY _32_INOVACE_05_09P.Šabach"

Podobné prezentace


Reklamy Google