Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1.4 75021293 Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_16.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1.4 75021293 Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_16."— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1.4 75021293 Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_16 LV Ondřej Sekora PaedDr. Tamara Kučerová Anotace: učební materiál obsahuje, životopis a dílo autora Metodika: prezentace slouží k předvedení na interaktivní tabuli

2 Ondřej Sekora 25.9.1899 – 4.7.1967 novinář, spisovatel, ilustrátor

3 Narodil se v rodině odborného učitele. Narodil se v rodině odborného učitele. Jeho otec zemřel, když mu bylo sedm let. Jeho otec zemřel, když mu bylo sedm let. Rodina žila v bídných poměrech. Rodina žila v bídných poměrech. Vystudoval gymnázium. Vystudoval gymnázium.

4 Studoval práva, ale nedokončil je. Studoval práva, ale nedokončil je. Přispíval do různých časopisů, kreslil a psal fejetony. Přispíval do různých časopisů, kreslil a psal fejetony. Rok působil ve Francii. Poznal tam hru ragby a po návratu vytvořil první česká pravidla ragby. Působil jako trenér a rozhodčí. Rok působil ve Francii. Poznal tam hru ragby a po návratu vytvořil první česká pravidla ragby. Působil jako trenér a rozhodčí.

5 Za války musel odejít z redakce lidových novin, protože jeho žena byla židovka. Za války musel odejít z redakce lidových novin, protože jeho žena byla židovka. Od roku 1944 až do konce války byl internován v pracovních táborech v Polsku a Německu. Od roku 1944 až do konce války byl internován v pracovních táborech v Polsku a Německu.

6 Ondřej Sekora patří mezi autory dětských knížek, kteří rovnocenně spojovali a rozvíjeli složku malířskou a literární. Autor nejvíce sází na vtip a žert. Svět mravenců, brouků a motýlů je polidštěn a alegorizován, občas se zapojují do děje také lidé a domácí nebo divoká zvířata. Ondřej Sekora patří mezi autory dětských knížek, kteří rovnocenně spojovali a rozvíjeli složku malířskou a literární. Autor nejvíce sází na vtip a žert. Svět mravenců, brouků a motýlů je polidštěn a alegorizován, občas se zapojují do děje také lidé a domácí nebo divoká zvířata.

7 Knihy o mravenci Ferdovi Hlavní hrdina je mravenec, který je velice šikovný a v každé situaci si ví rady. Má kamaráda brouka Pytlíka, který je naopak velmi nešikovný. Sám o sobě si ovšem myslí, že umí vše. Hlavní hrdina je mravenec, který je velice šikovný a v každé situaci si ví rady. Má kamaráda brouka Pytlíka, který je naopak velmi nešikovný. Sám o sobě si ovšem myslí, že umí vše.

8 Kronika města Kocourkova Kocourkov je vymyšlené město, kde se odehrává řada komických příhod. Např. při stavbě školy udělají nejdřív střechu, drží ji nad hlavami a dostavují stěny. Vůbec si neuvědomí, že jsou různě vysocí a škola bude nakřivo. Postaví také novou radnici bez oken a nosí do ní světlo v pytlích.


Stáhnout ppt "Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1.4 75021293 Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_16."

Podobné prezentace


Reklamy Google