Pěstování hlívy ústřičné

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Advertisements

Vědecké rodové jméno Aquilegia se odvozuje od latinského „aquila“ = orel a v některých národních jazycích je také podle orla pojmenován. Stejně pravděpodobný.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
VOLAVKA POPELAVÁ JITKA SVIČARSKÁ A.3.
Jezevčíci Alice Žáčková.
Vytvořili nej borci z devítky…
M1: LESNICKÁ BOTANIKA LIŠEJNÍKY
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Zásady sběru léčivých bylin
SOVY Znaky: Široká tvář,silné nohy,ostré drápy,zahnutý zobák,velké oči,velká křídla,měkké peří,maskovací zbarvení VELIKOST: 12 až 84 cm Mnozí noční.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Nahosemenné rostliny „Gymnospermae“
JAK NEJLÉPE IZOLOVAT DŮM
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Lidské plíce. Lidské plíce Venkovní znečištění vzduchu 1. Znečištění vzduchu Výfukové plyny automobilů, průmyslové emise,venkovní.
Kdo z Vás uhodne, o čem se dnes budete učit? Hádejte po písmenech:
Subtropické rostliny Přírodověda 5. roč
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Králík domácí Vytvořil Martin Šturc.
Jedovaté houby.
NAHOSEMENNÉ ROSTLINY Rozmnožují se pohlavně - semeny, ta jsou holá bez oplodí, oplození není závislé na vodě jako u výtrusných rostlin,rostliny mají pouze.
Jedovaté houby Holubinka vs. Muchomůrka Liška vs. Hlíva
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
5. Poškození dřeva houbami
Jedlé houby, které rostou v okolí Cizkrajova
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
SÓJA LUŠTINATÁ (Glycine max).
POROVNÁNÍ VYBRANÝCH SYSTÉMŮ KLIMATIZACE A VĚTRÁNÍ Z POHLEDU SPOTŘEBY ENERGIE A NÁVRATNOSTI 2VV s.r.o. 8/08.
Tučňák císařský Vypracoval: Petr Skrutek
1 Schéma cyklónových výměníků tepla s malou a velkou předkalcinací a s bypassem vzduch kouřový plyn spalování.
Aneb jedovaté houby se nejedí
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Chléb a vše kolem něho V podání Uraňáků Dudy, Buriana a Kohouška „ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
do kombinovaných forem
LÉČIVÉ ROSTLINY. Lé č ivá rostlina je taková, která svými látkami ovliv ň uje stav organismu. K lé č ení mohou být použity r ů zné č ásti bylin, ke řů,
Výroba piva.
Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý Téma:Vybrané.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Atmosféra Země a její složení
Stávajíc stav: Dům (velmi malý) starý cca 60 let. Základy kameno-hliněné. Lokalita - Bernartice u Tábora. Vykopaná podlaha do hloubky cca 30 cm Místnosti.
Připravil JAN KOMÍNEK© 2016
Hydroponické pěstování rostlin Adriana Javůrková, Nikola Bajerová, Emílie Zárubová, Sára Bendová.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ HOUBY S KLOBOUKEM.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Zdenka Hánečková Název šablony VY_32_INOVACE OV Název DUMu OV H Stupeň a typ.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_134_Houby jedlé TÉMA: Živá.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Prvouka - Houby.
Číslo projektudum.KVĚTEM 0.1 Název školy Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec, nám. Svobody 318, Bzenec PředmětKvětinářství.
Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:Pě Datum ověření ve výuce: Téma: Muškáty - charakteristika Tématický okruh: Okrasné sadovnictví Vzdělávací.
Číslo projektudum. Kapradiny 2.3 Název školy Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec, nám. Svobody 318, Bzenec PředmětKvětinářství.
HOUBY JAKO LÉK VY_32_INOVACE_03 Sada 4 Rozmanitost přírody Autor: Mgr. Iveta Mocharová ZŠ a MŠ Dešná IT ve škole 1622­/21/7.1.4/2010.
Houby Ing. Alena Říhová. Houby = naše vyhláška rozeznává 56 druhů volně rostoucích - k přímému prodeji, dalších 9 druhů k sušení a konzervaci, 15 pěstovaných.
Hrnkovky se středními nároky na teplotu Hedera - břečťan čeleď: Araliaceae - aralkovité v interiéru jim nevyhovuje teplý suchý vzduch, který způsobuje.
Kompostování Vyrobila g2.
Hrnkovky s nízkými nároky na teplotu
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
HOUBY STOPKOVÝTRUSNÉ Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
vlastnosti a využití dřeva
Ochrana proti škůdcům CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_PB_ZP_04
Nahosemenné rostliny I
Jako ryba ve vodě Kopřiva africká.
Choroby hrnkovek okrasných listem
Generativní množení hrnkovek
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
HYdroponie.
ODBORNÝ VÝCVIK - OŠETŘENÍ HŘÍBĚTE PO PORODU
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
PRVOUKA 3. Popiš tělo houby PŘIŘAĎ ČÍSLO TŘEŇ 1.TŘEŇ 2.PLODNICE 3.PODHOUBÍ 4.KLOBOUK.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Pěstování hlívy ústřičné Václav Hrdina

HLÍVA ÚSTŘIČNÁ (Pleurotus ostreatus) dřevokazná houba pojmenována podle barvy klobouku – připomíná odstín ústřic hladký, popelavě šedý klobouk někdy s fialovým nádechem velikost klobouku 5-25 cm třeň krátký, někdy může téměř chybět roste hojně (X.-XII., při mírnějších zimách celou zimu) na pařezech listnáčů, vzácněji i jehličnanů roste v trsech nebo střechovitě na sebou

po staletí používá v tradiční čínské a japonské medicíně k přípravě léčivých tinktur, mastí a suchých směsí v posledních letech velmi oblíbená houba obsahuje látky posilující naši imunitu velmi chutná pěstování poměrně jednoduché

Pěstování: na dřevu (naočkováním sadby do starších řezů) na slámě pěstování na slámě výhodnější (rychlejší) Potřeby: kvalitní suchá tvrdá sláma (žitná či pšeničná) !!ne plesnivá!!

nutnost slámu kvalitně navlhčit 1.způsob: suchá sláma do jutového pytle pytel se umístí do velké nádoby zalije se vodou (70-90°) druhý den se voda vylije a znovu se zalije vařící vodou při vychladnutí na 25° se vyndá pytel z nádoby nechá se několik hodin v místě, kde bude moci vytéct voda

2.způsob: pytel se slámou se celý ponoří do vody na 2 týdny promíchání mokré slámy s pořízenou sadbou hlívy 1kg sadby/25 kg mokré slámy pěchování slámy s hlívou do polyethylenových pytlů (ne širší než 80 cm, výška libovolná) zavázání napěchovaných pytlů v pytlích přibližně 20 dvoumilimetrových otvorů

možnost pěstování jak na zahradě, tak doma VENKU: stinné místo chráněné před větrem (např. pod stromy) růst při teplotách 10-30°C (nejrychleji kolem 25°C) při teplotě 15-25°C pytle prorostou podhoubím za 4-5 týdnů rozříznout otvory do kříže cca 3 cm velkého růst hlívy 3-5 měsíců poté vyhození slámy a založení nové sadby sláma po pěstování = velmi slušné hnojivo

DOMA: v garáži nebo ve sklepě lze pěstovat po celý rok pytle do místnosti o teplotě 15-20°C po 4 dnech po obvodu 4 řady otvorů velkých 1,5 cm, vzdálenost přibližně 20 cm podhoubí proroste za 3 týdny !NE! teplota v pytlích 28°C – množení plísní teplotu srážíme případným častým větráním prorůstání podhoubí i ve tmě (při udržování vyšší vlhkosti vzduchu) při pěstování světlo na celý den (přibližně na 10 hodin)

Sklizeň: při objevování se prvních hub – rozšíření otvorů o 1 cm (opatrně) po první sklizni ještě větší rozšíření otvorů (či úplné odstranění pytle) sklízíme vždy po celých trsech když se okraje největších klobouků v trsu začnou narovnávat životnost pytlů v místnosti je stejná jako u venkovního pěst. možno též také zakoupit již „hotový“ substrát

Zdroje: http://www.rady-kutilum.com/hliva-ustricna-pestovani-138 http://www.inmagazin.cz/clanek/472_hliva-ustricna-a-jeji-pestovani.aspx