Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Subtropické rostliny Přírodověda 5. roč. 2.3.2011.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Subtropické rostliny Přírodověda 5. roč. 2.3.2011."— Transkript prezentace:

1 Subtropické rostliny Přírodověda 5. roč

2 Tvůj úkol V hodině přírodovědy jsme narazili na několik názvů rostlin, které neznáme. Jsou to: cesmína, pínie, cedr, fíkovník, cypřiš. Rozdělte si rostliny mezi sebe, každý bude mít 1-2. Najdi obrázky své přidělené rostliny na Internetu (Wikipedie). Obrázek vytiskni.

3 Tvůj úkol Přiřaď ke kartičce se jménem rostliny její obrázek.
Najdi na Wikipedii popis, či zajímavost o této rostlině a napiš na kartičku. Přečti svým spolužákům, co jsi našel a ukaž jim obrázek. Zkontrolujeme si nyní své poznatky v naší prezentaci.

4 Cesmína obecná Nejčastěji se u nás pěstuje poměrně otužilá cesmína obecná (Ilex aquifolium), která planě roste v jižní a západní Evropě, na severu Afriky a v Turecku. Dekorativní jsou její tuhé, kožovité, trnitě zubaté, lesklé listy. Existuje řada velmi pěkných kultivarů lišících se tvarem a vybarvením listů. Nádhernou zimní ozdobou zahrady jsou zářivě červené plody. Abychom se jich však dočkali, musíme pěstovat nejenom samičí rostliny, ale také samčí. Cesmína je rostlinou dvoudomou. K tvorbě plodů je nezbytné mezi samičí rostliny vysadit samčí exempláře.

5 Fíkovník smokvoň Fíkovníky patří mezi nejodolnější subtropické rostliny. Jeho výhodou je, že se dá pěstovat i v květináčích, nebo ve větších nádobách.Tyto přes léto umístíme na slunném místě venku a v zimě uchováme v chladné, možno i tmavé místnosti, např.sklepě. Je to opadavá rostlina, takže v zimě, kdy nemá listy, může být i v úplné tmě. Starší rostliny jsou mrazu odolné,protože mají vyzrálé dřevo.

6 Borovice pinie Borovice pinie je strom vysoký do 25m, stálezelený, samosprašný. Délka jeho života je dlouhá. Plody jsou velké asi 1cm, po oloupání jsou v šiškách slonovinově bílá semena, která jsou bohatá na minerály a oleje. Pinelky připomínají oříšky, jsou ale měkčí. Většina jich pochází z borovice pinie. Je to atraktivní strom a korunou hřibovitého tvaru a lesklými, hnědými šiškami, které se na slunci rozevírají a vypadávají z nich jedlá semena. Ta jsou obalena v tuhém osemení, které je nutné před konzumací oloupat. Borovice pinie prospívá i v severních oblastech, bez dostatku slunce zde ale šišky neuzrají

7 Cypřiš vždyzelený Cypřiš vždyzelený pochází ze zemí Předního východu a ze Středozemí. Byl vysazován již od starověku v celém Středozemí, není tedy možné jeho původní areál zjistit. Malé zbytky původních lesů jsou dosud na Krétě a blízkých ostrovech, v nadm. výškách m.

8 Cedr libanonský Cedr libanonský pochází z Libanonu, kde byl v lesích kdysi hojně rozšířenou dřevinou, z jejíchž rozsáhlých porostů zbylo turisticky atraktivní torzo u Bsharri. Tamní cedry jsou staré snad 2000 až 3000 let, což je odhad silně nadnesený. Obvod některých kmenů měří až 12m. Dalšími místy přirozeného výskytu tohoto cedru jsou pohoří Taurus a Antitaurus v Malé Asii, ve výškách mezi 1300 a 2000m, často již v subalpínském stupni s několika měsíční sněhovou pokrývkou a mrazy i pod -30 stupňů.

9 Odkazy http://www.garten.cz/a/cz/4808-ilex-cesmina/


Stáhnout ppt "Subtropické rostliny Přírodověda 5. roč. 2.3.2011."

Podobné prezentace


Reklamy Google