Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

vlastnosti a využití dřeva

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "vlastnosti a využití dřeva"— Transkript prezentace:

1 vlastnosti a využití dřeva
Květen 2017 vlastnosti a využití dřeva Vzniklo z projektu: CENTRA VZDĚLÁVÁNÍ PRO UDRŽITELNOU BUDOUCNOST CZ /0.0/0.0/16_010/

2 Vlastnosti dřeva Vzhled a barva dřeva Akustické vlastnosti dřeva
Tvrdost a hustota dřeva Vodivost dřeva Výhřevnost dřeva

3 Vzhled a barva dřeva Poznáte podle kůry či dřeva druh stromu?
Poznáte po hmatu podle kůry druh stromů? Vytvořte frotáž letokruhů a hledejte jeho předlohu. Najděte v přírodě podle frotáže kůry vybrané stromy.

4 Nápověda: bříza, dub, borovice, lípa
Poznávačka stromů podle dřeva dub lípa bříza borovice Nápověda: bříza, dub, borovice, lípa

5 Akustické vlastnosti dřeva
Hudební nástroje v přírodě Vyzkoušejte, jak zní jednotlivé druhy dřeva porovnejte zvuk suchého a čerstvého dřeva na jaké další části stromu můžeme hrát vytvořte si dřevěný xylofon na školní zahradě

6 Tvrdost a hustota dřeva
Tvrdost dřeva je jedna z mechanických vlastností, která příslušný druh dřeva předurčuje ke konkrétnímu využití. Měkké dřevo – snadnější opracování – většina našich jehličnanů, některé listnáče (lípa, topol, vrba) Tvrdé dřevo – pevnější, ne vždy ale trvanlivější – habr, akát, dub, buk. „Tvrdost dřeva není důležitá pro topení, ale pro podlaháře.“ (viz

7 Tvrdost a hustota dřeva
Co má vliv na tvrdost dřeva? Rychlost růstu (hustota letokruhů) Stanoviště (sucho, vlhko, živiny, klimatické podmínky, zapojení v porostu) To, ze které části stromu dřevo pochází (kmen, větve, kořeny, suky, hladké dřevo)

8 Tvrdost a hustota dřeva
Určení tvrdosti dřeva - odpovídá síle (či tlaku), jaký je třeba vyvinout k průniku cizího tělesa do dřeva. Používá se několik systémů měření. Brinell (stupnice HB) – měří velikost plochy otisku v mm2 po vtlačení ocelové kuličky o f 10 mm. Pro měkké dřevo se používá tlak 100 N, pro polotvrdé 500 N a pro tvrdé 1000 N. Janka (stupnice HJ) – měří sílu potřebnou k zatlačení kuličky o f 11,3 mm do poloviny její výšky, udává se v kg/cm2.

9 Tvrdost a hustota dřeva
Náměty na pokusy a bádání Vytvořte škálu tvrdosti dřeva – různé vzorky, vrypy vzájemné i vrypy jinými předměty Souvisí hustota dřeva s jeho hmotností? – vážení vzorků o stejné velikosti z různých druhů dřevin Plave každé dřevo stejně dobře nebo se hloubka ponoru liší? Dá se z těchto pozorování určit hustota dřeva?

10 Vodivost dřeva - BOV Badatelská otázka: Může dřevo vést elektrický proud? Pokud ano, za jakých podmínek? Hypotézy: H1: Čerstvé dřevo je vodivé a suché dřevo je izolant. H2: Dřevo je vždy izolant. Ověření – pokusem: Pomůcky: vzorky suchého a mokrého dřeva různých druhů stromů, multimetr Postup: Změříme elektrický odpor u jednotlivých vzorků dřev a výsledky zaznamenáme a porovnáme.

11 Vodivost dřeva - BOV Výsledky:
Mokré dřevo mělo odpor velký, ale měřitelný, u suchého byl téměř nekonečný. Závěr Čím je ve dřevě menší množství vody, tím má větší odpor. Praktické uplatnění: při měření vlhkosti dřeva odporovými vlhkoměry.

12 Výhřevnost dřeva Ohřeje se více vody spálením 1 kg bukového nebo 1 kg smrkového dřeva? Smrk – tvrdost 450 lbf, objemová hmotnost suchého dřeva 400 kg/m3 Buk – tvrdost 1300 lbf objemová hmotnost suchého dřeva 800 kg/m3 Odhadněte a ověřte pokusem. Výhřevnost suchého dřeva je MJ/kg téměř shodně pro měkké i pro tvrdé dřevo – tzn. 1 kg kteréhokoli dřeva ohřeje vodu stejně. Jen objem bukového dřeva bude menší než objem smrkového.

13 Informační zdroje http://www.stanikpur.rps.cz/V.%20Maulis%20-%20BP.pdf

14 CENTRA VZDĚLÁVÁNÍ PRO UDRŽITELNOU BUDOUCNOST
donátor Vzniklo z projektu: CENTRA VZDĚLÁVÁNÍ PRO UDRŽITELNOU BUDOUCNOST CZ /0.0/0.0/16_010/


Stáhnout ppt "vlastnosti a využití dřeva"

Podobné prezentace


Reklamy Google