Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor výukového materiálu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor výukového materiálu:"— Transkript prezentace:

1 Autor výukového materiálu:
Blanka Dolejší Základní škola a Praktická škola, Kutná Hora Datum (období) vytvoření výukového materiálu: Září 2012 Číslo klíčové aktivity: III/2 VYS_32_INOVACE_PČ.1.01 Typ vzdělávání, ročník: Střední vzdělávání 1. ročník Praktické školy dvouleté Vzdělávací oblast, vzdělávací obor, tématický okruh, téma: Odborné činnosti Praktické činnosti Dílenské práce Práce se dřevem - základní druhy dřeva Druh učebního materiálu: Prezentace Očekávaný výstup: Žák by měl: Mít přehled o používaném materiálu, o jeho druzích, vlastnostech a užití v praxi Anotace/metodický list: Prezentace slouží k procvičení a utvrzení učiva, které je zaměřeno na práci se dřevem.

2 Základní druhy dřeva Různé druhy stromů mají dřevo různé kvality i vlastností. Abychom mohli dřevo úspěšně opracovávat musíme znát jeho vlastnosti. Základní rozdělení dřeva = Jehličnaté – jedle, smrk, borovice, modřín = Listnaté – topol, olše, lípa, bříza, buk, jasan, akát, jilm, dub, habr, vrba a ovocné stromy

3 Vlastnosti dřeva Vlhkost – každé dřevo má v sobě určité procento vody. Vlhké dřevo nemůžeme zpracovávat, protože vysycháním se smršťuje, bortí a praská. Spoje dřeva nedrží a výrobek se zcela znehodnotí. Proto se dnes dřevo suší v sušárnách. Navlhavost – i suché dřevo z vlhkého vzduchu přijímá vlhkost (bobtná) a v suchém ji opět vydává (smršťuje se). Více bobtná na šířku a tloušťku, do délky minimálně. Je to vlastnost nepříjemná, ale při práci s tím musíme počítat. Pružnost – není stejná u všech stromů. Mokré dřevo je pružnější než suché. Velmi pružný i v suchém stavu je Jasan, Jilm, Dub, Buk, Javor, Jedle, Smrk. Ohebnost – pro lepší ohebnost se dřevo namáčí do horké vody, což se využívá při výrobě ohýbaného nábytku, sání, holí atd. Rozpařené dřevo se na kovových formách ohýbá a vysouší, tím se zachová ohnutý tvar.

4 Jestli jsi byl pozorný, snadno odpovíš na následující otázky:
Jaké je základní rozdělení dřeva? Proč se vlhké dřevo nezpracovává? Pro lepší ohebnost se dřevo namáčí do jaké vody? Které stromy jsou pružné i v suchém stavu?

5 Obrazový materiál je dostupný pod licencí Microsoft Office na WWW:
Borovice: Jedle: Vrba: Topol: Hůl: Sáňky: Čerpáno ze stránek:


Stáhnout ppt "Autor výukového materiálu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google