Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Střední odborná škola Luhačovice

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Střední odborná škola Luhačovice"— Transkript prezentace:

1 www.zlinskedumy.cz Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Lubomír Kacálek Název šablony III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu VY_32_INOVACE_TDŘ0517Poškození dřeva II. – houbami Stupeň a typ vzdělání Střední odborné vzdělání Vzdělávací obor Design a zpracování dřeva Tematický okruh Technologie dřeva Druh učebního materiálu Výukový materiál, prezentace Cílová skupina Žáci II. ročníku Anotace Podmínky pro napadení dřeva houbami, důsledky rozšíření ve dřevě, vliv na jeho růst a konečnou podobu včetně zpracování a využití. Klíčová slova Zabarvení dřeva, podmínky pro houby, hyfy, dřevomorka. Datum

2 Poškození dřeva houbami
1) zbarvení jádra houbami (skvrny a pruhy) 2) plíseň na dřevě 3) zapaření 4) rakovina dřeva

3 Zbarvení jádra dřeva Za zbarvení jádra, popř. vyzrálého dřeva, houbami se považuje nenormální zbarvení části jádra. Poškození vzniká v rostoucím stromě činností dřevokazných nebo dřevozbarvujících hub. Zbarvení má většinou charakter skvrn nebo pruhů. Nedochází ke snížení tvrdosti dřeva. Jde zpravidla o první stadium působení dřevokazných hub v rostoucím stromě. Houby a jiné činitelé, například vzdušný kyslík a baktérie, které pronikají dovnitř kmene v místech jeho poškození, vyvolávají zbarvení. V pokáceném dřevě se houby obvykle dále nerozvíjejí.

4 Plíseň na dřevě Plíseň je mycelium a spory plísňových hub v podobě práškovitého nebo vláknitého porostu na povrchu dřeva, který se vytváří ve vlhkém prostředí. Plíseň může postihnout všechny dřeviny. Je to nejméně škodlivý druh hub, vyskytuje se jen na povrchu běli, která se jimi zbarví. Po vyschnutí dřeva pokrytého plísní lze plíseň lehce odstranit a zůstanou jen málo zřetelné barevné skvrny. Podle rozsahu lze dělit plíseň na roztroušenou (pokrývající povrch jednotlivými skvrnami) nebo souvislou (pokrývající celý povrch nebo jeho části). Plíseň zhoršuje vzhled. Fyzikální a mechanické vlastnosti nepostihuje.

5 Zapaření dřeva Zapaření je nenormální hnědé zbarvení běli listnatých dřevin, různých odstínů, intenzity a rozložení, které vzniká v pokáceném stromě v důsledku biochemických procesů vyvolaných činností hub nebo bez jejich činnosti. Po napadení dřevin houbami přechází v hnilobu, tzv. zkřenčení.

6 Rakovina stromu Rakovina je dutina nebo výčnělek na povrchu kulatiny, která vznikla v době růstu stromu jako důsledek činnosti hub. Napadení se projevuje jako nádor různého tvaru. Houby pronikají do stromů poraněnými místy, které vznikají mechanickým poškozením, mrazem, apod. S rakovinou souvisí tvorba závalů, mnohdy značných rozměrů. U jehličnatých stromů, kromě jedle, nastává prosmolení napadené části. Rakovina se může se vyskytnout u všech dřevin.

7 Kontrolní test 1. Zhoršuje plíseň vlastnosti dřev? a) u suchého dřeva ano b) jen zabarvuje povrch c) ne 2. Zbarvení jádra se považuje za vadu? a) ano vyřazuje mnohdy dřevo z použití b) je to jen estetické zabarvení c) není to vada 3. U kterých dřevin se projevuje zapaření? a) při těžbě dřeva u jehličnanů b) opadáváním listů c) při těžbě dřeva u listnatých dřevin 4. Rakovinu dřeva způsobují ? a) viry b) genetické předpoklady stromu c) bakterie a houby 5. Mění se mechanické vlastnosti dřeva působením hub? a) ano b) částečně dřevo již není pružné Odpovědi: 1c, 2 a,3 c,4 c,5a


Stáhnout ppt "Název školy Střední odborná škola Luhačovice"

Podobné prezentace


Reklamy Google