Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o."— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  11 Číslo DUM 15 Předmět Přestavby budov Tematický okruh Vodorovné nosné konstrukce Název materiálu Dřevěné stropy Autor Bílek Petr Datum tvorby   Ročník  3. Anotace Prezentace seznamuje žáky 3. ročníku oboru Zednické práce a Zedník s příčinami poruch a postupy oprav poškozených dřevěných stropů. Metodický pokyn  Učitel látku promítá na tabuli a provádí výklad. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Bílek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 PORUCHY DŘEVĚNÝCH STROPŮ:
uhnívání zhlaví stropnic i dalších částí stropní konstrukce prohýbání a propadání záklopu zvýšený průhyb stropnic podélné trhliny ve fabionech trhliny v podhledové části stropu narušení štukatérské výzdoby kombinace poruch

3 PŘÍČINY PORUCH DŘEVĚNÝCH STROPŮ
stáří materiálu vlhkost v konstrukci přetížení stropnic změnou využití pokles nosných zdí (základů) narušení pevnosti dřeva biotickými škůdci (hmyzem a dřevokaznými houbami) špatný návrh chyby při zhotovení - špatný výběr materiálu, nedodržení postupu a doporučení... kombinace předchozích příčin

4 Zdroje vlhkosti v dřevěné stropní konstrukci:
porušenou střešní krytinou při poruše vodovodního nebo kanalizačního potrubí potrubí zatékáním pod podlahovou krytinu pronikáním vodních par do stropní konstrukce ze spodního podlaží maltou vyplňující kapsu uložení trámu - čelo trámu pak snadno promrzá a na jeho povrchu kondenzuje vodní pára Vlhkost je příčinou hniloby dřeva a jeho napadení dřevokaznými houbami.

5 Opravy uhnilého zhlaví stropnice
Postup: odstranění podlahy, násypu a podhledu podepření a vyrovnání stropnic do původní výškové úrovně odstranění poškozené části dřeva úprava poškozené stropnice

6 Uložení na konzolu zabetonovanou do původní kapsy
Obr.č. 1: Ocelová konzola (archiv autora)

7 Přenesení zatížení poškozeného trámu na sousední trámy zavěšením poškozeného trámu na nosník poležený přes sousední stropnice Obr.č. 2: Vyvěšení (archiv autora)

8 Přenesení zatížení poškozeného trámu na sousední trámy pomocí tesařské výměny
Obr.č. 3: Tesařské výměny (archiv autora)

9 Zesílení uhnilého zhlaví příložkami
Obr.č. 4: Zesílení zhlaví (archiv autora)

10 Zesílení zhlaví příložkami
Obr.č. 5: Varianty zesílení zhlaví (archiv autora)

11 Protézování pomocí konzoly z antikorozní oceli
Obr.č. 6: Protézování konzolou z antikorozní oceli (archiv autora)

12 Protézování pomocí polymerbetonu
Obr.č. 7: Protézování polymerbetonem (archiv autora)

13 Oprava uhnilého zhlaví u více stropnic
Po zajištění stropu se po škozená část stropnic odřízne až na zdravé dřevo, celé stropnice se naimpregnují proti biotickým škůdcům a uloží na dřevěný nebo ocelový nosník osazený rovnoběžně se stěnou.

14 Oprava uhnilého zhlaví u více stropnic
Uložení na dřevěný průvlak Uloženi stropnic na průvlak z válcované oceli Obr.č. 7: Uložení na dřevěný průvlak (archiv autora) Obr.č. 7: Uložení na ocelový průvlak (archiv autora)

15 Ochrana zabudovaného dřeva
horkým vzduchem – ohřátí dřeva na 55°C min.1/2 hod. zaplynováním – narušení potravinového řetězce hmyzu ozařováním kobaltovou bombou nebo UV zářením ozařování mikrovlnným zářením Impregnací – větší koncentrace látek než u nových konstrukcí a opakovaná aplikace

16 Otázky a úkoly: Vyjmenujte poruchy dřevěných stropů.
Vyjmenujte příčiny poruch dřevěných stropů. Jakým způsobem se může opravit nebo nahradit uhnilé zhlaví dřevěné stropnice? Popište postup opravy poškozené stropnice. Jak se může ošetřit zabudované dřevo proti biotickým škůdcům? Vypracujte seznam nejrozšířenějších dřevokazných hub a dřevokazného hmyzu.


Stáhnout ppt "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o."

Podobné prezentace


Reklamy Google