Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"— Transkript prezentace:

1 Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Zvyšování klíčových aktivit Předmět, ročník: Materiály, 2. ročník Název sady vzdělávacích materiálů: Dřevo jako materiál pro truhlářskou výrobu Sada číslo: ICT-102A Pořadové číslo vzdělávacího materiálu: 03 Označení vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_ICT-102A-03 Téma vzdělávacího materiálu: Houby poškozující dřevo - druhy hub poškozujících dřevo, ochrana proti houbám. Druh učebního materiálu: Prezentace Autor: Mgr. Miroslav Weisz Anotace: Prezentace se zaměřuje na procvičení učiva o systému rozdělení hub poškozujících dřevo a vadách, které ve dřevě způsobují. Metodické poznámky: Materiál je vhodný pro učební obor truhlář a operátor dřevařské a nábytkářské výroby Datum vytvoření: Ověření ve výuce:

2 Houby poškozující dřevo
Druhy hub poškozujících dřevo, ochrana proti houbám.

3 Dřevomorka domácí Jedná se o nejnebezpečnější dřevokaznou houbu na zabudovaném dřevě. Napadá i suché dřevo pod hranicí 20% vlhkosti. Vodu si umí získat z okolního prostředí, přivádí si ji speciálními provazci (rizomorfami) i ze vzdálenosti několika metrů. Může prorůstat stavebními hmotami, kolem vodovodního potrubí, elektrického vedení. Ideální jsou nevětrané tmavé prostory se stabilní teplotou do 30°C. Za nepříznivých podmínek dokáže ve dřevě přežívat i několik let a následně začít opět růst. Napadené dřevo se jen velmi obtížně sanuje. Ideální je jeho odstranění a spálení.

4 Koniofora sklepní Při vhodných podmínkách se velice rychle šíří (už za 1 rok dokáže dřevo úplně rozložit). Ke svému vývoji potřebuje velkou vlhkost dřeva (nad 40 % vlhkosti). Napadá především dřevo, které je v kontaktu s mokrou zdí, vodní párou, se zemí. Při snížení vlhkosti poměrně rychle odumírá. Způsobuje hnědou destruktivní hnilobu.

5 Pornatka Vaillantova Napadá převážně jehličnaté dřevo.
Vlhkost dřeva nad 30%. Vytváří výrazně bílé povrchové mycelium. Po snížení vlhkosti houba přechází do latentního stadia, při opětovném zvýšení vlhkosti i po několika letech opět začíná růst. Způsobuje výraznou hnědou hnilobu. Při dobrých růstových podmínkách způsobuje značné škody.

6 Trámovky - jedlová, plotní
Škody působí především na venkovních stavebních prvcích - okenních rámech, plotech, zábradlích, stožárech. Vyskytují se také pod střechou na místech, kde dlouhodobě zatéká. Potřebují vysokou vlhkost vzduchu, snáší ovšem dobře periodické střídání sucha a vlhka, a také vysoké teploty. Vnější povrch napadeného dřeva zůstává po dlouhou dobu neporušený, přitom vnitřní části jsou už zcela ztrouchnivělé.

7 Dřevomorka domácí Obr Obr. 2.

8 Koniofora sklepní Obr Obr. 4.

9 Pornatka Vaillantova Obr Obr. 6.

10 Trámovky – jedlová, plotní
Obr Obr. 8.

11 Ochrana dřeva proti napadení
Použití vhodné dřeviny pro konkrétní výrobek. Odstranění běli a použití jen jádrového dřeva. Dodržování konstrukčních pravidel a vhodných stavebních opatření. Snížení vlhkosti dřeva a zabránění opětovnému zvýšení vlhkosti. V případě možnosti zajištění proudění vzduchu. Použití chemických ochranných prostředků.

12 Seznam použitých zdrojů
KŘUPALOVÁ, Zdeňka. Nauka o materiálech: pro 1. a 2. ročník SOU učebního oboru truhlář. 3., upr. vyd. Praha: Sobotáles, 2008, 253 s. ISBN ŽÁK, Jaroslav. Ochrana dřeva ve stavbě: odborná příručka pro stavebníky, investory, projektanty a architekty. Vyd. 1. Praha: ARCH, 1998, 93 s. ISBN Obr obr. 8. NUTSCH, Wolfgang. Příručka pro truhláře. Praha: Europa-Sobotáles, 2006, 615 s. ISBN

13 Otázky k opakování a ověření učiva
1. Proč je dřevomorka domácí považována za nejnebezpečnější dřevokaznou houbu? 2. Vyjmenuj některé další dřevokazné houby. 3. Jak můžeme dřevo chránit proti napadení?


Stáhnout ppt "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google