Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0370 AutorIng. Lubomír Kacálek Název šablonyIII/2 – Inovace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0370 AutorIng. Lubomír Kacálek Název šablonyIII/2 – Inovace."— Transkript prezentace:

1 www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0370 AutorIng. Lubomír Kacálek Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu VY_32_INOVACE_TDŘ0513Vady dřeva I. – vady struktury dřeva Stupeň a typ vzděláníStřední odborné vzdělání Vzdělávací oborDesign a zpracování dřeva Tematický okruhTechnologie dřeva Druh učebního materiálu Výukový materiál, prezentace Cílová skupinaŽáci II. ročníku AnotaceFaktory ovlivňující strukturu a stavbu letokruhů ve dřevě a všechny ostatní vlivy na jeho růst. Klíčová slovaNepravé jádro, točitost vláken a jejich zvlnění, prosmolení dřeva, reakční dřevo apod. Datum13.4.2013

2 Vady struktury dřeva www.zlinskedumy.cz Tyto vady vznikají během růstu a na povrchu nejsou mnohdy ani viditelné. Projevují se při prvotním a také finálním zpracování dřeva na polotovary nebo hotový výrobek. Vady znesnadňují opracování dřeva a také často ovlivňují mechanické vlastnosti dřeva. Způsobují také změny struktury a barvy dřeva, což někdy využíváme ke zlepšení estetických vlastností dýh a rostlého dřeva. Ovlivnit vznik a rozšíření těchto vad v rostlém dřevě je nad síly člověka a tak se s jejich výskytem musí vypořádat a respektovat je.

3 Vady struktury dřeva www.zlinskedumy.cz - dřeň, dvojitá dřeň - vnitřní běl dvojitá - točivost vláken - zvlnění vláken - závitek - prosmolení - reakční dřevo - vodnatost - nepravé jádro

4 Dřeň, vnitřní běl, točivost vláken www.zlinskedumy.cz Dřeň nachází se ve středu kmene a tvoří první letokruh, odlišuje se barvou a je vždy tmavší než okolní dřevo. Je měkčí než jádrové dřevo, často praská a je nestabilní. Při zpracování se odstraňuje. Vnitřní běl je světlá, vytváří na příčném průřezu kmene kruhovitou oblast, jež tvoří prstenec v jádrovém dřevě. Často se vyskytuje u dubu a snižuje kvalitu kulatiny. Točivost vláken jsou spirálově vytvořené letokruhy vůči ose kmene. Je levotočivá nebo pravotočivá, řezivo má trhliny, bortí se a kroutí.

5 Zvlnění vláken, závitek a prosmolení www.zlinskedumy.cz Zvlnění nebo také odklon vláken je způsobeno vnějším namáháním stromu nebo rostlými vadami. Snižuje mechanické vlastnosti dřeva. Závitek vzniká často v okolí suků a je to kruhovité zatočení vláken. Při zahuštění takových letokruhů mluvíme o spících očkách a vlnitosti. Vyrobené dýhy jsou velmi dekorativní. Prosmolení vyskytuje se u jehličnanů. Vznikají zaplnění dutin stromů pryskyřicí ( radiální – úzké, tangenciální – oválné). Je časté u smrku, borovice a modřínu

6 Reakční dřevo, vodnatost a nepravé jádro www.zlinskedumy.cz Reakční dřevo je tlakové (jehličnany) a tahové (listnáče). U jehličnanů se vyvíjí tlak na stěny buňky a ty zesilují a plní se ligninem. Způsobuje to vítr. Dřevo je tmavší než okolní ve tvaru půlměsíců. Má sklon k deformacím. U listnáčů je vada způsobena ukládáním celulózy do zesílených buněčných stěn a takové dřevo je světlejší než okolní dřevo a znesnadňuje opracování. Tato vada je ovlivňována i váhou větví nebo sněhu. Vodnatost je místní zvýšení vlhkosti ve dřevě. Projevuje se tmavším zabarvením. Po odchodu vody ze dřeva však mizí i barevný rozdíl a tak nezpůsobuje žádný problém. Nepravé jádro vzniká u listnáčů a je ovlivněno životním prostředím a také proniknutím vzduchu do zóny vyzrálého dřeva. Dochází ke změně barvy dřeva na červenohnědou v místě vzniku. Může to být vzhledově zajímavý kontrast, ale v kulatině to snižuje kvalitativní zatřídění.

7 Kontrolní test www.zlinskedumy.cz 1.Jakou barvu má dřeň? a) stejnou jako okolní dřevo b) světlejší než okolní dřevo c) tmavší než okolní dřevo 2.U které dřeviny se vyskytuje vnitřní běl? a) u dubu b) u buku c) u jasanu 3. Závitek je způsoben? a) poraněním kmene b) rychlým růstem dřeva c) přirozenou vadou - sukem 4. Reakční tlakové dřevo se vyskytuje? a) u listnatých dřevin b) u všech dřevin bez rozdílu c) u jehličnatých dřevin 5.Pro nepravé jádro je charakteristické a) tmavší zabarvení dřeva od okolního b) tvrdší dřevo oproti ostatnímu c) světlejší zabarvení vůči okolí Odpovědi: 1c, 2 a,3 c,4 c,5a


Stáhnout ppt "Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0370 AutorIng. Lubomír Kacálek Název šablonyIII/2 – Inovace."

Podobné prezentace


Reklamy Google