Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ochrana proti škůdcům CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_PB_ZP_04

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ochrana proti škůdcům CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_PB_ZP_04"— Transkript prezentace:

1 Ochrana proti škůdcům CZ.1.07/1.5.00/34.0762 VY_32_INOVACE_PB_ZP_04
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_PB_ZP_04 Název školy Střední odborné učiliště a Středisko praktického vyučování s.r.o., Zádveřice č. 5, Zádveřice –Raková, Autor Ing. Josef Kůra Tematický celek Technologie – přestavby budov Ročník 3. Ročník Datum tvorby Září 2012 Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad problematiky ochrany stropů proti škůdcům.

2 Ochrana proti biotickým škůdcům
Mezi biotické škůdce patří dřevokazný hmyz a dřevokazné houby. Dřevokazný hmyz – hmyz klade vajíčka na povrch dřeva, jeho larvy vyhlodávají dřevo pod povrchem a uvnitř. Larvy brouků si vytvářejí chodby (kaverny) pod povrchem dřeva. Při velkém napadení se tyto chodby spojují a tím dřevo nenávratně znehodnocují. Po zakuklení larev a následném výletu brouků jsou výletové otvory důkazem aktivního napadení dřeva. Napaden dřevo ztrácí pevnost. Dřevokazný hmyz Housenky bekyně sosnové Kůrovec Lýkožrout Červotoč Mravenci Pilořitky - Tesařík krovový

3 Ochrana proti biotickým škůdcům
Tesařík krovový Červotoči SIGA.  [cit ]. Dostupný na WW: SOEBE.  [cit ]. Dostupný na WWW: Kůrovec Mravenci BEENTREE.  [cit ]. Dostupný na WWW: SAPERAUD.  [cit ]. Dostupný na WWW:

4 Ochrana proti biotickým škůdcům
Larvy tesaříka SVAJCR.  [cit ]. Dostupný na WWW:

5 Ochrana proti biotickým škůdcům
Dřevokazné houby – jsou velmi nebezpečné. Houby rozkládají živé i mrtvé dřevo. Tma, vlhkost a nevětrané místnosti jsou ideálním prostředím pro růst dřevokazných hub. Dřevokazné houby Koniofra sklepní Trámovky Houby způsobující modrání dřeva Plísně Dřevomorka domácí Dřevomorka domácí

6 Ochrana proti biotickým škůdcům

7 Ochrana proti biotickým škůdcům
Ochrana proti dřevokaznému hmyzu a houbám Nejpoužívanější je BOCHEMIT, který se na dřevo nanáší: Nátěrem Postřikem - Ponořením do impregnačního roztoku - Injektáží Nejlepší ochranou proti napadení houbou je prevence , a to budovu větrat a udržovat v suchu. Dojde-li k napadení dřevokaznou houbou, musíme napadené dřevo odstranit a spálit.

8 Ochrana proti biotickým škůdcům
Bude-li houba i ve zdivu, musíme odstranit napadenou omítku, vyškrábat spáry, omítku a spáry vypálit pájecí lampou, zdivo naimpregnovat a znovu omítnout. Napadenou dřevěnou podlahu musíme opět vytrhat, dřevo spálit, násyp pod podlahou odstranit a vše vydesinfikovat.

9 Ochrana proti biotickým škůdcům
Zodpovězte následující otázky: Vyjmenujte dřevokazný hmyz 2. Vyjmenujte dřevokazné houby 3. Jak se nazývá nejpoužívanější impregnační materiál? 4. Co je nutné udělat při napadení dřeva dřevomorkou domácí? Použité zdroje: zdroje autora

10 Ochrana proti biotickým škůdcům
Odpovědi: housenky bekyně sosnové, kůrovec, lýkožrout, červotoč, mravenci, pilořitka, tesařík krovový Koniofra sklepní, trámovky, houby způsobují modrání dřeva, plísně, dřevomorka domácí 3. BOCHEMIT 4. Napadené dřevo je nutné odstranit a spálit.


Stáhnout ppt "Ochrana proti škůdcům CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_PB_ZP_04"

Podobné prezentace


Reklamy Google