Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

1. U které z následujících dřevin není možné určit stáří pomocí letokruhů? a) dub korkový b) jalovec obecný c) palma datlová d) javor mléč.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "1. U které z následujících dřevin není možné určit stáří pomocí letokruhů? a) dub korkový b) jalovec obecný c) palma datlová d) javor mléč."— Transkript prezentace:

1 1. U které z následujících dřevin není možné určit stáří pomocí letokruhů? a) dub korkový b) jalovec obecný c) palma datlová d) javor mléč

2 ŘEŠENÍ c) palma datlová
Patří mezi jednoděložné rostliny, které nemají kambium, nedochází tedy k druhotnému tloustnutí.

3 2. Jak se zvedne polehlé obilí?

4 ŘEŠENÍ Dělením buněk článků těsně nad kolénky stéblo roste, a tím se postupně stéblo „zvedne“.

5 3. Jak souvisí tvrdost dřeva s rychlostí růstu dřeviny
3. Jak souvisí tvrdost dřeva s rychlostí růstu dřeviny? Přiřaďte k vzorkům název dřeviny: bříza, buk, dub?

6 ŘEŠENÍ Čím rychlejší růst tím má daná dřevina měkčí dřevo. dub bříza
buk

7 4. Která přizpůsobení pomáhají popínavým rostlinám v růstu
4. Která přizpůsobení pomáhají popínavým rostlinám v růstu? Uveďte s konkrétním příkladem rostliny.

8 ŘEŠENÍ Úponky listového (vikvovité rostliny) nebo stonkového (réva vinná) původu; ovíjivé stonky (chmel, fazol); příčepivé kořeny (břečťan); pomocí ostnů na stoncích (řůže, ostružiník, maliník) nebo tuhých chlupů (svízel přítula).

9 5. Určete dřeviny podle jejich borky:
A B D C

10 ŘEŠENÍ A: buk lesní B: bříza bradavičnatá C: topol D: třešeň

11 6. Která rostlina roste nejrychleji na světě?

12 ŘEŠENÍ Je to bambus, který patří do čeledi lipnicovitých rostlin. Některé druhy přirůstají až 100 cm za den a rostou tak rychle, že je dokonce slyšet jejich růst v podobě praskání.

13 7. Ze které rostliny a jak se získává korek?

14 ŘEŠENÍ Je to dub korkový, který se pěstuje především v jižní Evropě. Poprvé se loupe kůra ve stáří 5 – 8 let a loupání se opakuje každých 8 – 10 let Jeden strom může poskytnout až 600 kg kůry, která se používá nejen na zátky, ale i na korkové desky.

15 8. Karel plel záhony mrkve. Poradíte mu, jak pozná oddenek od kořene?

16 ŘEŠENÍ Na oddenku jsou patrné šupiny, které vznikly přeměnou listů. Na povrchu kořenů je nikdy nenalezneme. Oddenek roste horizontálně, ale určité části kořene mohou vlivem podzemních překážek být také horizontální.

17 9. Můžeme již na podzim odhadnout, jaká bude úroda ovoce příští léto?

18 ŘEŠENÍ Ano, zkušení pěstitelé poznají budoucí úrodu podle velikosti a počtu pupenů. Záleží samozřejmě i na následném chodu počasí (např. pozdní mrazy, kroupy, sucho etc.), které může rostlinu poškodit.

19 10. Vytvářejí byliny pupeny?
kostival lékařský popenec břečťanovitý

20 ŘEŠENÍ Ano, vytrvalé byliny přezimují svými pupeny, které jsou na stoncích těsně nad zemí, takže jsou chráněny opadaným listím a sněhem. Anebo přetrvávají nepříznivé období pupeny na zásobních orgánech (cibulích, hlízách etc.)

21 11. Pozdní květnový mráz „spálil“ rostliny růží
11. Pozdní květnový mráz „spálil“ rostliny růží. Jaké bylo překvapení pěstitele, když po čtrnácti dnech se objevily těsně u země nové pupeny. Z čeho?

22 ŘEŠENÍ Mrazem došlo k zničení vzrostných vrcholů a pupenů nad spícími pupeny, které se tímto impulsem probudily k životu.


Stáhnout ppt "1. U které z následujících dřevin není možné určit stáří pomocí letokruhů? a) dub korkový b) jalovec obecný c) palma datlová d) javor mléč."

Podobné prezentace


Reklamy Google